Porucha štítné žlázy: Jak se s ní poprala Lucie Bílá? | Zdroj: Profimedia.cz

Zdroj: Profimedia.cz

Porucha štítné žlázy: Jak se s ní poprala Lucie Bílá?

Štítná žláza je orgánem, o kterém nemusíme vůbec vědět, dokud pracuje tak, jak má. Zato se nám ale důrazně ohlásí, jakmile dojde k výkyvům a činnost štítné žlázy se zvýší nebo naopak sníží. Příkladem obrovského vlivu hormonů štítné žlázy na náš život může být příběh zpěvačky Lucie Bílé.

Nemoc slavných žen

Píše se rok 2009 a média jsou plná zvěstí o zdravotním stavu Lucie Bílé. Na titulních stránkách bulváru lze číst hesla jako „Přijde Bílá o hlas?“ a Oči jí vylézají z důlků“. S jakou chorobou v tomto roce několikanásobná česká slavice bojovala? Nic až tak neobvyklého – nemoc štítné žlázy zvaná Graves-Basedowova choroba, která patří mezi autoimunitní nemoci štítné žlázy. Tyto nemoci postihují převážně ženy (až sedmkrát častěji než muže) a ve středním a vyšším věku se s nimi podle některých pramenů setká až pětina žen. Přímo Basedowova choroba je pak vzácnější, postihne zhruba každou padesátou ženu.

Se zvýšenou činností štítné žlázy se ale potýkaly i další známé ženy – mezi jinými Dagmar Havlová, Lucie Talmanová a Zuzana Bubílková. Trpěla jí i Leninova družka Naděžda Krupská.

Autoimunita namířená na štítnou žlázu

Basedowova nemoc je způsobena tvorbou protilátek, které napadají tkáně vlastního těla, v tomto případě folikulární buňky štítné žlázy. To vede ke zvýšené tvorbě tyroxinu a trijodtyroninu, hormonů štítné žlázy, ovlivňujících metabolismus celého těla.

Jak Gravesovu-Basedowovu nemoc poznat?

Nemoc se může projevit příznaky zvýšené hladiny hormonů štítné žlázy:

  • nespavostí a celkovou únavou,
  • zrychlenou srdeční akcí,
  • váhovým úbytkem,
  • svalovou slabostí,
  • třesem,
  • zvýšeným pocením,
  • nervozitou a úzkostí.

Za další známky choroby pak přímo odpovídá autoimunitní proces:

  • postižení očí (exoftalmus) – oči vypadají „vykuleně“ a vystupují z očních jamek;
  • „vole“ neboli struma – otok na krku v oblasti štítné žlázy;

těstovitý otok lýtek (pretibiální myxedém).

Oči jako Hurvínek

U Lucie Bílé se onemocnění štítné žlázy objevilo již dříve, kolem roku 2005, ve zmiňovaném roce 2009 ale došlo k eskalaci problémů a štítná žláza se ozvala naplno. Tento průběh bývá pro Basedowovu nemoc typický – nejprve se může dotyčný několik let potýkat se zvýšenou činností štítné žlázy, pak se ale obtíže stupňují a výsledkem bývá krize podobná té, jakou si prošla i zpěvačka. Nemocní (nebo spíše nemocné, neboť jde převážně o ženy) si často stěžují na celkovou únavu a nervozitu i na další výše uvedené příznaky. Většinou je ale jednoznačně poznáte podle vykulených očí, které tváři dodávají jakýsi vyjukaný nebo udivený výraz. Právě oči totiž často odrážejí průběh nemoci. Lucie Bílá si v rozhovorech v kritickém roce 2009 novinářům stěžovala právě na oči a na to, že si s vykulenýma očima připadá jako Hurvínek.

Jak štítnou žlázu dostat zpátky pod kontrolu? Operací nebo radiojodem

Lékaři doporučovali, že je třeba co nejdříve zasáhnout. Lucie se však v té době také netajila svým strachem z operace štítné žlázy, která by ji mohla připravit o hlas. Štítná žláza se totiž nachází v sousedství nervu, který zodpovídá za pohyb hlasivek. Přestože dávají lékaři při operacích štítné žlázy velký pozor a průběh nervu sledují, nelze jeho poškození zcela vyloučit. Pro zpěvačku, kterou „zlato v hrdle“ živí, by i minimální poškození hlasu mohlo znamenat tragédii.

Další možnost léčby představuje podávání radioaktivního jodu, který aktivitu štítné žlázy sníží. Léčba je dlouhodobá, trvá měsíce i roky a existuje u ní i riziko úplného zastavení činnosti štítné žlázy s nízkou hladinou hormonů v krvi. To je ale situace, kterou lze řešit – podávání léků s těmito hormony je běžné a pro pacienty nijak zatěžující.

Pro radiojod se rozhodli i lékaři v případě Lucie Bílé. Jak je vidět dnes, zpěvačce tato léčba pomohla a nyní ji můžeme opět vidět v plné síle a kráse.

Zdroj: www.ulekare.cz

Dáma.cz je na facebooku. Přidejte se k nám!

Doporučujeme

Články odjinud