Potravinovou alergii nepodceňujte. Může ohrozit i život!

| Autor: Ulekare.cz | Rubrika: Zdraví

Přecitlivělost na nějakou složku potravy může mít nejrůznější podobu, takže si zpočátku ani každý nemusí uvědomit, že se jedná o alergické projevy. Ty po požití problematického jídla mohou postihnout náš trávicí trakt, projevit se vyrážkou a svěděním na kůži či v nejvážnějších případech vyvolat i dýchací obtíže.

Potravinovou alergii nepodceňujte. Může ohrozit i život!

Nejběžnější příznaky

  • projevy postihující trávicí systém – svědění v krku, křeče v břiše, nevolnost a zvracení, průjem
  • kožní příznaky – kopřivka, svědění kůže, ekzém
  • dýchací problémy – v mírných případech projevy alergické rýmy, v těch vážných astmatický záchvat, otok hrtanu a potíže s dýcháním

Pozor na tragické konce

I když takové případy nejsou naštěstí časté, je dobré vědět, že i „obyčejná“ potravinová alergie může být smrtelně vážná. Příčinou úmrtí po požití alergenního jídla je ve většině případů anafylaktický šok, ale nebezpečný je například i astmatický záchvat nebo otok hrtanu. Ke stavu, který může končit až smrtí, může dojít:

  • po požití většiny běžných alergenních potravin,
  • relativně nejčastěji konzumací arašídů a dalších druhů ořechů,
  • též snědením mořských korýšů.

Přestože smrtelných případů potravinové alergie se neobjevuje mnoho (například v USA se odhaduje výskyt na 100 až 200 případů ročně), je důležité nestandardní reakce na jídlo nepodceňovat. Mějte na paměti, že k vážnému stavu může dojít i u jedinců, kteří měli v minulosti alergické příznaky spíše jen mírné.

www.ulekare.cz

Článek jsme převzali z webu www.odvykani-koureni.cz

Komentáře

Komentářů celkem: 0

Další články z rubriky

Padáte únavou? 8 nejčastějších příčin, proč jste bez energie

Padáte únavou? 8 nejčastějších příčin, proč jste bez energie

Včera | 1 | Určitě znáte naprosto chorobnou únavu, kdy jedete jako robot, jste naprosto bez energie a vždy se…

Podzimní polévky v hlavní roli: Vývar, čočková i dýňová

Podzimní polévky v hlavní roli: Vývar, čočková i dýňová

13. 10. | V létě člověk volí spíše studené pokrmy přiměřené počasí, na podzim naopak přijde vhod trocha…

Nepříjemné podzimní nachlazení: Víme, jak mu předejít!

Nepříjemné podzimní nachlazení: Víme, jak mu předejít!

12. 10. | Období podzimních plískanic a nepříjemných nachlazení je tu. Už si ani nepamatujete podzim, kdy by…

Recepty z hub: Smaženice, karbanátky, houbové škvarky i guláš

Recepty z hub: Smaženice, karbanátky, houbové škvarky i guláš

11. 10. | Ta krása, když na člověka vykoukne z mechu hříbek. A ta nádhera, když se pak do něj zakousne.…