Potěšení mozku z čokolády je téměř okamžitě patrné v očích člověka

| Autor: Famous | Rubrika: Zdraví

Žádná potravina nepůsobí rozkoš tak širokému spektru konzumentů jako právě čokoláda. Potěšení z této pochoutky je přitom patrné už po pár vteřinách v očích člověka. Mozek totiž reaguje téměř okamžitě a ve vlně příjemných pocitů rozšíří u konzumenta zorničky.

Potěšení mozku z čokolády je téměř okamžitě patrné v očích člověka

Zjistili to vědci z Pensylvánie, podle nichž lze potěšení z konzumace oblíbených potravin skutečně měřit v očích člověka. Už pár vteřin po snědení oblíbené laskominy dojde k rozšíření zorniček. A u čokolády je to nejvýraznější. Jakmile chuťové buňky přenesou mozku informaci, že se do těla dostala čokoláda, dojde k vylití dopaminu a následkem toho také k rozšíření zorniček.

Sekrece dopaminu a následné rozšíření zorniček přitom souvisí s láskou, rozkoší a milostným potěšením. Čokoláda má na většinu lidí účinek úplně stejný.

„Co je na tom zcela fascinující, je fakt, že systém funkce dopaminu v oku byl považován za naprosto oddělený od ostatních dopaminových systémů v mozku. Takže většina lidí a odborníků by tvrdila, že ochutnávání jídla a stimulace dopaminového systému v mozku nebude mít žádný vliv na dopaminový systém v oku. Ale má,“ tvrdí autorka výzkumu docentka Jennifer Nasserová z Drexel University.

Čtěte také

Čokoládové potěšení. Tohle jsou ty nejlepší recepty!

Čokoládové potěšení. Tohle jsou ty nejlepší recepty!

27. 10. 2017 | Žádná jiná pochoutka se nemůže pochlubit takovou světovou popularitou jako právě čokoláda.…

Padáte únavou? 8 nejčastějších příčin, proč jste bez energie

Padáte únavou? 8 nejčastějších příčin, proč jste bez energie

16. 10. 2017 | 1 | Určitě znáte naprosto chorobnou únavu, kdy jedete jako robot, jste naprosto bez energie a vždy se…

Další články z rubriky

9 dietních receptů s rýží: Pečená s rajčaty, fazolková i v salátech

9 dietních receptů s rýží: Pečená s rajčaty, fazolková i v salátech

19. 1. | Rýže je bohatá na živiny, přitom nezatěžuje organizmus. Prospěje imunitě a pomůže tělu zbavit se…

Ovesné vločky k snídani i k večeři: Lívance, placičky či pomazánka

Ovesné vločky k snídani i k večeři: Lívance, placičky či pomazánka

17. 1. | 1 | Ovesné vločky máme většinou spojené se snídaní či se sušenkami. Ale lze z nich připravit i slané…

Teplý zeleninový salát: Čočkový s batáty, brokolicový i z červené řepy

Teplý zeleninový salát: Čočkový s batáty, brokolicový i z červené řepy

10. 1. | V zimě zpravidla nemáme chuť na salát tak jako v létě. Salát ale nemusí být jen z rukoly, polníčku…

Celozrnná mouka žitná, pšeničná i špaldová. Jak je využít na pečení?

Celozrnná mouka žitná, pšeničná i špaldová. Jak je využít na pečení?

5. 1. | Poslední roky se celozrnná mouka těší zvláště velké oblibě. Je ale skutečně vše, co se nazývá…