Pozitivní účinky ryb závisí na jejich přípravě

| Autor: Korzo | Rubrika: Zdraví

Zdraví prospěšné omega-3 mastné kyseliny z ryb získáme ve větší míře, pokud se pokrmy z nich budou vařit nebo péct. Podle poslední studie je tento způsob přípravy mnohem zdravější než smažení, sušení nebo nasolování.

Odborníci zároveň došli k závěru, že při pečení nebo vaření je zdravé přidat k rybímu masu sójovou omáčku s nízkým obsahem sodíku nebo tofu. U ostatních způsobů přípravy to neplatí.

"Netvrdíme, že vařené nebo pečené ryby jsou zdravé a ostatní vůbec ne, ale podle našich výzkumů mají díky těmto dvěma způsobům přípravy vysloveně ochranný vliv na naše zdraví," prohlásil vedoucí studie Lixin Meng z havajské univerzity v Manoe na kongresu Americké kardiologické společnosti ve floridském Orlandu.

Experti sledovali příjem omega-3 mastných kyselin u 82 243 Američanů a 103 884 Američanek různých etnik mezi 45 a 75 lety.

Ryba… a sója!
Během téměř dvanáctiletého výzkumu jich 4 516 zemřelo na kardiovaskulární nemoci. Přitom vyšlo najevo, že u mužů, kteří konzumují průměrně 3,3 gramy omega-3 mastných kyselin, je téměř o čtvrtinu nižší pravděpodobnost vzniku těchto onemocnění než u těch, jejichž strava obsahovala méně než jeden gram denně.

"Jasně se potvrdilo, že čím víc omega-3 mastných kyselin sníme, tím je nižší riziko, že onemocníme nějakou srdeční či cévní nemocí," tvrdí Meng.

Podle autorů studie se podobná přímá souvislost neprojevila v případě žen. Zato se ukázalo, že pozitivní účinky se objeví, pokud se k rybám přidá sójová omáčka s nízkým obsahem sodíku nebo tofu.

Meng si to vysvětluje tím, že tyto potraviny obsahují aktivní látky fytoestrogeny, které účinky samotných omega-3 mastných kyselin u žen podpoří.

Další články z rubriky

Trpíte na modřiny? Může jít o vážné onemocnění

Trpíte na modřiny? Může jít o vážné onemocnění

Dnes | Stává se vám, že se vám vytvoří modřina hrající všemi barvami, i když se jen lehce opřete o stůl?…

Vařte za hubičku: Levná a chutná jídla z brambor

Vařte za hubičku: Levná a chutná jídla z brambor

26. 5. | Brambory jsou snadno k dostání a když víte, jak je připravit, nebudou vás nudit. Existuje totiž…

Když ovečky nezabírají: Rady, jak co nejrychleji usnout

Když ovečky nezabírají: Rady, jak co nejrychleji usnout

25. 5. | 2 | Už jste se po dvacáté v posteli převalila ze strany na stranu a spánek se stále někde toulá?…

Jak udělat dokonalý smažák? Známe 4 triky!

Jak udělat dokonalý smažák? Známe 4 triky!

24. 5. | 1 | Na klasický smažený sýr dostane čas od času chuť každý z nás. Ne vždy se ale povede, aby sýr ze…