Potvrzeno: brokolice chrání proti rakovině

| Autor: Korzo | Rubrika: Zdraví

Látky obsažené v brokolici aktivují geny, které zastavují zhoubné bujení. Dostatek této zeleniny působí obzvlášť proti nádorům prostaty. Vyplývá to z nejnovějšího výzkumu britských vědců.

Je všeobecně známo, že strava bohatá na ovoce a zeleninu snižuje riziko vzniku rakoviny, ale dosud se nevědělo, proč tomu tak je. Časopis Public Library of Science tento týden poprvé zveřejnil výsledky studie, která se zabývá právě biologickým mechanismem, podle něhož působí přírodní látky v lidském organismu.

Rakovina prostaty je u mužů po nádoru plic druhou nejčastější příčinou smrti v důsledku zhoubného bujení. Výzkumníci sledovali skupinu mužů ohrožených touto nemocí a zjistili, že u těch, kteří jedli týdně větší množství brokolice, se projevily významné změny v genech zastavujících zhoubné bujení.

Vedoucí výzkumu, biolog Richard Mithen, vysvětluje: "Předpokládáme, že podobné účinky bude mít i kapusta, květák, zelí, řeřicha a křen. Brokolice ale obsahuje nejvíce látky zvané sulforafan, která působí proti rakovině. Při této nemoci se některé geny "vypínají" a jiné naopak "zapínají". Brokolice pomáhá "zapnout" právě ty, které ničí rakovinné buňky."
U sledovaných jedlíků této zeleniny se projevilo 400 až 500 pozitivních změn v genech. Vědci se domnívají, že podobné účinky bude mít i na jiné druhy nádorů.

"Nemusíte radikálně měnit jídelníček. Stačí jen několik porcí brokolice týdně navíc," radí Mithen.

Komentáře

Komentářů celkem: 0

Další články z rubriky

Mýty o pitném režimu: Jak správně pít, aby nedošlo k dehydrataci?

Mýty o pitném režimu: Jak správně pít, aby nedošlo k dehydrataci?

Dnes | 1 | Tekutiny jsou pro organismus důležité a pitný režim je třeba brát na zřetel. Co je ale správné a…

Jahodové zmrzliny pětkrát jinak: Se smetanou i s jogurtem

Jahodové zmrzliny pětkrát jinak: Se smetanou i s jogurtem

Včera | Není nad studené osvěžení v letním horku. Když je ještě plné minerálů a vitamínů, je to skvělé.…

Jahodové pokušení: 6 jahodových dezertů, které musíte zkusit

Jahodové pokušení: 6 jahodových dezertů, které musíte zkusit

19. 6. | Jahodová sezóna je v plném proudu, už jste určitě měli jahody se šlehačkou, palačinky s jahodami i…

Horko se blíží: Otékají vám nohy? Víme, co s tím!

Horko se blíží: Otékají vám nohy? Víme, co s tím!

19. 6. | S nastávajícím létem mnoho žen trápí stejný problém – otoky na nohou. Nemusí jít o nic vážného,…