Potraviny, které prospějí vašim žilám

| Autor: Ulekare.cz | Rubrika: Zdraví

Žilní systém je síť cév, jejichž základní funkcí je odvádět krev z tkání a orgánů zpět k srdci. Když tenhle systém nepracuje, jak má, může dojít k tvorbě křečových žil nebo chronické žilní nedostatečnosti. Co tedy můžete udělat pro zlepšení? Zkuste se zaměřit na potraviny, které jsou pro žilní systém důležité.

Potraviny, které prospějí vašim žilám

Vláknina:

Žilnímu systému prospívají především luštěniny, celozrnné potraviny, ovoce a zelenina. Nedostatek vlákniny vede k zácpě a následně k tlaku v žilách, což může způsobit vznik křečových žil. Proto by vláknina neměla chybět v jídelníčku osob, které mají sklon ke vzniku varixů.

Bioflavonoidy:

Jsou to sloučeniny, které se nacházejí v mnoha druzích ovoce a zeleniny, a které jsou pro žilní systém nezbytné. Patří sem například borůvky, brusinky, hroznové víno, černý rybíz, zelený čaj, červené víno, ale také třeba pohanka. Tyto látky snižují lámavost kapilár, zlepšují tok krve a snižují riziko trombóz. Mají též antioxidační vlastnosti, jež působí před působením volných radikálů.

Astringentní potraviny:

Jde o stahující potraviny, které žíly „stahují“ a zabraňují tak tvorbě trombů. Patří sem například jírovec (kaštan), který těchto látek obsahuje nejvíce. Extrakt z jírovce se přidává do mastí a gelů. Při nahromadění vody v těle se také osvědčila přeslička, která má stahující a diuretické vlastnosti.

Bylinky:

V přírodě najdete spoustu bylinek, které oběhovému systému pomáhají. Obecně pak zlepšují žilní oběh a průtok krve v končetinách. Jsou to například hloh, pampeliška, lipový květ, řebříček, rozmarýn, koriandr, tymián a máta peprná. Některé jsou pálivé, což stimuluje oběhový systém (pepř, zázvor či kurkuma).

Absolutní prevence křečových žil sice možná není, ale změny v životním stylu, stravě a pohybových návycích vašemu žilnímu systému určitě prospějí.

www.ulekare.cz

Článek jsme převzali z webu www.krecove-zily.cz

Další články z rubriky

Kypřicí prášek versus jedlá soda: Co je lepší na pečení?

Kypřicí prášek versus jedlá soda: Co je lepší na pečení?

Dnes | Někdy stačí našlehat bílky, jindy použijeme kvasnice, pak také můžeme sáhnout při pečení po…

Domácí bělení zubů: Tipy, které fungují, a co vám zničí chrup

Domácí bělení zubů: Tipy, které fungují, a co vám zničí chrup

24. 7. | Mít zářivě bílé zuby je dnes pomalu už nutnost. Všechny ty herečky a celebrity, dnes už ale i…

5 triků, jak na nadýchané domácí lívance

5 triků, jak na nadýchané domácí lívance

24. 7. | Lívance s čerstvým ovocem se smetanou patří tak neodmyslitelně k létu a k prázdninám na chalupě…

Sezóna rajčat je tu: Jak mít bohatou úrodu bez chorob? Plus ty nejlepší recepty

Sezóna rajčat je tu: Jak mít bohatou úrodu bez chorob? Plus ty nejlepší…

21. 7. | Rajčat existuje bezpočet druhů, jsou kulatá, oválná, malá cherry rajčátka, škála barev sahá od…