Pozor! Bílá mouka způsobuje přejídání!

| Autor: Famous | Rubrika: Zdraví

Tmavé pečivo bohaté na vlákninu je nejen zdravější, ale také dříve navozuje v žaludku pocit nasycenosti.



Švédští vědci teď ale navíc prokázali, že pečivo z bílé pšeničné mouky není jen energeticky vydatnější, ale vede k přejídání, neboť nevyvolá včas pocit nasycení tak jako pečivo z mouky žitné. A navíc zvyšuje výrazně hladinu krevního cukru a snižuje citlivost vůči inzulinu.

Ovšem lepší není ani pečivo, které je vyráběno pouze z pšeničné mouky s přídavkem otrub, ať už jsou tyto třeba z žita. Nejlepší hladiny cukru a inzulínu v krvi zjistili lékaři z Univerzity v Lundu právě po konzumaci pečiva vyrobeného z čisté žitné mouky bez přídavku otrub. Nejhorší situace byla u pečiva z čisté pšeničné mouky. To s přídavkem vlákniny ale bylo jen o málo horší než pečivo z čisté žitné mouky.

„Co přesně v žitné mouce způsobuje to, že je po konzumaci hladina cukru a inzulínu v krvi v pořádku, se zatím neví. Ale jsme stále blíž odpovědi na tuto otázku,“ tvrdí jedna z autorek studie Liza Rosenová z Lundu.

A pro ty, kteří se chtějí stravovat zdravě, má jednoduchou radu. „Volte celozrnné pečivo vyrobené z žitné mouky. To vám poskytne veškeré výhody z žitného zrna. Otruby jsou potřeba kvůli vláknině, vitaminům a minerálům,“ dodala Rosenová.

zdroj: Famous

Komentáře

Komentářů celkem: 0

Další články z rubriky

10 drobností, díky kterým budete zdravější a šťastnější

10 drobností, díky kterým budete zdravější a šťastnější

Včera | Ať už je vaším cílem zdravější tělo nebo hezčí domov, udělejte si jeden víkend, abyste vylepšila…

Tři podoby drštěk: v polévce, obalované i pekelně ostré

Tři podoby drštěk: v polévce, obalované i pekelně ostré

24. 2. | Kdysi lidé věřili, že dršťky jim dodají odolnost a sílu, a neřešili, jak z nich udělat lahůdku. My…

Česneková tinktura podle starého Tibetu: Sníží tlak i cholesterol

Česneková tinktura podle starého Tibetu: Sníží tlak i cholesterol

24. 2. | To, že je česnek nejsilnější přírodní antibiotikum, je všeobecně známé. Navíc ale obsahuje…

Nádor v děloze: Jak ho poznáte a proč ho začít řešit

Nádor v děloze: Jak ho poznáte a proč ho začít řešit

23. 2. | Nejčastěji se myomy objevují po 40. roce, a proto je mnohdy ženy bohužel neřeší. Domnívají se, že…