Plastické operace. Investice, která se vyplatí?

Plastické operace. Investice, která se vyplatí?

Plastické operace hýbou světem. Čtyři přední čeští chirurgové nám prozradili, co všechno se dá změnit, když nejsme spokojené s tím, jak vypadají naše nohy, břicho, zadek a poprsí.

Proč je plastická chirurgie čím dál vyhledávanější? „Hlavním důvodem je současný trend a dá se říci, že i požadavek a tlak trhu práce na to, udržet si mladistvý a přitažlivý vzhled,“ vysvětluje lékař s dlouholetou praxí MUDr. Pavel Horyna. Estetické zákroky na plastice však nelze považovat jen za rozmařilost. Některé vady na kráse sice neovlivňují správnou funkci orgánů, ale mohou vážně narušovat lidskou psychiku.

„Je však pravda, že občas bývá motiv k zákroku nelogický a očekávání nereálné,“ přiznává Pavel Horyna a dodává: „Nicméně je na chirurgovi, aby vadu zhodnotil a uměl zákrok i šetrně odmítnout.“ Pokud žena touží zbavit se nějakého problému, většinou už ví, co ji trápí. „V případě obličeje řešíme hlavně známky stárnutí. Lékař vždy objektivně posoudí, co je třeba udělat a na co je ještě čas,“ upozorňuje doc. MUDr. Jan Měšťák. A co ženy zajímá nejčastěji? „Na obličeji jsou nespokojené s vráskami, spadlými víčky a váčky pod očima. V případě těla jsou to samozřejmě prsa,“ vyjmenovává docent Měšťák.

Touhu na sobě něco změnit ovlivňují i módní trendy. Jihoamerickým ideálem krásy jsou velká ňadra, ultra štíhlý pas a výrazné kulaté pozadí, kdežto my Středoevropanky tíhneme spíše k atletické štíhlé postavě s plnými prsy a pevnými zadečky. „Stále populárnější je vyhledávání nových zákroků, což podle mě spěje k tomu, kde je nyní Brazílie – tam se mezi sebou ženy chlubí, kterou estetickou operaci absolvovaly,“ myslí si MUDr. Martin Molitor, Ph. D., a k tomu dodává: „Spousta lidí má za to, že jde hlavně o byznys nás plastických chirurgů, ale my plníme pouze požadavky klientů.“

Prsa

Doc. MUDr. Jan Měšťák, CSc. www.esthe-plastika.cz

„Jsem zastáncem přirozenosti“

U plastiky prsů rozlišujeme tři základní zákroky. Velmi populární je zvětšování. „Nejčastějšími zákaznicemi jsou mladé dívky, které to ale s velikostí často přehánějí. Já však asexuální monstra zásadně nedělám. Jsem zastáncem přirozenosti, a pokud se pustím do zvětšování, preferuji způsob umístění menšího implantátu nad sval, což vypadá přirozeněji,“ říká docent Jan Měšťák. Jednou za ním přišla mladá žena s tím, že by svá ňadra chtěla zvětšit, ale on ji odmítl, protože zákrok z jeho odborného hlediska nebyl potřeba.

„Když za mnou přišla potřetí a přivedla s sebou i manžela, sice jsem už po naléhání s operací souhlasil, ale zvětšení bylo velmi decentní. Jí to však doslova změnilo život. Psychika zde možná zmohla víc než samotný chirurgický zásah,“ myslí si zkušený lékař. Dalším zákrokem je v případě plastiky prsů modelační způsob. „Zde se jedná hlavně o operaci prsů u žen po porodu či po kojení nebo u starších žen, které již nemají tak pevná ňadra jako dřív.“

Nelze opomenout ani zákrok redukční, kdy se poprsí naopak zmenšuje tehdy, když má žena abnormálně velká ňadra, která jí způsobují zdravotní problémy. Zvláštním případem jsou remodelace prsu po odstranění prsu při rakovině. Pro tento účel docent Měšťák založil v pražské Nemocnici Na Bulovce Centrum komplexní chirurgické péče pro ženy s onemocněním prsu, kde se na tyto zákroky specializují. „Pokud to onkologická komise dovolí, může se rekonstrukce prsu udělat rovnou po odejmutí nemocné tkáně,“ vysvětluje.

A jak je to v případě plastických operací prsů s trvanlivostí? „Zmenšení vydrží napořád, tedy pokud žena rapidně nepřibere. Modelace jsou také trvalého charakteru. U zvětšení doporučuji každý rok ultrazvukovou kontrolu, která odhalí případné komplikace.“

Nohy

MUDr. Martin Molitor, Ph. D. www.yesvisage.cz

„Důležitý je celkový vzhled, ne množství odsátého tuku“

Mezi estetickými operacemi těla je největší zájem o liposukci. „V oblasti nohou provádíme dva typy korekcí. Častějším zákrokem je odstranění tukových nadbytků anebo zahlazování nerovností a asymetrií po úrazech či operacích. U stehen korigujeme tukové nadbytky pomocí liposukce. V případě velkých kožních nadbytků a povislé kůže je však někdy nutné provést

dermolipektomii, což je odstranění nadbytečného tuku i kůže zároveň,“ vysvětluje MUDr. Martin Molitor, primář Kliniky Yes Visage a Kliniky plastické chirurgie Nemocnice Na Bulovce. „Při úpravě nohou často provádíme korekci vnitřních kolen,“ říká. I štíhlé ženy totiž trápí tukové bochánky v této oblasti nebo na stehnech. V tu chvíli není stěžejní množství odsátého tuku, ale celkový vzhled.

Zadek

„O zvětšené zadečky české ženy nestojí“

MUDr. Roman Kufa www.perfectclinic.cz

V plastické chirurgii je možné i tvarování zadku. V případě poklesu kůže lze provést modelaci povislých hýždí, i když za cenu viditelných jizev. Největší zájem je však o to, nechat si zadek zmenšit, a to se provádí pomocí liposukce. „O zvětšení, což je jihoamerický trend, se české ženy zatím moc nezajímají,“ říká plastický chirurg Roman Kufa z Perfect Clinic a vedoucí lékař plastické chirurgie ve Fakultní nemocnici v Motole. Zadek se dá zvětšit augmentací, kdy se doplní chybějící objem implantáty anebo vlastním tukem. Lze také využít silikonový implantát, který se vkládá pod sval a kůži a pak se uloží mezi hýžďové svaly. Je tak ukrytý pod svalem a kůží a není hmatný.

„Velikost si vybere pacientka, ale při nereálných přáních jí to vždycky rozmluvíme,“ upozorňuje chirurg. Nepříjemné je, že čtrnáct dní po operaci si nesmíte sednout, aby došlo ke správnému zahojení. Nesmíte ani běhat. Navíc použití implantátů v lokalitě, kterou potřebujeme na sezení, s sebou nese poměrně velké riziko. Na hýždě je totiž vyvíjen tlak a implantáty se tak mohou posunout, proto je potřeba myslet na pravidelnou kontrolu ultrazvukem. „Nejkritičtější jsou ale první tři měsíce,“ říká MUDr. Roman Kufa.

Ke zvětšení zadku lze využít i stále oblíbenější metodu přenosu vlastního tuku. Jde o dva zákroky během jedné operace. „Nejdříve se provede liposukce a získaný tuk se aplikuje do příslušných míst. U tohoto zákroku je však třeba počítat s tím, že asi 40 % tuku v průběhu roku zmizí. Zákrok je tak potřeba alespoň čtyřikrát opakovat.“

Břicho

MUDr. Pavel Horyna www.medicomclinic.cz

„Liposukce není metoda hubnutí“

Za symbol ženské krásy již nejsou považovány oblé tvary břišních partií, ale cení se štíhlá postava s plochým bříškem. Oblast břicha dnes řeší spousta žen. Přes veškerou snahu ale občas s touto partií nic nezmůžou. „Důvodem mohou být hormonální změny, které souvisejí s těhotenstvím nebo nástupem menopauzy, ale i různé endokrinní a metabolické poruchy. Na kliniku k nám nejčastěji přicházejí ženy po porodu, hlavně vícečetném,“ říká zkušený plastický chirurg MUDr. Pavel Horyna z Kliniky plastické a estetické chirurgie Medicom VIP a Kliniky plastické chirurgie Fakultní nemocnice Královské Vinohrady.

Zejména u mladých žen může těhotenství s velkým plodem způsobit, že se vlivem výrazného rozepnutí kůže trhají v ní uložená elastická vlákna a dochází ke vzniku strií. Tyto trhliny pak neumožní normální stažení kůže po porodu a ta zůstane ve výrazném nadbytku především v oblasti pupku a v podbřišku. Problémy s povislou kůží řeší také ženy, které výrazně zhubnou. Kůže pod tlakem tukové vrstvy povolí a postupně klesá. Operativně se lze nadbytku kůže zbavit, a to tak, že se odstraní pokleslá břišní stěna bez zásahu na svaly anebo v případě jejich rozestupu sešitím.

„Výsledek operace je dlouhodobý. V případě výrazných tukových polštářků na bocích doporučuji s odstupem několika týdnů doplnit operaci břicha liposukcí,“ radí chirurg. Liposukci je dobré zvolit v okamžiku, kdy kůže není pokleslá a tuk se nachází pouze v podbřišku nebo na bocích. „Všechny ale upozorňuji na to, že plastická chirurgie se zabývá především povrchovými tkáněmi, takže neodstraňuje nahromaděný viscerální tuk v dutině břišní, který má na svědomí tvar postavy jablka,“ říká doktor. Toho se úspěšně zbavíte pouze přirozeným hubnutím.

Slovníček

Abdominoplastika – operace, při níž se odstraňuje přebytečná povislá kůže břicha a zpevňuje se povolená břišní stěna

Augmentace – doplnění objemu implantáty nebo vlastním tukem

Dermolipektomie – odstranění nadbytečné tukové tkáně a kůže

Diastáza – rozestup přímých svalů břišních

Fat transfer – přenos vlastního tuku v rámci modelace jednotlivých partií těla

Liposukce – metoda odstranění podkožního tuku pomocí kanyly, která je napojená na přístroj vyvíjející podtlak

Článek vyšel v časopise Dieta

Doporučujeme

Články odjinud