POHODA pro mentálně postižené

| Autor: redakce | Rubrika: Zdraví

Středisko denních programů pro mentálně a mnohonásobně postižené klienty dnes v Záhřebské ulici v Praze 2 otevřelo občanské sdružení POHODA. Za pomoci odborných asistentů zde budou klienti rozvíjet své pracovní a sociální dovednosti.

POHODA pro mentálně postižené


Středisko denních programů pro mentálně a mnohonásobně postižené klienty dnes
v Záhřebské ulici v Praze 2 otevřelo občanské sdružení POHODA. Za pomoci
odborných asistentů zde budou klienti rozvíjet své pracovní a sociální dovednosti.
Středisko jim bude zároveň poskytovat takovou podporu, aby našli sebeuplatnění podle
svého přání, potřeb a možností, a mohli i se svým postižením normálně žít v
běžném prostředí. Denně může centrum navštívit až dvacet čtyři klientů,
jejich počet se bude v budoucnu zvyšovat. V současné době sdružení POHODA spravuje
několik chráněných bytů v Praze, ve kterých trvale žije dvacet dva lidí. Dalším
poskytuje přechodnou a krizovou péči, osobní asistenci a poradenství.


"Mentální postižení není nemoc," řekla Maria Hrabánková, ředitelka
občanského sdružení POHODA. "Nelze ho tedy léčit, ale postižení lidé chtějí
a mohou normálně a plnohodnotně žít. Mají svá přání, starosti i sny a vůbec jim
není jedno, kde a jak žijí. My v našem centru jim můžeme pomoci tak, že je naučíme
základním činnostem nezbytným pro každodenní život od zavázání tkaniček po nákupy
v samoobsluze," dodala Hrabánková.


Občanské sdružení POHODA vzniklo v červenci 1998 jako nestátní nezisková
organizace. Jejím posláním je kromě konkrétní pomoci změna přístupu veřejnosti k
postiženým lidem a hledání cest k vzájemnému pochopení a pocitu sounáležitosti.
Na dosud realizovaných projektech sdružení se podílelo Ministerstvo práce a sociálních
věcí, Magistrát hl. m. Prahy a pražské městské části. Otevření nového střediska
finančně podpořila akciová společnost Transgas.


Zdroj: Donath-Burson-Marsteller


Další články z rubriky

Ovesné vločky k snídani i k večeři: Lívance, placičky či pomazánka

Ovesné vločky k snídani i k večeři: Lívance, placičky či pomazánka

Včera | 1 | Ovesné vločky máme většinou spojené se snídaní či se sušenkami. Ale lze z nich připravit i slané…

Teplý zeleninový salát: Čočkový s batáty, brokolicový i z červené řepy

Teplý zeleninový salát: Čočkový s batáty, brokolicový i z červené řepy

10. 1. | V zimě zpravidla nemáme chuť na salát tak jako v létě. Salát ale nemusí být jen z rukoly, polníčku…

Celozrnná mouka žitná, pšeničná i špaldová. Jak je využít na pečení?

Celozrnná mouka žitná, pšeničná i špaldová. Jak je využít na pečení?

5. 1. | Poslední roky se celozrnná mouka těší zvláště velké oblibě. Je ale skutečně vše, co se nazývá…

Kocovina vás nedostane! Zdolejte ji s našimi 8 tipy

Kocovina vás nedostane! Zdolejte ji s našimi 8 tipy

1. 1. | Čeká vás divoký silvestr a už předem se děsíte bolavé kocoviny? Nebojte. Perfektní lék na následky…