Pozor! Bílá mouka způsobuje přejídání!

| Autor: Famous | Rubrika: Zdraví

Tmavé pečivo bohaté na vlákninu je nejen zdravější, ale také dříve navozuje v žaludku pocit nasycenosti.



Švédští vědci teď ale navíc prokázali, že pečivo z bílé pšeničné mouky není jen energeticky vydatnější, ale vede k přejídání, neboť nevyvolá včas pocit nasycení tak jako pečivo z mouky žitné. A navíc zvyšuje výrazně hladinu krevního cukru a snižuje citlivost vůči inzulinu.

Ovšem lepší není ani pečivo, které je vyráběno pouze z pšeničné mouky s přídavkem otrub, ať už jsou tyto třeba z žita. Nejlepší hladiny cukru a inzulínu v krvi zjistili lékaři z Univerzity v Lundu právě po konzumaci pečiva vyrobeného z čisté žitné mouky bez přídavku otrub. Nejhorší situace byla u pečiva z čisté pšeničné mouky. To s přídavkem vlákniny ale bylo jen o málo horší než pečivo z čisté žitné mouky.

„Co přesně v žitné mouce způsobuje to, že je po konzumaci hladina cukru a inzulínu v krvi v pořádku, se zatím neví. Ale jsme stále blíž odpovědi na tuto otázku,“ tvrdí jedna z autorek studie Liza Rosenová z Lundu.

A pro ty, kteří se chtějí stravovat zdravě, má jednoduchou radu. „Volte celozrnné pečivo vyrobené z žitné mouky. To vám poskytne veškeré výhody z žitného zrna. Otruby jsou potřeba kvůli vláknině, vitaminům a minerálům,“ dodala Rosenová.

zdroj: Famous

Komentáře

Komentářů celkem: 0

Další články z rubriky

Štavnaté grilování: 5 lahodných dipů k masu i zelenině

Štavnaté grilování: 5 lahodných dipů k masu i zelenině

23. 6. | Domácí omáčky neboli dipy dodají grilování punc originality. Jsou čerstvé, chutné a víte, co jíte.

Mýty o pitném režimu: Jak správně pít, aby nedošlo k dehydrataci?

Mýty o pitném režimu: Jak správně pít, aby nedošlo k dehydrataci?

23. 6. | 1 | Tekutiny jsou pro organismus důležité a pitný režim je třeba brát na zřetel. Co je ale správné a…

Jahodové zmrzliny pětkrát jinak: Se smetanou i s jogurtem

Jahodové zmrzliny pětkrát jinak: Se smetanou i s jogurtem

21. 6. | Není nad studené osvěžení v letním horku. Když je ještě plné minerálů a vitamínů, je to skvělé.…

Jahodové pokušení: 6 jahodových dezertů, které musíte zkusit

Jahodové pokušení: 6 jahodových dezertů, které musíte zkusit

19. 6. | Jahodová sezóna je v plném proudu, už jste určitě měli jahody se šlehačkou, palačinky s jahodami i…