Poruchy spánku bývají předzvěstí demence!

Poruchy spánku bývají předzvěstí demence!

Porucha spánku u starších žen, při níž přestávají na několik sekund dýchat, může být předzvěstí vážnějších problémů. Podle vědců vede až k demenci.

Podle odborníka na spánek Dr. Roberta Thomase z Harvard Medical School v americkém Bostonu je kvalitní spánek nejlepším ochráncem lidského mozku. Jeho kolegové z Kalifornské univerzity v čele s Dr. Kristine Yaffe zkoumali, jaká konkrétní souvislost existuje mezi spánkem a úpadkem paměti ve vyšším věku.

Zjistili, že u starších žen, které trpí ve spánku apnoickými pauzami, tzn. krátkými okamžiky, kdy přestávají dýchat, se po několika letech dostavují poruchy paměti a mentálních funkcí. Dochází k nim častěji než u jejich vrstevnic s normálním spánkem.

"I když vezmeme v úvahu další faktory, jako jsou rasa, hmotnost nebo zdravotní stav, mentální úpadek se u žen s poruchami spánku vyskytuje téměř dvakrát častěji," uvádí se ve zprávě zveřejněné v odborném časopise Journal of the American Medical Association.

"Spánková apnoe souvisí i s dalšími zdravotními potížemi včetně vysokého krevního tlaku a cholesterolu v krvi," upozorňuje Thomas.

Podle vědců vznik demence souvisí s tím, že mozek přestává být v noci dostatečně zásobován kyslíkem, což z dlouhodobého hlediska narušuje jeho funkce.

Apnoe se často vyskytuje mezi osobami s nadváhou a jejími příznaky jsou chrápání a vyčerpání po probuzení.


POJĎTE NAKUPOVAT DO BUTIKU NA DÁMA.CZ!

ČTĚTE TAKÉ: Beckhamovým pomáhají s dcerou tři chůvy za dvanáct milionů!

Doporučujeme

Články odjinud