Potěšení z jídla

Nenechme si vzít potěšení z jídla, při jehož vůni se nám sbíhají sliny.

Potěšení z jídla, při jehož vůni se nám sbíhají sliny

Milé Dámy,
alespoň jedna z Vás, doufám, na tom je stejně, jako já. Ráno vstaneme, sotva si stihneme usrknout z šálku ještě vroucí kávy, pak již spěcháme na tramvaj nebo na autobus. Dopoledne v práci se nezastavíme a k obědu si naproti v obchodě koupíme 15 dkg salátu a rohlík. Odpoledne je stejně jako dopoledne celé hektické. Po práci rychle domů uklidit, uvařit, napsat s dětmi úkoly atd. Ale vy to určitě všechny velmi dobře znáte. Ještě abych nezapomněla, celý den proložíme několika šálky kávy, kterou pro změnu zase usrkáváme studenou. A večer, to už na jídlo buď nemáme pomyšlení, nebo se najíme tak moc, že nás v noci bolí žaludek. 
Pojďme si tedy slíbit, že zkusíme něco pro sebe samotné, ano buďme trochu sobecké, proč ne. Alespoň jednou za čas si to snad můžeme dovolit, ne!?! Zkusme si nedát vzít chuň k jídlu. Pokusím se Vám dát pár rad a byla bych velmi ráda, kdyby jste se mi ozvayi a podělily se se mnou o Vaše zážitky a výsledky. Již předem se velmi těším. Hlavu vzhůru, více lidem dohromady to přeci jde lépe než jen jednomu samotnému!!!
Všichni dobře známe stejný pocit: cesta kolem pekárny nebo stánku s pečenými klobásami bývá tím pravým utrpením. Kolik z nás už takto porušilo nějakou dietu!

Nenechme si vzít potěšení z jídla, při jehož vůni se nám sbíhají sliny.

  • tu a tam snězme kedluben nebo pár jader vlašských ořechů. Neutrální chuň obou pokrmů nám poskytne větší prostor k vychutnávání ostatních jídel.
  • hezky prostřený stůl je pastvou pro oči. Nejezme proto ani v největším spěchu z papíru natož při práci!
  • nepodporujme sami v sobě odpor k některým jídlům, zejména na dovolených v exotických zemích. Tamní obyvatelé by si možná vůbec nepochutnali na svíčkové s knedlíkem.
  • jezme pomalu a dobře kousejme.Jjazyk tak získá prostor pro odlišení čtyř chutí: sladké, kyselé, hořké a slané
  • dobře rozkousané jídlo lépe postupuje trávicí soustavou a my se vyhneme některým zdravotním problémům.
  • nesolme žádný pokrm dřív, než ho ochutnáme.
  • chuňové smysly mají vrozenou zálibu ve sladkém. Zvyšujeme-li ale neúměrně dávku cukru v nápojích, dojdeme k jakési smyslové otupělosti. Pak je vhodné vyvarovat se pár dnů všeho sladkého, aby se otupené smysly vrátily k normálu.


Tak co, že bychom to mohly dohromady vydržet, že! Přeji Vám tedy mnoho zdaru a hodně sil! Ozvěte se!
S úctou a pozdravy Zuzka.

Doporučujeme

Články odjinud