Po hrachu a kroupách Češi netloustli

| Autor: redakce | Rubrika: Zdraví

Mnoho lidí tvrdí, že se není co divit, když Češi zaujímají přední místa v nechvalném žebříčku počtu otylých lidí. „Vždyť jsme Slované, ne? A to byli vždycky řádní pořezové!“ ozývá se z českých luhů a hájů. Avšak tradiční české jídlo, při jehož zmínění každý dietolog padá do mdlob, slavné knedlo – vepřo – zelo, se u nás vaří poměrně krátkou dobu.

Vždyť ještě na počátku dvacátého století kázal dobrý mrav masem a tuky velmi šetřit a jakákoliv pečeně se na stole objevila maximálně jednou týdně.
A co teprve když zabrousíme hlouběji do historie! To zjistíme, že za stravu starých Čechů by se nemusel stydět snad ani pravověrný makrobiotik.

Brambory, které způsobily revoluci nejen v našem stravování, se do českých zemí dostaly z Německa až na přelomu osmnáctého a devatenáctého století. Do té doby u nás jako příloha prostě neexistovaly a s klasickými houskovými knedlíky, jak je známe dnes, se udřené venkovské hospodyně také nevyvařovaly. Na sto způsobů se však v českých domácnostech jedly kaše a vařily či pekly se především z jáhel, pohanky a kukuřice na slano i na sladko.

Takřka denně se na oběd podávaly jídla luštěninová z hrachu, čočky a fazolí. Ne však s volským okem, párkem či plátkem uzeného jako dnes, ale pouze s kroupami, nad kterými současní odborníci na výživu velmi jásají, neboť obsahují velké množství minerálů, vlákniny a cenných vitamínů. V návrat zdravých krup na stůl v takovém množství, v jakém ho jídali naši dávní předkové, však mohou doufat již jen ti největší optimisté. (Plus)

Další články z rubriky

9 dietních receptů s rýží: Pečená s rajčaty, fazolková i v salátech

9 dietních receptů s rýží: Pečená s rajčaty, fazolková i v salátech

Včera | Rýže je bohatá na živiny, přitom nezatěžuje organizmus. Prospěje imunitě a pomůže tělu zbavit se…

Ovesné vločky k snídani i k večeři: Lívance, placičky či pomazánka

Ovesné vločky k snídani i k večeři: Lívance, placičky či pomazánka

17. 1. | 1 | Ovesné vločky máme většinou spojené se snídaní či se sušenkami. Ale lze z nich připravit i slané…

Teplý zeleninový salát: Čočkový s batáty, brokolicový i z červené řepy

Teplý zeleninový salát: Čočkový s batáty, brokolicový i z červené řepy

10. 1. | V zimě zpravidla nemáme chuť na salát tak jako v létě. Salát ale nemusí být jen z rukoly, polníčku…

Celozrnná mouka žitná, pšeničná i špaldová. Jak je využít na pečení?

Celozrnná mouka žitná, pšeničná i špaldová. Jak je využít na pečení?

5. 1. | Poslední roky se celozrnná mouka těší zvláště velké oblibě. Je ale skutečně vše, co se nazývá…