Potraviny, které by neměly chybět v našem jídelníčku

| Autor: Dana Švigová | Rubrika: Zdraví

Důležité vitamíny v našem životě.

PROČ JE JÍST???


AVOKÁDO


  • snadno stravitelné, v žaludku zůstává maximálně 1 hodinu, chuňově velice
    zajímavé


BANÁNY


  • jsou alkalické, mají málo kalorií ( v 1 banánu asi 85 - 90)

  • - obsahují 3 důležité aminokyseliny

  • obsahují cca 1/5 denní spotřeby vitamínu C, hodně vitamínu A, některé vitamíny
    B a B6, vápník, fosfor, železo, draslík, hořčík, chór, stopu brómu

  • obsahují pektin, který napomáhá trávení


CELER


  • celerový čaj pomáhá odstraňovat nadbytek kyseliny močové - je dobrý při dně,
    artritidě, revmatismu, houseru a neuralgii

  • obsahuje organický sodík


ČERVENÁ ŘEPA


  • obsahuje flavonoidy, ty podporují buněčné dýchání a detoxikační procesy, tlumí
    důsledky ozařování nebo rentgenování

  • denní konzumace šňávy z červené řepy chrání před nachlazením


ČESNEK


  • obsahuje germanium, jeden z nejsilnějších antikarcinogenů a antihoubových
    činitelů


FAZOLE


  • v naklíčeném stavu se stávají předtrávenými proteiny ( nechte 2 dny naklíčit a
    proplachujte vodou)


JABLKA


  • obsahují hořčík, síru, křemík, bróm, vitamíny A a C

  • zdroj vlákniny


MOŘSKÉ ŘASY


  • obsahují mnoho minerálních látek, vitamín B ( zejména B12), vitamín C, E, K

  • obsahují jód, a to ve stavu, v jakém je štítná žláza připravena ho asimilovat

  • ve střevech vytvářejí prostředí vhodné pro existenci užitečných bakterií

  • snižují bolest a otoky kloubů

  • zlepšují činnost srdce v minulosti poškozené revmatickou horečkou


MRKEV


  • obsahuje betakaroten, mrkvová šňáva se používá jako součást diety při
    rakovině


NAKLÍČENÁ SEMENA


  • jsou jednou z nejhodnotnějších forem potravy

  • obsahují hodně proteinů, zvýšenou hladinu vitamínů, především C, vitamíny B2,
    B6, A, E, K, kyselinu listovou

  • semena k naklíčení musejí být vypěstovaná specificky na jídlo

  • nejlépe klíčí boby mung


OLEJE


  • nejlepší jsou oleje, které neoxidují a tudíž se lehce mísí se slinami - olej
    olivový, sezamový a olej ze semen vinné révy


PETRŽEL


  • obsahuje železo, vitamíny B, C, E, draslík, měď, hořčík

  • čaj z petržele je dobrý při infekci, podrážděnosti, zácpě, zánětu ledvin,
    močového měchýře, při prostatě


Další články z rubriky

Jednoduché a vyzkoušené: Těchto 10 věcí vám prodlouží život

Jednoduché a vyzkoušené: Těchto 10 věcí vám prodlouží život

Dnes | Někdy stačí pár jednoduchých věcí změnit, aby se nám začalo žít lépe, radostněji a lehčeji. Které…

Bramborák, česká klasika: Tradiční, batátové i se zeleninou

Bramborák, česká klasika: Tradiční, batátové i se zeleninou

Včera | Obyčejné české jídlo, které je snadné a všichni se po něm můžeme utlouct! Bramboráky se dají…

Těstoviny nasladko: Brusinkové lasagne a nudle s mákem

Těstoviny nasladko: Brusinkové lasagne a nudle s mákem

27. 3. | Sladké těstoviny můžou být pro nás trochu nezvyk, ale po prvním okusení si tuto kombinaci…

Oční jóga: 9 rad, jak si u počítače nezkazit zrak

Oční jóga: 9 rad, jak si u počítače nezkazit zrak

27. 3. | Každý člověk mrkne během dne dvaadvacetkrát za minutu, při čtení knihy desetkrát a pokud pracuje na…