Plevel pomáhá alkoholikům

| Autor: Pluspress | Rubrika: Zdraví

Příliš dobré pověsti se mezi pěstiteli a majiteli nemovitostí netěší ovíjivá bylina kudzu, která připomíná psí víno. Přesto se zdá, že alkoholikům může výrazně změnit život.

Rostlina, jejíž domovinou je Japonsko a Čína, je nyní na vítězném tažení po Spojených státech a ani zde neztratila nic ze své agresivity. Pne se po fasádách, kmenech stromů a keřích, jimž brání v přístupu slunečního světla. Navíc je téměř nezničitelná.

Přátelským okem na ni zřejmě pohlížejí pouze vědci, kteří zjistili, že výtažek z kudzu dokáže potlačit touhu po alkoholu. Přesvědčili se o tom zhruba před dvěma lety při sledování chování zvířat. Závěry, jež přinesl odborný časopis Alcoholism: Clinical and Experimental Research, se proto badatelé z bostonské Harvardovy univerzity a McLeanovy nemocnice rozhodli ověřit i na lidské populaci.

Tým vedený Scottem Lukasem po pokusech v laboratorních podmínkách prokázal, že tableta obsahující kudzu dokáže snížit spotřebu alkoholu asi na polovinu, navíc bez jakýchkoli vedlejších účinků. Pokus probíhal za asistence čtrnácti mužů a žen, kteří pravidelně denně popíjeli tři až čtyři alkoholické nápoje. Vědci jim vytvořili vědci útulné prostředí. Měli k dispozici pohodlná křesla, televizory a na dosah ruky dobře zásobenou lednici.

V obvyklém přístupu k alkoholu jim nikdo nebránil. Přesto stačilo, aby užili jednu pilulku obsahující extrakt z kudzu, aby zájem o alkohol výrazně poklesl. V průměru na 1,8 lahve piva, zatímco u těch, kteří dostávali neúčinné placebo, nadále přetrvával na 3,5 lahvích.

Lukas a jeho kolegové soudí, že využívaná víceméně plevelná rostlina napomáhá k rychlejšímu nárůstu hladiny alkoholu v krvi, a tím vlastně potlačuje touhu po jeho dalším přísunu. Předpokládají, že již brzy by se mohla osvědčit i při odvykacích protikuřáckých kúrách. (Plus)

Další články z rubriky

Jak připravit batáty? 6 nejlepších receptů s masem i rybou

Jak připravit batáty? 6 nejlepších receptů s masem i rybou

Dnes | Sladké brambory neboli batáty u nás nejsou příliš rozšířené. Pomalu se učíme zařazovat je do našeho…

9 dietních receptů s rýží: Pečená s rajčaty, fazolková i v salátech

9 dietních receptů s rýží: Pečená s rajčaty, fazolková i v salátech

19. 1. | Rýže je bohatá na živiny, přitom nezatěžuje organizmus. Prospěje imunitě a pomůže tělu zbavit se…

Ovesné vločky k snídani i k večeři: Lívance, placičky či pomazánka

Ovesné vločky k snídani i k večeři: Lívance, placičky či pomazánka

17. 1. | 1 | Ovesné vločky máme většinou spojené se snídaní či se sušenkami. Ale lze z nich připravit i slané…

Teplý zeleninový salát: Čočkový s batáty, brokolicový i z červené řepy

Teplý zeleninový salát: Čočkový s batáty, brokolicový i z červené řepy

10. 1. | V zimě zpravidla nemáme chuť na salát tak jako v létě. Salát ale nemusí být jen z rukoly, polníčku…