Požár v jícnu můžete uhasit

| Autor: redakce | Rubrika: Zdraví

Problémem mnoha Čechů je, že se nehýbou a špatně se stravují. Mnohem častěji konzumují jídlo ve spěchu, na ulicích, v dopravních prostředcích či ve stoje. Výsledkem je alarmující nárůst obezity a stále častější zažívací potíže.



Škytavka, pálení žáhy, pocity způsobené rozpětím střev plynem související se stravou, občasný průjem nebo zácpa se vyskytují občas u každého, a nelze je pokládat za nemoc. Jestliže nabývají na intenzitě a objevují se častěji, může to signalizovat zdravotní problém.

Až epidemiologických rozměrů dosahuje pálení žáhy: „Pálení žáhy vzniká v důsledku takzvaného gastroesofageálního refluxu. Kyselina chlorovodíková, která má v žaludku za úkol trávit potravu, stoupá nahoru do jícnu a dráždí citlivou tkáň. Zjednodušeně řečeno: žaludeční obsah uniká volně do spodní části jícnu a zase se vrací zpět - je to neúplné zvracení. To způsobuje nepříjemný pocit pálení za hrudní kostí, nadměrné slinění, pocity cizího tělesa v krku anebo obtížné a bolestivé polykání,“ vysvětluje MUDr. Jiří Laštůvka, gastroenterolog a primář Interního oddělení Masarykovy nemocnice v Ústí nad Labem.

Požár v jícnu můžete uhasit

Přes své obtíže řada lidí lékaře nevyhledá a léčí se sama. Pokud se pálení žáhy neopakuje příliš často a netrvá dlouho, postačí vypozorovat, co problém způsobuje a vyvarovat se provokujících faktorů. Ke krátkodobé symptomatické léčbě pálení žáhy a kyselého gastroesofageálního reflexu lze užívat tzv. inhibitory protonové pumpy, které jsou dnes dostupné i bez lékařského předpisu.

Mezi nejúčinnější patří léky obsahující Omeprazol, například osvědčený Loseprasol či také volně prodejný lék APO OME. „Účinná látka se rychle vstřebává do krevního oběhu a zajišťuje účinnou inhibici denní i noční sekrece žaludeční kyseliny s přetrvávajícím účinkem i několik dní po ukončení léčby,“ vysvětluje MUDr. Laštůvka. Mezi další účinné volně prodejné přípravky patří Ranisan.

V případě přetrvávajících potíží by měl postižený vyhledat lékaře: „Látky dráždící sliznici jícnu − kyselina solná, trávicí enzymy a žlučové kyseliny − mohou při chronickém působení vyvolat nebezpečné změny na jícnové sliznici.“

Vedle dietních opatření doporučují oborníci zohledňovat při konzumaci jídla čas, pohodu a kulturu stolování, jíst častěji, po menších porcích, v klidu, po malých soustech, potravu rozmělnit v ústech a dobře proslinit. Téměř polovina pacientů však režimová a léčebná opatření nedodržuje: „Řada pacientů nadále kouří, nesnaží se snížit hmotnost, neomezí solení, nevyloučí alkohol a vyhýbá se pohybovým aktivitám. Někteří dokonce spoléhají výhradně na péči lékaře a léky,“ dodává MUDr. Laštůvka. Přitom změna životního stylu může ovlivnit zdraví člověka až z 60 %.






STAŇTE SE FANOUŠKEM DAMA.CZ NA FACEBOOKU





ČTĚTE TAKÉ: MAMINKA.CZ - Web pro těhotné a maminky!


Další články z rubriky

Tři podoby drštěk: v polévce, obalované i pekelně ostré

Tři podoby drštěk: v polévce, obalované i pekelně ostré

Dnes | Kdysi lidé věřili, že dršťky jim dodají odolnost a sílu, a neřešili, jak z nich udělat lahůdku. My…

Česneková tinktura podle starého Tibetu: Sníží tlak i cholesterol

Česneková tinktura podle starého Tibetu: Sníží tlak i cholesterol

Dnes | To, že je česnek nejsilnější přírodní antibiotikum, je všeobecně známé. Navíc ale obsahuje…

Nádor v děloze: Jak ho poznáte a proč ho začít řešit

Nádor v děloze: Jak ho poznáte a proč ho začít řešit

Včera | Nejčastěji se myomy objevují po 40. roce, a proto je mnohdy ženy bohužel neřeší. Domnívají se, že…

Digitální detox: Proč byste s ním měla začít hned teď

Digitální detox: Proč byste s ním měla začít hned teď

Včera | Detox nemusí být nutně zaměřený jen na potraviny. Stále častěji se coby součást mentální očisty…