PODZIMNÍ DETOX: Více energie a do Vánoc dolů až dvě velikosti!

PODZIMNÍ DETOX: Více energie a do Vánoc dolů až dvě velikosti!

Proč je dobré absolvovat očistu organismu před zimou? A má smysl utrácet za speciální čaje a zázračné kúry, nebo našemu tělu prospěje úplně něco jiného?

Detox je pojem, o kterém se píše na jaře společně se zbavováním se zbytku povánočních kil a nastartováním hubnutí do plavek. Člověk tak získá dojem, že odlehčit tělu jindy nedává smysl. Opak je však pravdou. „Detox bych doporučila všem, kteří žijí v plném pracovním nasazení – tomu, kdo se cítí unavený, bez energie, a to kdykoli během roku. Má to však jednu podmínku, je potřeba nemít žádné závažné zdravotní problémy vyžadující lékařský dozor,“ říká výživová poradkyně a trenérka Helena Čechurová. Dobré je také si hned na začátku ujasnit, co od detoxikace očekáváte: jestli hlavně načerpání ztracené energie, nebo nastartování hubnutí.

DŮVOD KE ZMĚNĚ

Pokud chcete své tělo detoxikovat, znamená to, že jste ho nejdřív toxikovala. Mezi odborníky se o tom vedou rozsáhlé spory. Pravda je, že některé toxiny se v těle hromadí. Většinou jde o organické fosfáty, konzervační látky a rtuť, kterých se však tělo umí zbavit samo a nepotřebuje k tomu žádné speciální procedury.

Toxickým látkám, které k nám putují ze životního prostředí, se nevyhneme. Kvůli čemu však trpíme nejvíc? Jsou to naše zlozvyky – kouření, nadměrné pití alkoholu, nedostatek pohybu, přejídání a špatná skladba jídelníčku. To jsou však problémy samy o sobě, nikoli spojené s tím, čemu reklamní průmysl říká „toxiny“. Pokud trpíte únavou, bolestmi hlavy, podrážděností, ekzémy, alergií, bledou pletí, je to signál, že by bylo dobré zasáhnout a něco se sebou dělat. Než si však na internetu objednáte zaručenou kúru a budete týden hladovět – což je pro mnohé obvyklá podoba detoxu, je dobré se napřed trochu zamyslet.

PRVNÍ KROK

Když žijete příliš rychle, máte tendenci jíst ještě nezdravěji, vypít ještě víc kávy a vykouřit ještě víc cigaret. Pokud se rozhodnete pro detox, třeba formou půstu, dá se předpokládat, že si tím moc nepomůžete. Budete stejně zrychlená, a navíc ještě naštvaná, že si nemůžete dopřát ani latte, ani zákusek. Proto prvním a nejdůležitějším krokem, který na cestě za zdravějším já musíte udělat, je začít myslet sama na sebe. Zkrátka si na sebe, své tělo a případné nápravy udělat čas a také se neodbývat. Jsme zvyklé starat se o děti, partnery, rodiče, psy a sebe odkládáme „na potom“. Z toho však plynou veškeré neřesti a následné detoxy, které ve výsledku vydržíme maximálně tři dny, takže než se v těle vůbec začne něco dít, zase do sebe lijeme kávu a večeříme jídlo z fastfoodu.

SPRÁVNÁ MOTIVACE

Předpokladem úspěšného detoxu je ne přestat jíst, abyste se vyčistila, ale najít si na sebe čas a jíst tak, abyste se čistit nemusela. Když totiž použijete selský rozum, zjistíte, že detox neznamená nic jiného než změnu jídelníčku, méně alkoholu, kofeinu a více času pro sport a relaxaci. K tomu, aby vám bylo dobře, neexistuje jiný návod. S myšlenkou na sebe a zdraví byste se totiž měla snažit žít co největší počet dnů v roce.

Celý pojem detoxikace je tak trochu vágní. Například co se týká jídla, mnoho lidí se po celý rok stravuje nevhodně a pak se v domnění, že situaci zachrání, pouštějí do radikálních metod hubnutí nebo takzvané očisty organismu. Některé způsoby mohou být přitom zdravotně rizikové,“ říká specialistka na výživu Václava Kunová. Novinář Michael Pollan ve svých knihách o jídle zase píše, že když nebudete jíst příliš, přičemž budete volit především zeleninu, bude vám dobře i bez detoxů: „Jezte to, co vyrostlo, běhalo nebo skákalo, ne potraviny, které někdo vyrobil. A hlavně pijte vodu.“ Pak se nebudete potřebovat čistit, protože nebude od čeho. Ale protože jste tak dosud nežila, je třeba někde začít.

PŘEDPOKLAD ÚSPĚCHU

Jednou z nejčastějších forem detoxu je půst, kdy na několik dnů přestanete úplně jíst a pijete pouze zeleninové šťávy, bylinkové čaje, případně různé kúry. Co odborník, to jiný názor na tuto cestu.

Ve výsledku tak záleží hlavně na tom, nakolik vám to vyhovuje a co jste schopná vydržet za předpokladu, že musíte do práce, fungovat doma, venku je zima, z různých míst to začíná vonět vánočním cukrovím… Pokud jste navíc půst nevydržela na jaře, zeptejte se sama sebe, jaká je pravděpodobnost, že to zvládnete na podzim? „Doma máme obvykle tolik rušivých vlivů, že detox v podobě půstu je opravdu velkým sebezapřením,“ říká poradkyně, jež se sama snaží stravovat během roku zdravě, takže v Praze detox pravidelně nedrží. Před pár lety však absolvovala detoxikační pobyt v Thajsku.

DETOX SE VŠÍM VŠUDY

Dala jsem si očistnou kúru bez jídla na deset dní. Řekla jsem si, že když už detox, tak se vším všudy. Tenhle spočíval pouze v přijímání tekutin – vody s psylliem, ředěné melounové a ananasové vody, tabletek obsahujících minerály a vitaminy a klystýru dvakrát denně,“ popisuje Helena. Program byl podle ní zvládnutelný hlavně proto, že probíhal v příjemném prostředí u moře. Do Prahy se vrátila nejen o několik kilo lehčí, ale také se jí změnily chutě. „Začala jsem jíst kozí produkty, které mi dřív páchly. Víc jsem vnímala chutě a vůně. Vyčistila se mi pleť a měla jsem energie na rozdávání.“ Co z toho plyne? Nenutíme vás letět do Thajska. Pokud ale nemáte ani jediný den, během něhož si můžete dopřát klidový režim, půst bude nejspíš vypadat tak, že budete nesoustředěná a rozmrzelá. A to, jak asi sama cítíte, moc nesouzní se slovem detox.

Ty nejhorší beauty looky! Úlety, které rozhodně nepřehlédneteTy nejhorší beauty looky! Úlety, které rozhodně nepřehlédnete

JÍDELNÍČEK POD LUPOU

Pokud chcete na vánoční večírek vyrazit v šatech až o dvě velikosti menších, poradkyně doporučuje nehladovět, ale vytvořit si zdravý jídelníček. Pro detoxikaci je vhodné naplánovat si čtrnáct dnů až měsíc, kdy základ vašeho jídelníčku bude tvořit zelenina (na podzim a v zimě ideálně tepelně upravená), ořechy, luštěniny a vývary.

Jestliže do svého stravovacího plánu občas vsunete den, kdy budete mít čas jen sama na sebe a kdy budete pít pouze zeleninové a ovocné šťávy, nijak vám to neublíží. Základem každé očisty je pitný režim. Pít byste měla nejlépe neperlivou vodu, do které si občas můžete přimíchat ovocnou nebo zeleninovou šťávu, přičemž stačí půl lžičky na litr vody. Nebo si můžete vodu ochutit citronem či několika lístky máty. Zeleninu byste měla konzumovat ke každému jídlu – podpoříte tak dlouhodobou čistotu střev. Na internetu se samozřejmě dočtete spoustu receptů na různé detoxy od rýžových až po mléčné. Je jasné, že při snížení množství stravy zhubnete, ale vydržíte jíst sedm dnů po sobě jen nesolenou rýži? Čechurová doporučuje udělat si jídelníček naopak co nejpestřejší, ačkoli sestavený z limitovaných možností. Čím více potravin a jejich různých úprav do něj zařadíte, tím menší budete mít pocit omezení.

POMOCNÍCI Z PŘÍRODY

U půstu i nastartování zdravého životního stylu musíte počítat s tím, že v prvních třech až pěti dnech budete mít hlad a chutě. Helena Čechurová radí dávat si pozor na kúry z reklam, které nemají jiný cíl než z vás vytáhnout peníze. Když si pozorně přečtete jejich složení, obvykle zjistíte, že stejné nápoje si můžete namíchat i sama za desetinu ceny a všechny ingredience pořídíte ve večerce před domem. Místo toho je podle ní lepší investovat peníze do podpůrných přípravků, které mají skutečně smysl. Poohlédnout se můžete například po sladkovodní řase chlorela. Ta má vysoký obsah živin, obsahuje vitaminy B, C a E a z minerálních látek především hořčík a železo. Zajímavostí je, že počítáno na gram potraviny obsahuje víc bílkovin než maso.

Chlorela také podporuje vylučování těžkých kovů z těla, potlačuje záněty, posiluje imunitní systém a může vést ke snížení krevního tlaku. Za zmínku stojí i spirulina, konopný protein, mladá pšenice a ječmen, semínko chia nebo lněné semínko. Rozemleté lněné semínko funguje skvěle hlavně u lidí, kteří mají dlouhodobě zácpu a používají chemická projímadla. Každopádně, ať už se pro detox rozhodnete z jakéhokoli důvodu, hlavní je podle Heleny Čechurové doplnit načerpané informace přístupem, kdy budete věřit sama sobě. Důležité je pozorovat, co s vámi který model jídelníčku nebo potravina dělá.

Chcete-li být zdravá, musíte se svému tělu věnovat. Moc se o tom nepíše, ale detox je hlavně o tom, že tělo přestanete otupovat, překrývat jednu chuť druhou, řešit problémy hladověním a následným přejídáním a místo toho začnete vnímat zpětné vazby a dokážete je zakomponovat do života. Ideálně už navždy.

  • 5 tipů výživové poradkyně, jak zvládnout detox

1. Ke zdravějšímu jídelníčku na podzim přidejte saunu, páru a masáže. Sauna a pára jednou týdně posílí imunitu a vyčistí pleť. Reflexní masáže aktivují činnost energetických drah vedoucích k našim orgánům a zbavují stresu.

2. Příjemným doplňkem detoxu jsou éterické oleje, třeba sérum s detoxikačními a léčivými účinky Biofáze od Nobilis.

3. Důležité je nejen to, jak si jídlo připravíte, ale i za jakých okolností ho sníte. Když obědváte superzdravé jídlo před obrazovkou počítače a ještě u toho telefonujete, není to detox a nebudete se pak cítit dobře.

4. V podzimním a zimním období dbejte na zvýšené množství vitaminů C a D3.

5. Všechna doporučení berte s rezervou. Nejlépe bude fungovat to, co vám opravdu sedí. Někdo trpí i při jednodenním půstu, jinému nevadí ani půst na týden.

Článek vyšel v časopise Dieta

Doporučujeme

Články odjinud