Potraviny, které prospějí vašim žilám

| Autor: MF | Rubrika: Zdraví

Žilní systém je síť cév, jejichž základní funkcí je odvádět krev z tkání a orgánů zpět k srdci. Když tenhle systém nepracuje, jak má, může dojít k tvorbě křečových žil nebo chronické žilní nedostatečnosti. Co tedy můžete udělat pro zlepšení? Zkuste se zaměřit na potraviny, které jsou pro žilní systém důležité.

Potraviny, které prospějí vašim žilám

Vláknina:

Žilnímu systému prospívají především luštěniny, celozrnné potraviny, ovoce a zelenina. Nedostatek vlákniny vede k zácpě a následně k tlaku v žilách, což může způsobit vznik křečových žil. Proto by vláknina neměla chybět v jídelníčku osob, které mají sklon ke vzniku varixů.

Bioflavonoidy:

Jsou to sloučeniny, které se nacházejí v mnoha druzích ovoce a zeleniny, a které jsou pro žilní systém nezbytné. Patří sem například borůvky, brusinky, hroznové víno, černý rybíz, zelený čaj, červené víno, ale také třeba pohanka. Tyto látky snižují lámavost kapilár, zlepšují tok krve a snižují riziko trombóz. Mají též antioxidační vlastnosti, jež působí před působením volných radikálů.

Astringentní potraviny:

Jde o stahující potraviny, které žíly „stahují“ a zabraňují tak tvorbě trombů. Patří sem například jírovec (kaštan), který těchto látek obsahuje nejvíce. Extrakt z jírovce se přidává do mastí a gelů. Při nahromadění vody v těle se také osvědčila přeslička, která má stahující a diuretické vlastnosti.

Bylinky:

V přírodě najdete spoustu bylinek, které oběhovému systému pomáhají. Obecně pak zlepšují žilní oběh a průtok krve v končetinách. Jsou to například hloh, pampeliška, lipový květ, řebříček, rozmarýn, koriandr, tymián a máta peprná. Některé jsou pálivé, což stimuluje oběhový systém (pepř, zázvor či kurkuma).

Absolutní prevence křečových žil sice možná není, ale změny v životním stylu, stravě a pohybových návycích vašemu žilnímu systému určitě prospějí.

www.ulekare.cz

Článek jsme převzali z webu www.krecove-zily.cz

Dáma.cz je na facebooku. Přidejte se k nám!

Další články z rubriky

Tři podoby drštěk: v polévce, obalované i pekelně ostré

Tři podoby drštěk: v polévce, obalované i pekelně ostré

Dnes | Kdysi lidé věřili, že dršťky jim dodají odolnost a sílu, a neřešili, jak z nich udělat lahůdku. My…

Česneková tinktura podle starého Tibetu: Sníží tlak i cholesterol

Česneková tinktura podle starého Tibetu: Sníží tlak i cholesterol

Dnes | To, že je česnek nejsilnější přírodní antibiotikum, je všeobecně známé. Navíc ale obsahuje…

Nádor v děloze: Jak ho poznáte a proč ho začít řešit

Nádor v děloze: Jak ho poznáte a proč ho začít řešit

Včera | Nejčastěji se myomy objevují po 40. roce, a proto je mnohdy ženy bohužel neřeší. Domnívají se, že…

Digitální detox: Proč byste s ním měla začít hned teď

Digitální detox: Proč byste s ním měla začít hned teď

Včera | Detox nemusí být nutně zaměřený jen na potraviny. Stále častěji se coby součást mentální očisty…