Polévka z padesáti stroužků česneku zabije chřipku, věří Britové

| Autor: Famous | Rubrika: Zdraví

Chřipkové viry jsou vlastně takoví malí upíři, kteří člověku vysají z těla veškerou sílu a způsobí u něj silné horečky a slabost. A proti upírům prý spolehlivě zabírá česnek. Britové navíc věří, že zničí i chřipku. Vaří si kvůli tomu polévku z padesáti stroužků česneku, která nemoc vyžene z těla.



Nevýhodou takové polévky je fakt, že vyžene také všechny blízké z intimního okruhu, po konzumaci tak velkého množství česneku člověk vydechuje nepříjemně páchnoucí sloučeniny síry.

Česnek je však nejstarším známým antibiotikem užívaným už od starověku. Britský list Daily Mail se snaží odpovědět na to, zda je opravdu tak zdravý a léčivý, jak se mu přisuzuje.

Stroužky této liliovité rostliny obsahují velké množství různých léčivých látek, mezi nimi i allicin. „Tato chemická látka, jak už dlouho víme, má silné antibakteriální a antimykotické účinky. Kvůli tomu česnek lidé konzumují, aby si posílili imunitu. Spousta lidí si ho rozetře s olivovým olejem a dá jednoduše na chleba. Ale jak a zda skutečně působí, není přesně potvrzeno,“ tvrdí Helen Bondová z Britské dietetické společnosti.

Česnek obsahuje celou řadu antioxidantů, které zvyšují odolnost imunitního systému. Vědci z University of Florida prokázali, že lidé konzumující často a pravidelně česnek mají více T-lymfocytů v krevním řečišti. Tyto bílé krvinky přitom posilují imunitní systém a pomáhají jí odolávat virovým infekcím.

Podle vědců z University of California je allicin účinným lékem na infekce. Jenže je mu věnují velmi málo pozornosti farmaceutické společnosti. „I kdyby totiž allicin fungoval, nemohou na něm tyto společnosti nijak těžit a patentovat si ho. Lidé si česnek mohou volně koupit v obchodě a to velmi levně,“ vysvětluje deník Daily Mail, proč farmaceutické firmy nevěnují výzkumu účinků látek obsažených v česneku tolik pozornosti.

Konzumace česneku také souvisí se sníženým obsahem cholesterolu v krvi, osoby pojídající tuto aromatickou cibulovinu netrpí na kornatění tepen a infarkty.

Další články z rubriky

Bramborák, česká klasika: Tradiční, batátové i se zeleninou

Bramborák, česká klasika: Tradiční, batátové i se zeleninou

Včera | Obyčejné české jídlo, které je snadné a všichni se po něm můžeme utlouct! Bramboráky se dají…

Těstoviny nasladko: Brusinkové lasagne a nudle s mákem

Těstoviny nasladko: Brusinkové lasagne a nudle s mákem

27. 3. | Sladké těstoviny můžou být pro nás trochu nezvyk, ale po prvním okusení si tuto kombinaci…

Oční jóga: 9 rad, jak si u počítače nezkazit zrak

Oční jóga: 9 rad, jak si u počítače nezkazit zrak

27. 3. | Každý člověk mrkne během dne dvaadvacetkrát za minutu, při čtení knihy desetkrát a pokud pracuje na…

Jarní detox podle přírody: Proč a co jíst a pít

Jarní detox podle přírody: Proč a co jíst a pít

26. 3. | V každém ročním období naše tělo potřebuje něco jiného. V zimě hutnou a teplou stravu, na jaře…