Pomáhá proti akné dieta?

| Autor: redakce | Rubrika: Zdraví

Akné postihuje tři čtvrtiny všech dospívajících – v našem „západním“ světě však trpí nepříjemnými vřídky pětadevadesát procent populace! Přesto, nebo právě proto, že se jedná o jev tak rozšířený, který v přibližně desetině případů přetrvá i v dospělém věku, mělo se dlouho všeobecně za to, že nadprodukce kožního mazu souvisí pouze s „rozkolísanou“ hladinou hormonů v dospívání.

akneStudie uveřejněná univerzitou ve Fort Collins, v americkém státě Colorado však dokazuje, že na vzniku akné se podílí nejméně ve stejné míře i strava.

Tým výzkumníků se zabýval dvěma skupinami lidí, jen nepatrně „postižených“ civilizací. Jedna pocházela z Papuy-Nové Guiney a druhá z Paraguaye. Obě měly jedno společné. Akné neznaly. Dokonce jím netrpěli ani mladí ve věku mezi 15 a 20 lety.

Pauánci jedí zejména ovoce, ryby, hlízy a ořechy. Strava paraguayské skupiny zase sestávala převážně z manioku, kukuřice a rýže. Potraviny, jaké se běžně konzumují v našem „západním“ světě, zejména chléb, cereálie, těstoviny, nebo rafinovaný cukr, neznají. A o ten se právě jedná.

Jak už bylo řečeno, nadprodukce kožního mazu souvisí s hormony. Ty jsou však citlivé na inzulín, který reguluje hladinu cukru v krvi. Produkce inzulínu stoupá po požití potravin s vysokým obsahem glycidů a začarovaný kruh je na světě. Vysokým obsahem glycidů se vyznačují zejména bílé pečivo a těstoviny, ale také například brambory.

Pravými „bombami“ však jsou cukrovinky, zejména různé čokoládové energetické tyčinky. Trpí-li někdo akné, měl by na ně rychle zapomenout a do svého jídelníčku raději zahrnout maximum ovoce a zeleniny. (Plus)

Další články z rubriky

9 dietních receptů s rýží: Pečená s rajčaty, fazolková i v salátech

9 dietních receptů s rýží: Pečená s rajčaty, fazolková i v salátech

Dnes | Rýže je bohatá na živiny, přitom nezatěžuje organizmus. Prospěje imunitě a pomůže tělu zbavit se…

Ovesné vločky k snídani i k večeři: Lívance, placičky či pomazánka

Ovesné vločky k snídani i k večeři: Lívance, placičky či pomazánka

17. 1. | 1 | Ovesné vločky máme většinou spojené se snídaní či se sušenkami. Ale lze z nich připravit i slané…

Teplý zeleninový salát: Čočkový s batáty, brokolicový i z červené řepy

Teplý zeleninový salát: Čočkový s batáty, brokolicový i z červené řepy

10. 1. | V zimě zpravidla nemáme chuť na salát tak jako v létě. Salát ale nemusí být jen z rukoly, polníčku…

Celozrnná mouka žitná, pšeničná i špaldová. Jak je využít na pečení?

Celozrnná mouka žitná, pšeničná i špaldová. Jak je využít na pečení?

5. 1. | Poslední roky se celozrnná mouka těší zvláště velké oblibě. Je ale skutečně vše, co se nazývá…