Počet onemocnění černým kašlem v ČR dramaticky roste

| Autor: MK | Rubrika: Zdraví

Černý kašel (dávivý kašel, pertuse) může postihnout každého z nás. V roce 2012 bylo v ČR zaznamenáno 738 případů onemocnění, tedy více než dvojnásobný nárůst počtu hlášených případů oproti roku 2011. Dosavadní údaje naznačují, že v letošním roce dojde k překročení počtu nemocných z roku 2012.

Počet onemocnění černým kašlem v ČR dramaticky roste

Nejvíce nemocných a hospitalizovaných je dlouhodobě registrováno u dětí a dospívajících do dvaceti let věku. Počet nemocných černým kašlem však narůstá i u populace produktivního věku a u seniorů. Onemocnění se tak nevyhýbá ani těm nejstarším z nás: v roce 2010 byl nejstarším potvrzeným případem černého kašle dokonce 99letý pacient.

Právě adolescenti a dospělí jsou hlavním zdrojem onemocnění pro nejmenší, dosud neočkované děti. Pro tyto děti může být průběh onemocnění černým kašlem nejzávažnější: od roku 2005 zemřely v ČR v souvislosti s černým kašlem již 4 neočkované děti ve věku do čtyř měsíců. Právě nejbližší rodina (matka, otec, sourozenci a prarodiče) bývá nejčastějším zdrojem onemocnění pro nejmenší děti. Novorozenec se tak může černým kašlem nakazit již v porodnici například od své maminky či jiných osob ve své blízkosti.

Očkování proti černému kašli ani prožité onemocnění sice nikoho z nás dlouhodobě neochrání před možností onemocnět; po očkování u většiny populace totiž vydrží ochranné protilátky asi 3 – 5 let, ale zůstává tak jedinou a nejlepší prevencí onemocnění.


Zdroj: přednáška MUDr. Kateřiny Fabiánové, Oddělení epidemiologie infekčních nemocí, CEM, Státní zdravotní ústav

Komentáře

Komentářů celkem: 0

Další články z rubriky

Štavnaté grilování: 5 lahodných dipů k masu i zelenině

Štavnaté grilování: 5 lahodných dipů k masu i zelenině

23. 6. | Domácí omáčky neboli dipy dodají grilování punc originality. Jsou čerstvé, chutné a víte, co jíte.

Mýty o pitném režimu: Jak správně pít, aby nedošlo k dehydrataci?

Mýty o pitném režimu: Jak správně pít, aby nedošlo k dehydrataci?

23. 6. | 1 | Tekutiny jsou pro organismus důležité a pitný režim je třeba brát na zřetel. Co je ale správné a…

Jahodové zmrzliny pětkrát jinak: Se smetanou i s jogurtem

Jahodové zmrzliny pětkrát jinak: Se smetanou i s jogurtem

21. 6. | Není nad studené osvěžení v letním horku. Když je ještě plné minerálů a vitamínů, je to skvělé.…

Jahodové pokušení: 6 jahodových dezertů, které musíte zkusit

Jahodové pokušení: 6 jahodových dezertů, které musíte zkusit

19. 6. | Jahodová sezóna je v plném proudu, už jste určitě měli jahody se šlehačkou, palačinky s jahodami i…