Po hrachu a kroupách Češi netloustli

| Autor: redakce | Rubrika: Zdraví

Mnoho lidí tvrdí, že se není co divit, když Češi zaujímají přední místa v nechvalném žebříčku počtu otylých lidí. „Vždyť jsme Slované, ne? A to byli vždycky řádní pořezové!“ ozývá se z českých luhů a hájů. Avšak tradiční české jídlo, při jehož zmínění každý dietolog padá do mdlob, slavné knedlo – vepřo – zelo, se u nás vaří poměrně krátkou dobu.

Vždyť ještě na počátku dvacátého století kázal dobrý mrav masem a tuky velmi šetřit a jakákoliv pečeně se na stole objevila maximálně jednou týdně.
A co teprve když zabrousíme hlouběji do historie! To zjistíme, že za stravu starých Čechů by se nemusel stydět snad ani pravověrný makrobiotik.

Brambory, které způsobily revoluci nejen v našem stravování, se do českých zemí dostaly z Německa až na přelomu osmnáctého a devatenáctého století. Do té doby u nás jako příloha prostě neexistovaly a s klasickými houskovými knedlíky, jak je známe dnes, se udřené venkovské hospodyně také nevyvařovaly. Na sto způsobů se však v českých domácnostech jedly kaše a vařily či pekly se především z jáhel, pohanky a kukuřice na slano i na sladko.

Takřka denně se na oběd podávaly jídla luštěninová z hrachu, čočky a fazolí. Ne však s volským okem, párkem či plátkem uzeného jako dnes, ale pouze s kroupami, nad kterými současní odborníci na výživu velmi jásají, neboť obsahují velké množství minerálů, vlákniny a cenných vitamínů. V návrat zdravých krup na stůl v takovém množství, v jakém ho jídali naši dávní předkové, však mohou doufat již jen ti největší optimisté. (Plus)

Další články z rubriky

Vařte za hubičku: Levná a chutná jídla z brambor

Vařte za hubičku: Levná a chutná jídla z brambor

26. 5. | Brambory jsou snadno k dostání a když víte, jak je připravit, nebudou vás nudit. Existuje totiž…

Když ovečky nezabírají: Rady, jak co nejrychleji usnout

Když ovečky nezabírají: Rady, jak co nejrychleji usnout

25. 5. | 2 | Už jste se po dvacáté v posteli převalila ze strany na stranu a spánek se stále někde toulá?…

Jak udělat dokonalý smažák? Známe 4 triky!

Jak udělat dokonalý smažák? Známe 4 triky!

24. 5. | 1 | Na klasický smažený sýr dostane čas od času chuť každý z nás. Ne vždy se ale povede, aby sýr ze…

Populární superpotraviny: Zázvor prodlouží menstruaci a borůvky zvýší cukr

Populární superpotraviny: Zázvor prodlouží menstruaci a borůvky zvýší cukr

22. 5. | Superpotravinami se to v poslední době všude jen hemží a výživoví poradci si je nemohou vynachválit…