Podlehněte svěžím salátům

| Autor: MF | Rubrika: Zdraví

Klamou tělem. Na to, jak jsou saláty křehké, skrývají nečekanou sílu. Probudí nás k životu, očistí, odlehčí a dodají výdrž.

Lákají jasnými barvami a křupavostí. Přitom jich sníme tak málo, že odborníci na výživu volají po zdvojnásobení porcí. Minimálně. Spotřeba salátů v Česku tvoří přibližně tři procenta z celkové spotřeby čerstvé zeleniny a podle studie České zemědělské univerzity řadu druhů neznáme, a tudíž jim nedůvěřujeme. Nejostýchavěji saháme po polníčku a roketě, drobným lístkům připomínajícím luční flóru.









Dnešní odrůdy salátů pocházejí z plevelné lociky kompasové, která se rozšířila z Kavkazu. Jejím nejoblíbenějším kultivarem je náš starý známý hlávkový salát, který se na evropských stolech objevil v 16. století a díky chutím francouzského krále Ludvíka XIV. se stal o sto let později první zeleninou rychlenou pod sklem.




Za první šlechtěné saláty pravděpodobně vděčíme obyvatelům Nepálu a Kašmíru, v Evropě potom starověkým Římanům, kteří začali pěstovat proslulý římský salát. Jim se také přisuzuje vytvoření zálivky z octa a oleje zvané salsa.




Salátová pravidla




Ovadlý salát je tabu. Odolejte slevám a leklé naměklé čupřiny nechte ležet
v bednách stejně jako zeleninu poškozenou, s náznaky plísně nebo s nezvyklým pachem. Taková jsou doporučení zdravého rozumu i Evropské rady pro informace o potravinách EUFIC. Vyhněte se také hojně roseným kouskům, na které je radost pohledět. Tento zelinářský trik funguje, prodej stoupá, ovšem salátům neprospívá.




Rychleji ovadnou a o bláto na talíři nikdo nestojí. Proto je přece omýváme až těsně před konzumací a pečlivě odstřeďujeme. Nadbytečná voda navíc zbytečně ředí zálivku. Při nákupu si všimněte i okrajů salátu, vyberte ty nejpevnější.




Salát uchovávejte v zeleninovém kontejneru v lednici za teplot od dvou do čtyř stupňů. Pokud možno na něj nechoďte s nožem (leda keramickým), při styku s železem ztratí mnohé z cenných látek. Při přípravě raději ručně odtrhněte košťály, v nichž se soustřeďuje nejvíce dusičnanů, a potom je natrhejte na kousky, nejlépe velikosti sousta.




Pro a proti pytlíku




Už jste váhali nad sáčkem s lákavými salátovými lístky a nakonec ucukli kvůli ceně a hlavně obavě z kvality? Ten druhý důvod je zbytečný. Tedy za předpokladu, že salát není nahnědlý a vlhký, že se pohybujete v první polovině doby spotřeby a že v sáčku není větší množství kondenzované vody.




Mírný výskyt kondenzátu je sice normální, EUFIC se však přiklání k „suchému pytlíku“. Rozhodnutí je na vás. Baleným salátům můžeme vyčítat
především dlouhou ekologickou stopu.




Pokud je hned spotřebujete, nebudete ochuzeni o vitaminy s minerály, ani o vlákninu, počítejte však s nižším obsahem citlivé kyseliny listové, jejíž obsah při průmyslovém zpracování klesá. To se vám ovšem stane i s nenasáčkovaným salátem, pokud nebude v perfektní kondici a poleží si v lednici.




Křehká síla




Saláty jsou nízkokalorické, protože až z 95 procent obsahují vodu a hodně vlákniny. Jestli redukční potravinou i zůstanou, záleží na energetickém obsahu zálivky. V tenkých listech skrývají ozdravnou sílu v podobě vysokého obsahu provitaminu A, vitaminů C, E, béčkového thiaminu, riboflavinu a kyseliny listové, která patří mezi nejvíce chybějící vitaminy v české populaci.




Podílí se nejen na tvorbě DNA, nýbrž i na výrobě uklidňujícího hormonu spokojenosti serotoninu a hormonu nadšené činorodosti noradrenalinu, který stojí za naším dlouhodobě kvalitním výkonem. Pomůže zvládnout únavu a stres, dodá příjemné vzrušení z akce a dokonce výdrž.




Kdyby si nadřízení uvědomovali efekt tohoto svazku, zařazovali by menu překypující kyselinou listovou mezi zaměstnanecké benefity. Saláty jsou také zásobníky železa, vápníku a draslíku. Například 100 gramů hlávkového salátu pokryje 20 procent doporučené denní dávky tohoto minerálu.




Zelené druhy mají hodně protistresového hořčíku, červené zase protinádorového karotenu. Největším přínosem je ale blahodárný vliv na zažívání, čím hořčí, tím účinnější. Proberou ho k životu a pomohou pročistit játra. Saláty s vysokým obsahem hořčin ovšem vyžadují jistý cvik strávníka.




Zjemňujte je proto lahodnými ochucenými oleji, jako jsou olivový, makadamový nebo sezamový, kombinujte s nasládlejšími druhy lístků nebo třeba s ovocem a podávejte hlavně po vydatném jídle. Ať už sáhnete po jakékoli salátové odrůdě, na olej nikdy nezapomeňte. Jinak doslova vyhodíte oknem vitaminy rozpustné v tuku A, D, E a K.

Komentáře

Komentářů celkem: 0

Další články z rubriky

Trápí vás bolesti žaludku? Tyto věci nedělejte nalačno!

Trápí vás bolesti žaludku? Tyto věci nedělejte nalačno!

Dnes | Problémy se žaludkem rozhodně nejsou nic příjemného. Mohou mít řadu příčin, někdy si je ale možná…

Svačinky ve vzduchu aneb Co jíst zdravého v letadle

Svačinky ve vzduchu aneb Co jíst zdravého v letadle

23. 9. | 9 | Jídlo hraje na cestách důležitou roli. Když nám nekručí v žaludku, hned si své zážitky užíváme…

Vyplázněte jazyk: Co poznáte podle tvaru, barvy či povlaku

Vyplázněte jazyk: Co poznáte podle tvaru, barvy či povlaku

21. 9. | Zdravotní stav člověka se dá vyčíst z mnoha ukazatelů. Jedním z nich je jazyk. Pokud je růžový až…

5 receptů na plněné papriky: S masem, sýrem i čočkou

5 receptů na plněné papriky: S masem, sýrem i čočkou

20. 9. | K podzimu neodmyslitelně patří i plněné papriky. Nejklasičtější jsou asi ty s mletým masem, zkuste…