Požár v jícnu můžete uhasit

| Autor: redakce | Rubrika: Zdraví

Problémem mnoha Čechů je, že se nehýbou a špatně se stravují. Mnohem častěji konzumují jídlo ve spěchu, na ulicích, v dopravních prostředcích či ve stoje. Výsledkem je alarmující nárůst obezity a stále častější zažívací potíže.



Škytavka, pálení žáhy, pocity způsobené rozpětím střev plynem související se stravou, občasný průjem nebo zácpa se vyskytují občas u každého, a nelze je pokládat za nemoc. Jestliže nabývají na intenzitě a objevují se častěji, může to signalizovat zdravotní problém.

Až epidemiologických rozměrů dosahuje pálení žáhy: „Pálení žáhy vzniká v důsledku takzvaného gastroesofageálního refluxu. Kyselina chlorovodíková, která má v žaludku za úkol trávit potravu, stoupá nahoru do jícnu a dráždí citlivou tkáň. Zjednodušeně řečeno: žaludeční obsah uniká volně do spodní části jícnu a zase se vrací zpět - je to neúplné zvracení. To způsobuje nepříjemný pocit pálení za hrudní kostí, nadměrné slinění, pocity cizího tělesa v krku anebo obtížné a bolestivé polykání,“ vysvětluje MUDr. Jiří Laštůvka, gastroenterolog a primář Interního oddělení Masarykovy nemocnice v Ústí nad Labem.

Požár v jícnu můžete uhasit

Přes své obtíže řada lidí lékaře nevyhledá a léčí se sama. Pokud se pálení žáhy neopakuje příliš často a netrvá dlouho, postačí vypozorovat, co problém způsobuje a vyvarovat se provokujících faktorů. Ke krátkodobé symptomatické léčbě pálení žáhy a kyselého gastroesofageálního reflexu lze užívat tzv. inhibitory protonové pumpy, které jsou dnes dostupné i bez lékařského předpisu.

Mezi nejúčinnější patří léky obsahující Omeprazol, například osvědčený Loseprasol či také volně prodejný lék APO OME. „Účinná látka se rychle vstřebává do krevního oběhu a zajišťuje účinnou inhibici denní i noční sekrece žaludeční kyseliny s přetrvávajícím účinkem i několik dní po ukončení léčby,“ vysvětluje MUDr. Laštůvka. Mezi další účinné volně prodejné přípravky patří Ranisan.

V případě přetrvávajících potíží by měl postižený vyhledat lékaře: „Látky dráždící sliznici jícnu − kyselina solná, trávicí enzymy a žlučové kyseliny − mohou při chronickém působení vyvolat nebezpečné změny na jícnové sliznici.“

Vedle dietních opatření doporučují oborníci zohledňovat při konzumaci jídla čas, pohodu a kulturu stolování, jíst častěji, po menších porcích, v klidu, po malých soustech, potravu rozmělnit v ústech a dobře proslinit. Téměř polovina pacientů však režimová a léčebná opatření nedodržuje: „Řada pacientů nadále kouří, nesnaží se snížit hmotnost, neomezí solení, nevyloučí alkohol a vyhýbá se pohybovým aktivitám. Někteří dokonce spoléhají výhradně na péči lékaře a léky,“ dodává MUDr. Laštůvka. Přitom změna životního stylu může ovlivnit zdraví člověka až z 60 %.






STAŇTE SE FANOUŠKEM DAMA.CZ NA FACEBOOKU





ČTĚTE TAKÉ: MAMINKA.CZ - Web pro těhotné a maminky!


Další články z rubriky

Domácí bělení zubů: Tipy, které fungují, a co vám zničí chrup

Domácí bělení zubů: Tipy, které fungují, a co vám zničí chrup

Včera | Mít zářivě bílé zuby je dnes pomalu už nutnost. Všechny ty herečky a celebrity, dnes už ale i…

5 triků, jak na nadýchané domácí lívance

5 triků, jak na nadýchané domácí lívance

Včera | Lívance s čerstvým ovocem se smetanou patří tak neodmyslitelně k létu a k prázdninám na chalupě…

Sezóna rajčat je tu: Jak mít bohatou úrodu bez chorob? Plus ty nejlepší recepty

Sezóna rajčat je tu: Jak mít bohatou úrodu bez chorob? Plus ty nejlepší…

21. 7. | Rajčat existuje bezpočet druhů, jsou kulatá, oválná, malá cherry rajčátka, škála barev sahá od…

Bolí vás záda? Začněte se o ně správně starat!

Bolí vás záda? Začněte se o ně správně starat!

20. 7. | Bolestí v zádech trpí čas od času každá z nás. Ať už od celodenního sezení u počítače, od těžké…