Potraviny jsou příliš slané, varují odborníci

| Autor: Pluspress | Rubrika: Zdraví

Experti na výživu a zdraví opět bijí na poplach. Potraviny prodávané v Evropské unii obsahují příliš mnoho soli a odborníci míní, že je čas nastartovat výraznou změnu v hospodaření se solí v našem jídelníčku. Příliš soli v jídle a zprostředkovaně v celém těle zvyšuje krevní tlak a může vážně poškozovat mozek a srdce infarktem či mrtvicí.

"Potravinářský průmysl musí zareagovat a odpovědně snížit obsah soli v potravinách. Problém tkví také v tom, že mnozí lidé popravdě neřeknou, jak moc solí, ale ani to vlastně nevědí, protože kvanta soli se dostávají do jejich těla prostřednictvím hotových jídel a polotovarů. Špatné je také to, že celkový obsah soli uváděný na obalech potravin nevypovídá o skutečnosti," uvedl nedávno předseda organizace Consensus Action on Salt and Health bojující proti nadměrnému užívání soli.

Tři čtvrtiny z celkového příjmu soli je obsaženo ve sterilizovaných potravinách, svačinkách a polotovarech. Přitom devět z deseti Britů vůbec netuší, jaké množství soli je pro jejich zdraví nezbytné a jaké naopak škodí. Mnoho firem navíc mystifikuje kupující tím, že uvádí množství soli na sto gramů výrobku, ale nikoli to, kolik soli je v jednom balení. Málokdo si uvědomí, že uvedené množství musí vynásobit dvaapůlkrát, má-li v ruce čtvrtkilové balení.
Denně by dospělý člověk a dítě nad jedenáct let neměl přijímat více než šest gramů soli. Kojencům stačí maximálně gram soli denně, větším dětem pět gramů. Průměrný Brit nicméně denně zkonzumuje téměř dvojnásobek maximální doporučené dávky, tedy dvanáct gramů soli. (Plus)

Další články z rubriky

6 mýtů o stárnutí, které nemusíme brát vážně

6 mýtů o stárnutí, které nemusíme brát vážně

Dnes | Taky už jste slyšeli, že s přibývajícím věkem začíná být tělo vetché, mysl chatrná a člověk málo…

10 drobností, díky kterým budete zdravější a šťastnější

10 drobností, díky kterým budete zdravější a šťastnější

25. 2. | Ať už je vaším cílem zdravější tělo nebo hezčí domov, udělejte si jeden víkend, abyste vylepšila…

Tři podoby drštěk: v polévce, obalované i pekelně ostré

Tři podoby drštěk: v polévce, obalované i pekelně ostré

24. 2. | Kdysi lidé věřili, že dršťky jim dodají odolnost a sílu, a neřešili, jak z nich udělat lahůdku. My…

Česneková tinktura podle starého Tibetu: Sníží tlak i cholesterol

Česneková tinktura podle starého Tibetu: Sníží tlak i cholesterol

24. 2. | To, že je česnek nejsilnější přírodní antibiotikum, je všeobecně známé. Navíc ale obsahuje…