Pozitivní jídelníček

Pozitivní jídelníček

Dodejte svému organismu to, co potřebuje, odvděčí se vám. Za odměnu vám vykouzlí úsměv na rtech. Máme pro vás tipy na zaručené potraviny...

Co jíst...

Banány

obsahují přírodní chemikálie potassium a tryptofan, které pomáhají tělu produkovat takzvaný hormon štěstí – serotonin. Mimochodem podobné látky vyrobené synteticky najdete v lécích proti depresi.

Těstoviny

jsou cenným zdrojem sacharidů, které v těle zvyšují produkci inzulinu, díky kterému do mozku proudí aminokyselina L-tryptophan, která stimuluje produkci serotoninu. Pokud zvolíte těstoviny z celozrnné mouky, získáte navíc zdroj vitaminů B1, B3, B6 a kyseliny listové, které posilují nervovou soustavu, zabraňují únavě a zlepšují kvalitu spánku.

V ovesných vločkách

najdete zásobu vitaminů skupiny B, které pozitivně působí na psychiku. Pravidelná konzumace ovesných vloček dokonce působí jako sedativum a pomáhá zvládat stres a neurózy.

Luštěniny

jsou také cenným zdrojem vitaminů B a dokážou skvěle rozhýbat metabolické procesy. Posilují nervy, významně zlepšují náladu a povzbuzují mysl.

Borůvky

vám dodají vitamin C a další cenné látky, které blahodárně působí na psychiku, navozují dobrou náladu a odstraňují únavu.

V meruňkách

najdete kyselinu listovou, vitamin C a železo. Zlepšují soustředění, posilují nervy a pomáhají při fyzické a duševní vyčerpanosti. Brokolice patří díky svému obsahu cenných látek mezi nejzdravější druhy zeleniny a potraviny vůbec. Pomáhá při nervozitě, neklidu a podrážděnosti, a pokud ji budete konzumovat pravidelně, skvěle se obrníte proti stresu. Pokud často trpíte únavou a chybí vám elán a chuť do života, dejte si kapustu, která obsahuje vysokou koncentraci vitaminu C, B8 a kyseliny listové.

Špenát

obsahuje vitaminy skupiny B, které vám zajistí dobré nervy, výkonný mozek a veselou náladu. K tomu ještě kyselinu listovou, která dokáže uklidnit nervy.

Mandle

jsou bohaté na železo a hořčík, který pomáhá proti depresím, podrážděnosti a nespavosti. Med je po staletí využíván jako přírodní sedativum. Uklidňuje nervy a pomáhá při bolestech hlavy. Kakao a čokoláda mají povzbuzující účinky na lidský organismus, stimulují a vyvolávají příjemné pocity.

Přírodní chemie

Kyselina listová

Souvislost mezi vyšším příjmem kyseliny listové a nižším výskytem syndromů deprese byl prokázán u populace na celém světě. Kyselinu listovou najdete například ve fazolích a zelené zelenině.

Selen

Selen v lidském těle funguje jako antioxidant. Vědci tvrdí, že oxidanty oslabují mozkovou činnost a především u starších lidí vedou k rozvoji deprese. Selen se nachází ve vejcích, mléce, ovesných vločkách, tmavé rýži, fazolích, ořeších, ale také v rybím, drůbežím a vepřovém mase.

Omega-3 mastné kyseliny

Takzvané nenasycené omega-3 mastné kyseliny mají pozitivní vliv na změny a výkyvy nálad, jako jsou například poporodní deprese. Svému tělu je dodáte, pokud budete pravidelně konzumovat ryby, konkrétně lososa, pstruha, sardinky a tuňáka.

Vitamin D

Souvislost mezi dobrou náladou a hřejivými slunečními paprsky asi nikdo popírat nebude. Jakmile se ale slunce schová a hladina vitaminu D klesne, hrozí nejen klasické zimní blues, ale také výkyvy nálad anebo v horším případě deprese. Vitamin D lze alespoň částečně získat také z jídla, obsahuje ho například losos, makrely, tuňák, hovězí játra, tvaroh a žloutky.

L-tryptophan

Tuto esenciální aminokyselinu si lidský organismus nedokáže sám vytvořit a je velmi důležité ji přijímat pravidelně ze stravy, popřípadě ve formě doplňku stravy. Při příjmu tryptofanu se přes mozkovou bariéru za pomoci vitaminu B6 přeměňuje na látku zvanou serotonin. Zdrojem tryptofanu je mléko, tvaroh, kuřecí maso, ořechy, mandle, slunečnicová semínka, vejce, ryby, luštěniny a banány.

Serotonin

Pokles serotoninu se projeví zvýšenou únavou a nechutenstvím. Nejrychleji ho doplníte jogurtem a dalšími mléčnými výrobky. Ideální dávku serotoninu vám dodá jeden jogurt nebo půl litru kysaného mléčného nápoje denně.

Foto: Profimedia.cz

Doporučujeme

Články odjinud