Pomoc při odvykání kouření: kam se obrátit

Pomoc při odvykání kouření: kam se obrátit

Přestože závislost na nikotinu není tak devastující jako některé jiné závislosti, i zdánlivě nevinná látka z tabákového listí drží své oběti pevně v hrsti. Zatímco podle statistik si přeje s kouřením přestat většina kuřáků, bez odborné pomoci se to podaří jen málokomu.

První radu a pomoc vám poskytne praktický lékař

Výhodou praktického lékaře je především jeho dostupnost: svého lékaře má každý. Pokud chcete přestat s kouřením, nebojte se o radu a pomoc požádat právě jeho. Praktický lékař by vám měl poskytnout potřebné informace a informační materiály, případně kontakt na nejbližší odvykací poradnu. Pokud s odvykáním začnete, váš lékař vám také může předepsat léky ke zvládání abstinenčních příznaků, které výrazně zvýší vaše šance na úspěch.

Zajděte do nejbližší poradny

Největším problémem v ordinaci praktického lékaře bývá nedostatek času, a proto je lepší zajít do specializované poradny pro odvykání kouření. Kontakt na nejbližší poradnu by vám měl dát právě váš lékař nebo se podívejte po internetu: odvykací poradna obvykle funguje v každém větším městě a může být zřízena například v rámci nemocnice.

Využijte komplexních služeb odvykacího centra

Centra pro odvykání kouření mají odborně vyškolený personál a nabízejí komplexní pomoc při odvykání kouření. Nevýhodou je, že se nachází jen ve velkých městech. V odvykacím centru vám na základě vaší kuřácké historie, vašich preferencí a výsledků vyšetření doporučí nejlepší odvykací strategii. Ani potom však nebudete na odvykání sami, do centra budete pravidelně docházet a konzultovat případné problémy a neúspěchy. Služby v odvykacích centrech i v poradnách jsou zdarma, pacient si však musí sám hradit léky, které mu v odvykání obvykle pomáhají.

Bez pomoci to zvládne jen málokdo

A na závěr trochu statistiky: zatímco bez jakékoli pomoci zvládnou úspěšně přestat s kouřením jen asi 3 procenta kuřáků, při návštěvě odborného centra nebo poradny se úspěšnost odvykání zvyšuje na přibližně 40 procent. Pokud tedy chcete opravdu s kouřením skoncovat, překonejte ostych a požádejte o pomoc odborníka.

www.ulekare.cz

Článek jsme převzali z webu www.zenska-neplodnost.cz

Doporučujeme

Články odjinud