Pozor! Bílá mouka způsobuje přejídání!

| Autor: Famous | Rubrika: Zdraví

Tmavé pečivo bohaté na vlákninu je nejen zdravější, ale také dříve navozuje v žaludku pocit nasycenosti.



Švédští vědci teď ale navíc prokázali, že pečivo z bílé pšeničné mouky není jen energeticky vydatnější, ale vede k přejídání, neboť nevyvolá včas pocit nasycení tak jako pečivo z mouky žitné. A navíc zvyšuje výrazně hladinu krevního cukru a snižuje citlivost vůči inzulinu.

Ovšem lepší není ani pečivo, které je vyráběno pouze z pšeničné mouky s přídavkem otrub, ať už jsou tyto třeba z žita. Nejlepší hladiny cukru a inzulínu v krvi zjistili lékaři z Univerzity v Lundu právě po konzumaci pečiva vyrobeného z čisté žitné mouky bez přídavku otrub. Nejhorší situace byla u pečiva z čisté pšeničné mouky. To s přídavkem vlákniny ale bylo jen o málo horší než pečivo z čisté žitné mouky.

„Co přesně v žitné mouce způsobuje to, že je po konzumaci hladina cukru a inzulínu v krvi v pořádku, se zatím neví. Ale jsme stále blíž odpovědi na tuto otázku,“ tvrdí jedna z autorek studie Liza Rosenová z Lundu.

A pro ty, kteří se chtějí stravovat zdravě, má jednoduchou radu. „Volte celozrnné pečivo vyrobené z žitné mouky. To vám poskytne veškeré výhody z žitného zrna. Otruby jsou potřeba kvůli vláknině, vitaminům a minerálům,“ dodala Rosenová.

zdroj: Famous

Komentáře

Komentářů celkem: 0

Další články z rubriky

Jak udělat dokonalý smažák? Známe 4 triky!

Jak udělat dokonalý smažák? Známe 4 triky!

Dnes | Na klasický smažený sýr dostane čas od času chuť každý z nás. Ne vždy se ale povede, aby sýr ze…

Populární superpotraviny: Zázvor prodlouží menstruaci a borůvky zvýší cukr

Populární superpotraviny: Zázvor prodlouží menstruaci a borůvky zvýší cukr

22. 5. | Superpotravinami se to v poslední době všude jen hemží a výživoví poradci si je nemohou vynachválit…

7 rychlých receptů: Jak na chutné pomazánky

7 rychlých receptů: Jak na chutné pomazánky

22. 5. | Chystáte oslavu nebo posezení s přáteli a lámete si hlavu nad občerstvením? Vyzkoušejte jednohubky…

Ochutnejte jarní polévky: Chřestová, špenátová nebo okurková

Ochutnejte jarní polévky: Chřestová, špenátová nebo okurková

19. 5. | Lehké jarní polévky, které vám rychle půjdou od ruky. Vyzkoušejte třeba sezonní chřestovou nebo…