Pomáhá proti akné dieta?

| Autor: redakce | Rubrika: Zdraví

Akné postihuje tři čtvrtiny všech dospívajících – v našem „západním“ světě však trpí nepříjemnými vřídky pětadevadesát procent populace! Přesto, nebo právě proto, že se jedná o jev tak rozšířený, který v přibližně desetině případů přetrvá i v dospělém věku, mělo se dlouho všeobecně za to, že nadprodukce kožního mazu souvisí pouze s „rozkolísanou“ hladinou hormonů v dospívání.

akneStudie uveřejněná univerzitou ve Fort Collins, v americkém státě Colorado však dokazuje, že na vzniku akné se podílí nejméně ve stejné míře i strava.

Tým výzkumníků se zabýval dvěma skupinami lidí, jen nepatrně „postižených“ civilizací. Jedna pocházela z Papuy-Nové Guiney a druhá z Paraguaye. Obě měly jedno společné. Akné neznaly. Dokonce jím netrpěli ani mladí ve věku mezi 15 a 20 lety.

Pauánci jedí zejména ovoce, ryby, hlízy a ořechy. Strava paraguayské skupiny zase sestávala převážně z manioku, kukuřice a rýže. Potraviny, jaké se běžně konzumují v našem „západním“ světě, zejména chléb, cereálie, těstoviny, nebo rafinovaný cukr, neznají. A o ten se právě jedná.

Jak už bylo řečeno, nadprodukce kožního mazu souvisí s hormony. Ty jsou však citlivé na inzulín, který reguluje hladinu cukru v krvi. Produkce inzulínu stoupá po požití potravin s vysokým obsahem glycidů a začarovaný kruh je na světě. Vysokým obsahem glycidů se vyznačují zejména bílé pečivo a těstoviny, ale také například brambory.

Pravými „bombami“ však jsou cukrovinky, zejména různé čokoládové energetické tyčinky. Trpí-li někdo akné, měl by na ně rychle zapomenout a do svého jídelníčku raději zahrnout maximum ovoce a zeleniny. (Plus)

Další články z rubriky

Tuky, nebo zadržená voda v těle? Víme, jak to poznat

Tuky, nebo zadržená voda v těle? Víme, jak to poznat

22. 4. | Probouzíte se ráno s pytli pod očima, oteklými prsty na rukou, lýtky a také břichem jako balon a…

Tvaroh v hlavní roli: Sladké recepty, kterým neodoláte

Tvaroh v hlavní roli: Sladké recepty, kterým neodoláte

21. 4. | Tvaroh nikdy nezklame, ať už se pustíte do pečení bábovky, přípravy lívanců nebo tvarohových…

Trendy v jídle pro rok 2017: Uhlí, hmyz a havajské mísy

Trendy v jídle pro rok 2017: Uhlí, hmyz a havajské mísy

20. 4. | Kokosová voda a acai berry? Zapomeňte, to už není in. Zdravé stravování nás zajímá pořád víc, ale i…

Jídlo jako lék na kocovinu: Tyhle recepty spolehlivě pomůžou

Jídlo jako lék na kocovinu: Tyhle recepty spolehlivě pomůžou

19. 4. | Není nic lepšího, než vyléčit kocovinu jídlem. Řeč je o poctivé domácí česnečce, pečené cibuli i…