Potravinové alergie: vadit může cokoliv kromě čisté vody

| Autor: Kateřina Prachařová | Rubrika: Zdraví

Pochutnat si na dobrém jídle je prožitek, který ocení každý z nás. Bohužel někteří mají gurmánské radovánky ztížené. Až tři procenta lidí trpí potravinovou alergií nebo potravinovou intolerancí.



Potravinová alergie a potravinová intolerance jsou dvě různé věci, ačkoli mohou mít často velmi podobné projevy. Alergie na potraviny patří do stejné skupiny jako jiné alergie – třeba na pyl, prach či srst. Jde tedy o reakci imunitního systému, který se brání některé látce obsažené v dané potravině tvorbou histaminu.

Oproti tomu potravinová intolerance znamená, že tělo není schopné danou potravinovou složku zpracovat a reaguje proto netypicky. Projevy intolerance jsou nejčastěji nevolnost, zvracení, průjmy, bolesti břicha či křeče. Alergie kromě těchto projevů zahrnuje kožní projevy (vyrážky ad.), zvětšení jazyka a jícnu, mohou přijít dýchací potíže a astma. V nejvážnějších případech pak dochází ke ztrátě vědomí, poklesu krevního tlaku. Krajní alergická reakce může způsobit i smrt.

Alergie vzniká nejčastěji u dětí do šesti let věku, ale objevit se může i kdykoli později během života. Bohužel může trvat dlouhou dobu, než se na ni přijde. Pokud člověk trpí alergií na velmi specifickou potravinu, která není běžnou součástí každodenní stravy, spojí si své potíže s její konzumací poměrně rychle. Pokud je ale alergický třeba na vajíčka (respektive vaječnou bílkovinu), která jsou součástí nezměrného množství potravin, nemusí ho vůbec nepadnout, v čem jeho potíže spočívají.

Zatímco u potravinové alergie se reakce organismu dostaví prakticky okamžitě po pozření v řádu vteřin a potíže postihnou i orgány mimo trávicí ústrojí, v případě potravinové nesnášenlivosti je její odhalení o to těžší, že reakce na sebe může nechat čekat několik hodin i dnů, podle toho, jak rychle naše tělo tráví. Pokud si tedy dáte v neděli k večeři krupicovou kaši a ve středu dostanete průjem, stěží si tyto dvě události spojíte v jednu – nesnášenlivost laktózy neboli mléčného cukru, což je jedna z nejčastějších potravinových intolerancí vůbec.

Potravinové alergie jsou velmi rozmanité. V zásadě se dá říci, že člověk může být alergický na cokoli kromě čisté vody z přírodního zdroje. Nejčastější alergie se objevují u potravin (respektive některé z jejich složek), které jsou běžnou součástí našeho jídelníčku, situaci však komplikuje fakt, že tyto potraviny konzumujeme nejen v jejich základní podobě, ale především jako složku mnoha a mnoha dalších pokrmů. Alergie na jedinou potravinu pak proto podstatně ovlivní celý jídelníček a značně omezí množství pokrmů, které si můžeme dopřát.

Nejčastějšími potravinovými alergeny jsou mléko, vejce, ryby (jeden konkrétní druh, případně druhy příbuzné), různé druhy ovoce a zeleniny, ořechy a obilniny. Výjimkou nejsou ani mořské plody, kakao Alergie na mléko a vejce se objevují hlavně v dětském věku a časem se mohou zmírňovat nebo dokonce úplně vymizet, to platí rovněž u obilnin. Alergie, které se objeví až v dospělosti, již přetrvávají po celý život.

Je-li nějaká alergie potvrzena, je potřeba se dané potravině opravdu důsledně vyhýbat. Vážné potíže může někdy způsobit již stopové množství – právě proto výrobci na obalech potravin uvádějí formulace typu „může obsahovat stopy ořechů“ a podobně. Kromě samotné konzumace je třeba být opatrný i při samotné manipulaci s potravinami, alergická reakce se může dostavit už při dotyku (například krájení na prkénku) či třeba nadýchání aromatu.

Je-li v rodině potravinový alergik, ovlivní to většinou jídelníček všech. Je dost dobře nemožné péct jednu bábovku s vejci a druhou bez. Ideální variantou je najít co nejvíce plnohodnotných alternativ alergenní potraviny, které budou přijatelné i pro ostatní členy domácnosti. Většina receptů se dá obměnit tak, abychom problematickou složku buď úplně vynechali, nebo nahradili jinou. Je dobré poradit se také s lékařem, odborníkem na výživu a v lékárně. Mnoho problematických alergenů se totiž vyskytuje i v lécích – třeba již zmiňovaná laktóza.

Alergik, zejména dítě, by měl vždy po nějaké době (cca dva roky) navštívit alergologa a nechat si udělat kontrolní testy. Je možné, že některá alergie časem zmizí a naopak je dobré ověřit, že se neobjevila jiná, o které nevíme. V případě potravinové intolerance je to tak trochu boj každého jedince. Někdo má prostě krupicovou kaši rád natolik, že i přes následné potíže neodolá a čas od času si ji dopřeje. Organismu tím ale určitě neprospěje.

Bojíte se, že trpíte potravinovou alergií? Zbystřete, pokud:

- již máte alergii na něco jiného než potraviny nebo je alergikem někdo v rodině

- po konzumaci nějaké potraviny máte nejen trávicí obtíže, ale současně i potíže dechové nebo kožní, případně obojí

- potíže se vyskytují po konzumaci určité potraviny, jinak ne

- problémy se objeví bezprostředně po požití potraviny v řádu několika minut

- symptomy jsou typické i pro nepotravinové alergie (svědění, kýchání, otoky, vyrážky, zrudnutí kůže)





ČTĚTE TAKÉ:
Polévka zažene chlad i hlad! Recepty








ČTĚTE TAKÉ:
8 nejzdravějších koření a bylinek na světě



Další články z rubriky

Jak na dokonalé ruce v zimě? Mažte je čtyřikrát denně!

Jak na dokonalé ruce v zimě? Mažte je čtyřikrát denně!

Dnes | Mrazíky jsou tu a vlezlá zima dokáže na našem těle napáchat zlo. Trpí zejména pokožka a nejvíce ta,…

5 největších mýtů o liposukci: Čemu se vyhnout a komu neprospěje?

5 největších mýtů o liposukci: Čemu se vyhnout a komu neprospěje?

3. 12. | Reklama je mocným lákadlem, zvláště co se týče hubnutí v oblasti kritických partií. Chcete-li se…

Vánoční vzkaz pro muže: Jak se trefit s dárky a co nikdy nekoupit!

Vánoční vzkaz pro muže: Jak se trefit s dárky a co nikdy nekoupit!

3. 12. | Muži vědí, že máme rády kosmetiku a parfémy, jenže většinou naprosto netuší, co přesně z toho nám…

Pozor! 7 věcí, které se vám nehty pokouší říct o vašem zdraví

Pozor! 7 věcí, které se vám nehty pokouší říct o vašem zdraví

30. 11. | Všechny se snažíme mít ruce krásné, upravené, s dobrou manikúrou. Jenže daleko důležitější než…