Poznejte bylinky z pralesa: vilcacoru, guaranu a damiánu

Poznejte bylinky z pralesa: vilcacoru, guaranu a damiánu

V dalekých končinách Jižní Ameriky se skrývá obrovská síla léčivých rostlin. K léčení se tam využívá téměř všechno živé - liány, byliny, keře, palmy, někdy i písně a zaříkávání. O těchto pokladech přírody je dnešní článek…

Vilcacora – posiluje obranyschopnost organismu

Vilcacora je liánovitá rostlina z Amazonie, dosahující délky až 30 metrů. Na úponu svých listů má dva zahnuté trny, které připomínají kočičí drápy. Droga se získává z vnitřní kůry nebo kořenů této rostliny a je také známá pod názvem kočičí dráp či unkárie.

Léčivé účinky vilcacory

Tradičně je tato rostlina pokládána za účinný prostředek proti bolestem. Vzhledem ke svým protizánětlivým vlastnostem může účinně zmírňovat kloubní obtíže způsobené dnou a artritidou. Vědecké výzkumy objevily v této liáně několik velmi účinných látek, které zvyšují aktivitu imunitního systému a potlačují všemožné záněty.

V Rakousku či Německu je výtažek z vilcacory považován za velmi cenný lék a je předepisován hlavně pacientům nemocných rakovinou a zvláště těm, kteří jsou oslabeni po chemoterapiích či ozařování. V roce 1993 odkryla jedna italská studie ve vilcacoře skupinu látek zvanou glykosidy kyseliny quinové, které mají řadu příznivých účinků na organismus. Působí jako antioxidanty, hubí viry, bakterie a plísně a potlačují přeměnu normálních buněk v nádorové.

V dnešní době se provádějí výzkumy spojení výtažku z vilcacory s klasickými léky proti viru HIV, vědci se domnívají, že spojením těchto přípravků se může zesílit imunitní odpověď organismu a tato zákeřná nemoc potlačit.

Odvar z vilcacory

Potřebujeme: 1 lžíci kůry, 0,5 litru vroucí vody

Postup: Kůru nasypeme do 0,5 litru vroucí vody a necháme 25 minut povařit, poté scedíme, nalijeme do termosky a popíjíme během dne po dobu 6 týdnů. Odvaru musí být denně čerstvý.

Tinktura z vilcacory

Potřebujeme: 2 lžíce kůry z vilcacory, 3 dl 60% lihu

Postup: Kůru zalijeme lihem a vše necháme 14 dní louhovat. Pravidelně každý den protřepáváme. Po uplynutí této doby, dobře přefiltrujeme, nalijeme do sklenice a uložíme na temném místě. Tinkturu užíváme 3 x denně 30 kapek po dobu 6 - 8 týdnů.

Pro koho není vhodná?

Vzhledem k tomu, že unkarie silně aktivizuje imunitní systém a obranné reakce na cizí tělesa v organismu, nedoporučuje se podávat osobám, které podstoupily nebo mají v nejbližší době podstoupit transplantaci kostní dřeně a vnitřních orgánů. Dále se nedoporučuje při transfuzích krve nebo při užívání krevních preparátů.

Guarana – energetická bomba

Paulínie nápojová neboli Guarana je dřevitá liána se střídavými, lichozpeřenými listy, složenými ze čtyř až pěti lístků. Bílé, drobné souměrné květy vyrůstají v úžlabních hroznech. Plodem je trojpouzdrá tobolka, která obvykle obsahuje tři tmavohnědé až černé semena.

Léčivé účinky guarany

Semena guarany obsahují 5% kofeinu, což je zhruba dvojnásobek množství kofeinu v kávových zrnech. Tato rostlina má nejvyšší obsah této látky v celé rostlinné říši. Kromě kofeinu ještě obsahuje guaranin, třísloviny, olej, saponiny, barvivo, flavonoidy, pryskyřici.

Účinků této liány můžeme využít k povzbuzení organismu, zvláště mozkové činnosti a jako silné afrodiziakum. Dále snižuje pocit hladu a zrychluje metabolismus, což je dobré při redukci váhy, mírně zvyšuje krevní tlak a nedráždí žaludek jako například káva. V menších dávkách je výborným lékem proti migréně.

Guaranový čajík

Potřebujeme: 1 lžičku guaranového prášku, 3 dl vroucí vody Postup: Guaranu přelijeme vroucí vodou a vše necháme 10 minut louhovat, pak přecedíme a je hotovo! Tento čaj je úžasný při únavě a dietách, nepopíjíme ho však déle než 14 dní.

Guarana při migréně

Tato léčivka se mi osvědčila jako účinný lék při bolestech hlavy. Guaranový prášek podáváme v počátečním stádiu, když začínáme pociťovat tlak a přicházející bolest. Užíváme - na špičku kulatého nože prášku zapijeme 0,5 litrem vlažné vody.

Pro koho není guarana vhodná?

Do naší republiky se droga dováží již zpracovaná ve formě nejrůznějších přípravků. Je třeba se vždy řídit dávkováním. S drogou je třeba zacházet opatrně, platí obecné pravidlo - méně znamená více. Při předávkování může dojít k podrážděnosti a nervozitě. Guarana není vhodná pro děti, těhotné a kojící ženy. Neměla by být dlouhodobě podávána.

DAMIÁNA – ženské tonikum

Damiána je malý keřík se silně aromatickými listy druhu Turnera diffusa z čeledi Turneraceae. Roste v Brazilii a Mexiku.

Léčivé účinky damiány

Listy damiány obsahují antimikrobiálně působící arbutin, dále éterické oleje a terpenické látky. Vědecké výzkumy potvrdily, že užívání této rostliny příznivě podporuje plodnost žen. Svým složením vykazuje tato bylina i silné afrodiziakální, euforizující a energetizující vlastnosti. Užívání damiány se doporučuje při depresích, zvětšené prostatě a zánětu močových cest, ve větším množství urychluje metabolismus a tím napomáhá redukci váhy.

Damiánový čajík

Potřebujeme: 1 lžíci damiány, 0,5 litru vroucí vody

Postup: Damiánu přelijeme vroucí vodou a necháme 15 minut louhovat, potom dobře přecedíme, nalijeme do termosky a popíjíme během dne. Ideální doba užívání této byliny je 6 týdnů.

Doporučujeme

Články odjinud