Poznejte sladkost růží

| Autor: Dana Švigová | Rubrika: Zdraví

Růže nejsou jen překrásné květiny, které my ženy rády dostáváme, ale mají i léčivou sílu. Ne nadarmo se říká, že růže jsou vhodné pro kůži i duši.

Poznejte sladkost růží


Růže
nejsou jen překrásné květiny, které my ženy rády dostáváme, ale mají i
léčivou sílu. Ne nadarmo se říká, že růže jsou vhodné pro kůži i duši. 


Léčebné účinky růží jsou známy velmi dlouho. Již staří
Římané používali šípkové růže při pokousání vzteklými psy. Galská
růže se používala ještě ve dvacátých letech jako tinktura při bolestech
v krku. 


V dnešní době se používá především růžový olej,
který se hojně využívá v aromaterapii. K výrobě francouzského růžového
oleje
, který je považován za afrodiziakum, se používá růže stolistá.
Tento olej se chemickým složením odlišuje od bulharského růžového
oleje
, který se používá přibližně u 96% dámských parfémů. Éterický
olej je také součástí krémů a pleňových vod (báječně působí na kůži
náchylnou k tvorbě skvrn nebo akné). 


Využívá se dá také jako antidepresivum a prý pomáhá
těm, kteří v životě postrádají lásku. Přidává se i do přípravků k
ošetřování kůže nebo při potížích s trávením. 


Růže jsou i významným  zdrojem vitamínu C,
plody šípkové růže - sušené šípky - jsou součástí vyráběných čajů,
sirupů a ovocných nápojů. 


Všeobecně se vlastnosti růže charakterizují takto: 




  • sladká, adstringentní, neutrální nebo mírně chladivá, 



  • účinnými složkami jsou vitamíny C, B, E, K, taniny,
    silice, růžový olej (obsahuje okolo 300 chemických složek)



  • působí jako antidepresivum, sedativum, cholagogum, má
    protivirové, pročisňující, antibakteriální, antiseptické účinky,
    tonikum pro ledviny a krev, reguluje menstruaci



Autor: Dana Švigová


Komentáře

Komentářů celkem: 0

Další články z rubriky

8 věcí o tamponech, které mužům vrtají hlavou

8 věcí o tamponech, které mužům vrtají hlavou

21. 8. | 3 | I když už dneska v televizi běží xkrát za večer reklama na všechny možné intimní výrobky, neznamená…

Doba bezinková: 5 receptů z bezinek na marmeládu, sirup či omáčku

Doba bezinková: 5 receptů z bezinek na marmeládu, sirup či omáčku

21. 8. | Je to už otřepané, ale pravdivé: Před bezinkou klekni, před heřmánkem smekni. Černý bez má mnoho…

Chcete skoncovat s cukrem? Vyhněte se těmto potravinám!

Chcete skoncovat s cukrem? Vyhněte se těmto potravinám!

19. 8. | Pokud chcete omezit konzumaci cukru, neznamená to, že jen ze svého jídelníčku vypustíte čokoládu,…

5 zajímavých receptů z okurek, ať už z hadovek nebo nakládaček

5 zajímavých receptů z okurek, ať už z hadovek nebo nakládaček

18. 8. | Koncem srpna je sklizeň okurek ze zahrádky v plném proudu a i v obchodech se dostanou koupit chutné…