Pozitivní účinky ryb závisí na jejich přípravě

| Autor: Korzo | Rubrika: Zdraví

Zdraví prospěšné omega-3 mastné kyseliny z ryb získáme ve větší míře, pokud se pokrmy z nich budou vařit nebo péct. Podle poslední studie je tento způsob přípravy mnohem zdravější než smažení, sušení nebo nasolování.

Odborníci zároveň došli k závěru, že při pečení nebo vaření je zdravé přidat k rybímu masu sójovou omáčku s nízkým obsahem sodíku nebo tofu. U ostatních způsobů přípravy to neplatí.

"Netvrdíme, že vařené nebo pečené ryby jsou zdravé a ostatní vůbec ne, ale podle našich výzkumů mají díky těmto dvěma způsobům přípravy vysloveně ochranný vliv na naše zdraví," prohlásil vedoucí studie Lixin Meng z havajské univerzity v Manoe na kongresu Americké kardiologické společnosti ve floridském Orlandu.

Experti sledovali příjem omega-3 mastných kyselin u 82 243 Američanů a 103 884 Američanek různých etnik mezi 45 a 75 lety.

Ryba… a sója!
Během téměř dvanáctiletého výzkumu jich 4 516 zemřelo na kardiovaskulární nemoci. Přitom vyšlo najevo, že u mužů, kteří konzumují průměrně 3,3 gramy omega-3 mastných kyselin, je téměř o čtvrtinu nižší pravděpodobnost vzniku těchto onemocnění než u těch, jejichž strava obsahovala méně než jeden gram denně.

"Jasně se potvrdilo, že čím víc omega-3 mastných kyselin sníme, tím je nižší riziko, že onemocníme nějakou srdeční či cévní nemocí," tvrdí Meng.

Podle autorů studie se podobná přímá souvislost neprojevila v případě žen. Zato se ukázalo, že pozitivní účinky se objeví, pokud se k rybám přidá sójová omáčka s nízkým obsahem sodíku nebo tofu.

Meng si to vysvětluje tím, že tyto potraviny obsahují aktivní látky fytoestrogeny, které účinky samotných omega-3 mastných kyselin u žen podpoří.

Další články z rubriky

Čerstvé ryby bez tuku: Připravte si klasiku z českých vod

Čerstvé ryby bez tuku: Připravte si klasiku z českých vod

Dnes | Nejsme přímořský stát, tak se k nám ryby na jídelníček moc nedostávají. Nicméně to neznamená, že by…

Levné recepty z cibule: Pizza, chléb i pomazánka

Levné recepty z cibule: Pizza, chléb i pomazánka

24. 4. | Jednoduchá potravina, jako je cibule, se dá připravit na mnoho způsobů. Nejen ve své čerstvé formě,…

Pohled do mísy: Co o vás prozradí barva a konzistence stolice?

Pohled do mísy: Co o vás prozradí barva a konzistence stolice?

24. 4. | Podíváte se občas před spláchnutím, co po vás na toaletě zůstalo? Měla byste. Barva, struktura,…

Tuky, nebo zadržená voda v těle? Víme, jak to poznat

Tuky, nebo zadržená voda v těle? Víme, jak to poznat

22. 4. | Probouzíte se ráno s pytli pod očima, oteklými prsty na rukou, lýtky a také břichem jako balon a…