Potěšení mozku z čokolády je téměř okamžitě patrné v očích člověka

| Autor: Famous | Rubrika: Zdraví

Žádná potravina nepůsobí rozkoš tak širokému spektru konzumentů jako právě čokoláda. Potěšení z této pochoutky je přitom patrné už po pár vteřinách v očích člověka. Mozek totiž reaguje téměř okamžitě a ve vlně příjemných pocitů rozšíří u konzumenta zorničky.

Potěšení mozku z čokolády je téměř okamžitě patrné v očích člověka

Zjistili to vědci z Pensylvánie, podle nichž lze potěšení z konzumace oblíbených potravin skutečně měřit v očích člověka. Už pár vteřin po snědení oblíbené laskominy dojde k rozšíření zorniček. A u čokolády je to nejvýraznější. Jakmile chuťové buňky přenesou mozku informaci, že se do těla dostala čokoláda, dojde k vylití dopaminu a následkem toho také k rozšíření zorniček.

Sekrece dopaminu a následné rozšíření zorniček přitom souvisí s láskou, rozkoší a milostným potěšením. Čokoláda má na většinu lidí účinek úplně stejný.

„Co je na tom zcela fascinující, je fakt, že systém funkce dopaminu v oku byl považován za naprosto oddělený od ostatních dopaminových systémů v mozku. Takže většina lidí a odborníků by tvrdila, že ochutnávání jídla a stimulace dopaminového systému v mozku nebude mít žádný vliv na dopaminový systém v oku. Ale má,“ tvrdí autorka výzkumu docentka Jennifer Nasserová z Drexel University.

Další články z rubriky

Trpíte na modřiny? Může jít o vážné onemocnění

Trpíte na modřiny? Může jít o vážné onemocnění

Dnes | Stává se vám, že se vám vytvoří modřina hrající všemi barvami, i když se jen lehce opřete o stůl?…

Vařte za hubičku: Levná a chutná jídla z brambor

Vařte za hubičku: Levná a chutná jídla z brambor

26. 5. | Brambory jsou snadno k dostání a když víte, jak je připravit, nebudou vás nudit. Existuje totiž…

Když ovečky nezabírají: Rady, jak co nejrychleji usnout

Když ovečky nezabírají: Rady, jak co nejrychleji usnout

25. 5. | 2 | Už jste se po dvacáté v posteli převalila ze strany na stranu a spánek se stále někde toulá?…

Jak udělat dokonalý smažák? Známe 4 triky!

Jak udělat dokonalý smažák? Známe 4 triky!

24. 5. | 1 | Na klasický smažený sýr dostane čas od času chuť každý z nás. Ne vždy se ale povede, aby sýr ze…