Porce čokolády budou v Británii kvůli obezitě menší

| Autor: Pluspress | Rubrika: Zdraví

Skutečnost, že lidstvo již obezita ohrožuje na životě, je dostatečně známá. Ve Velké Británii se proto odpovědné orgány rozhodly doporučit zmenšení čokoládových tyčinek a jiných pochutin, které mají takzvanou king-size, tedy královskou velikost.

Potravinářské koncerny vycházejí doporučení odborníků na hubnutí občanů Spojeného království vstříc, a tak tyčinky a čokolády budou od příštího roku opravdu menší.
Nedoporučuje se přímo zmenšení váhy a velikosti balení, ale nařizuje se zmenšení jednotlivých porcí. To znamená, že stogramová čokoládová tyčinka bude rozdělena do dvou menších tyčinek, které ale mohou být baleny dohromady.

"Měníme velikost a tvar. Budeme tyčinky distribuovat ve dvou menších porcích," prohlásil Mark Reid ze společnosti Masterfood, produkující do britských obchodů tyčinky Mars a Snickers.

Zmenšení porcí čokoládových tyčinek a jiných pochutin je jedním z mnoha kroků boje proti obezitě, mezi nimiž jsou také veřejná osvěta, vzdělávání dětí a reklama.
Rozhodnutí společnosti Masterfood koresponduje se stanoviskem britského svazu Food And Drink Federation. Ta totiž viní potravinářské společnosti ze zvýšení počtu obézních Britů. Velké porce tyčinek, které často bývají v tuzemsku označovány jako XXL, totiž způsobily zvýšený příjem cukrů a tuků do těla konzumentů. Následná obezita působí vážné poškození srdce a cév. Jejich léčba odčerpává ze státní pokladny více peněz než osvěta. (Plus)

Další články z rubriky

9 dietních receptů s rýží: Pečená s rajčaty, fazolková i v salátech

9 dietních receptů s rýží: Pečená s rajčaty, fazolková i v salátech

19. 1. | Rýže je bohatá na živiny, přitom nezatěžuje organizmus. Prospěje imunitě a pomůže tělu zbavit se…

Ovesné vločky k snídani i k večeři: Lívance, placičky či pomazánka

Ovesné vločky k snídani i k večeři: Lívance, placičky či pomazánka

17. 1. | 1 | Ovesné vločky máme většinou spojené se snídaní či se sušenkami. Ale lze z nich připravit i slané…

Teplý zeleninový salát: Čočkový s batáty, brokolicový i z červené řepy

Teplý zeleninový salát: Čočkový s batáty, brokolicový i z červené řepy

10. 1. | V zimě zpravidla nemáme chuť na salát tak jako v létě. Salát ale nemusí být jen z rukoly, polníčku…

Celozrnná mouka žitná, pšeničná i špaldová. Jak je využít na pečení?

Celozrnná mouka žitná, pšeničná i špaldová. Jak je využít na pečení?

5. 1. | Poslední roky se celozrnná mouka těší zvláště velké oblibě. Je ale skutečně vše, co se nazývá…