Pivo prospívá kostem a předchází osteoporóze!

| Autor: Korzo | Rubrika: Zdraví

Výzkum ukázal, že pivo, zvláště pak světlé, obsahuje vysokou hladinu silikonu. Ten zpomaluje řídnutí kostí a napomáhá růstu kostí nových.

Nový výzkum tak potvrdil dřívější informace, že pivo skutečně pomáhá předcházet osteoporóze, a to zvláště u žen.

"Ještě jsme pořádně neprostudovali, které procesy při vaření piva ovlivňují hladinu silikonu," dodává Dr. Charles Bamford, vedoucí autor studie na University of California.



Američané ale už zjistili, že světlejší piva s vyšším obsahem chmele mají silikonu nejvíc. Silikon se přitom v pivu vyskytuje ve formě rozpustné kyseliny křemičité, kterou je tělo přibližně z poloviny schopno absorbovat. U populací západního světa je právě pivo jejím výrazným zdrojem.

Na základě těchto poznatků některé studie doporučují umírněnou konzumaci piva v rámci péče o zdraví kostí, uvádí list Telegraph. Vlastní mechanismus působení silikonu na kosti zatím není znám, ale má se za to, že pomáhá tělu při výrobě kolagenu.

Vysoké teploty silikon ničí

Vědci také zjistili, že vyšší teploty, které se užívají při vaření tmavších piv, část silikonu ničí.

"Piva, která obsahují nejvíce ječmenného sladu a chmele, obsahují silikonu nejvíce. Pšenice obsahuje silikonu méně, protože tato látka je přítomná zvláště ve slupce. A ačkoliv většina silikonu při sladování ve slupce zůstane, dostatečná část se ho vylouhuje a dostane se až do piva," dodal dr. Bamford.

Vědci ale varují, že ačkoliv menší množství piva kostem prospívá, pokud člověk vypije více než dvě sklenice denně, je efekt opačný: kosti řídnou a riziko zlomenin se zvyšuje.

Další články z rubriky

10 drobností, díky kterým budete zdravější a šťastnější

10 drobností, díky kterým budete zdravější a šťastnější

25. 2. | Ať už je vaším cílem zdravější tělo nebo hezčí domov, udělejte si jeden víkend, abyste vylepšila…

Tři podoby drštěk: v polévce, obalované i pekelně ostré

Tři podoby drštěk: v polévce, obalované i pekelně ostré

24. 2. | Kdysi lidé věřili, že dršťky jim dodají odolnost a sílu, a neřešili, jak z nich udělat lahůdku. My…

Česneková tinktura podle starého Tibetu: Sníží tlak i cholesterol

Česneková tinktura podle starého Tibetu: Sníží tlak i cholesterol

24. 2. | To, že je česnek nejsilnější přírodní antibiotikum, je všeobecně známé. Navíc ale obsahuje…

Nádor v děloze: Jak ho poznáte a proč ho začít řešit

Nádor v děloze: Jak ho poznáte a proč ho začít řešit

23. 2. | Nejčastěji se myomy objevují po 40. roce, a proto je mnohdy ženy bohužel neřeší. Domnívají se, že…