Potraviny, které by neměly chybět v našem jídelníčku

| Autor: Dana Švigová | Rubrika: Zdraví

Důležité vitamíny v našem životě.

PROČ JE JÍST???


AVOKÁDO


  • snadno stravitelné, v žaludku zůstává maximálně 1 hodinu, chuňově velice
    zajímavé


BANÁNY


  • jsou alkalické, mají málo kalorií ( v 1 banánu asi 85 - 90)

  • - obsahují 3 důležité aminokyseliny

  • obsahují cca 1/5 denní spotřeby vitamínu C, hodně vitamínu A, některé vitamíny
    B a B6, vápník, fosfor, železo, draslík, hořčík, chór, stopu brómu

  • obsahují pektin, který napomáhá trávení


CELER


  • celerový čaj pomáhá odstraňovat nadbytek kyseliny močové - je dobrý při dně,
    artritidě, revmatismu, houseru a neuralgii

  • obsahuje organický sodík


ČERVENÁ ŘEPA


  • obsahuje flavonoidy, ty podporují buněčné dýchání a detoxikační procesy, tlumí
    důsledky ozařování nebo rentgenování

  • denní konzumace šňávy z červené řepy chrání před nachlazením


ČESNEK


  • obsahuje germanium, jeden z nejsilnějších antikarcinogenů a antihoubových
    činitelů


FAZOLE


  • v naklíčeném stavu se stávají předtrávenými proteiny ( nechte 2 dny naklíčit a
    proplachujte vodou)


JABLKA


  • obsahují hořčík, síru, křemík, bróm, vitamíny A a C

  • zdroj vlákniny


MOŘSKÉ ŘASY


  • obsahují mnoho minerálních látek, vitamín B ( zejména B12), vitamín C, E, K

  • obsahují jód, a to ve stavu, v jakém je štítná žláza připravena ho asimilovat

  • ve střevech vytvářejí prostředí vhodné pro existenci užitečných bakterií

  • snižují bolest a otoky kloubů

  • zlepšují činnost srdce v minulosti poškozené revmatickou horečkou


MRKEV


  • obsahuje betakaroten, mrkvová šňáva se používá jako součást diety při
    rakovině


NAKLÍČENÁ SEMENA


  • jsou jednou z nejhodnotnějších forem potravy

  • obsahují hodně proteinů, zvýšenou hladinu vitamínů, především C, vitamíny B2,
    B6, A, E, K, kyselinu listovou

  • semena k naklíčení musejí být vypěstovaná specificky na jídlo

  • nejlépe klíčí boby mung


OLEJE


  • nejlepší jsou oleje, které neoxidují a tudíž se lehce mísí se slinami - olej
    olivový, sezamový a olej ze semen vinné révy


PETRŽEL


  • obsahuje železo, vitamíny B, C, E, draslík, měď, hořčík

  • čaj z petržele je dobrý při infekci, podrážděnosti, zácpě, zánětu ledvin,
    močového měchýře, při prostatě


Další články z rubriky

Vyplázněte jazyk: Co poznáte podle tvaru, barvy či povlaku

Vyplázněte jazyk: Co poznáte podle tvaru, barvy či povlaku

Dnes | Zdravotní stav člověka se dá vyčíst z mnoha ukazatelů. Jedním z nich je jazyk. Pokud je růžový až…

5 receptů na plněné papriky: S masem, sýrem i čočkou

5 receptů na plněné papriky: S masem, sýrem i čočkou

Včera | K podzimu neodmyslitelně patří i plněné papriky. Nejklasičtější jsou asi ty s mletým masem, zkuste…

11x lahodná houbová polévka: Se smetanou, bulgurem i s brokolicí

11x lahodná houbová polévka: Se smetanou, bulgurem i s brokolicí

18. 9. | Hříbky, klouzci, lišky, růžovky nebo žampiony. Jedlých hub je nepřeberné množství druhů, stejně tak…

10 triků, jak použít citron: Na stařecké skvrny, kuří oka i průjem

10 triků, jak použít citron: Na stařecké skvrny, kuří oka i průjem

18. 9. | Citron máme spojený s horkým čajem nebo naopak letní osvěžující citronádou. Toto ovoce nabušené…