POZOR! Čechratka podvinutá. „Jedlá“ houba, která může zabíjet!

| Autor: KF | Rubrika: Zdraví

Dá se z ní uvařit vynikající houbový guláš a ve starších houbařských atlasech je označována jako jedlá. Neobsahuje sice toxiny, ale u některých lidí vyvolává prudkou alergickou reakci, která nezřídka končí smrtí.

Čechratka podvinutá (Paxillus involutus) je běžná houba, najdete ji prakticky všude. V listnatých a jehličnatých lesích, parcích, zahradách. Ještě v první polovině dvacátého století ji houbové atlasy i kuchařky doporučovaly jako jedlou, chutnou houbu, obzvláště vhodnou k přípravě houbového guláše a na zavařování.

O nebezpečnosti čechratky podvinuté se začalo mluvit až počátkem dvacátého století, když na následky jejího pozření zemřel známý mykolog Julius Schäfer. Teprve poté se stala předmětem bližšího vědeckého zkoumání.

Čechratka (jako mnoho jiných hub) je mírně jedovatá za syrova. Její požití v nedostatečně tepelně zpracované formě může vyvolat žaludeční nevolnost, zvracení, bolesti břicha a průjem. V tom však záludnost této běžně sbírané houby nespočívá. Jednorázové snědení čechratky vám pravděpodobně neublíží. Pokud ji ale budete jíst opakovaně, může vyvolat prudkou alergickou autoimunitní reakci. Projevuje se bolestmi v kříži, závratěmi, třesem rukou, nízkým krevním tlakem. V konečné fázi vede alergická reakce k poškození jater a akutnímu selhání ledvin.

Při podezření na otravu čechratkou podvinutou je potřeba ihned zavolat záchrannou službu. Protože se vlastně nejedná o otravu, neexistuje účinná protilátka, kterou by vám lékaři mohli naordinovat jako první pomoc. Léčba probíhá na specializovaných pracovištích a jedná se spíše o podpůrné metody, stabilizaci krevního oběhu, v krajním případě napojení na umělou ledvinu.

Čechratka podvinutá patří mezi houby stopkovýtrusé, do řádu hřibotvarých (Boletales). Má hnědý, žlutohnědý, narezlý, 5 – 20 cm široký klobouk, na koncích podvinutý (odtud také získala své jméno), nahnědlé lupeny, které po stisknutí vytvářejí hnědé skvrny a žlutavě vílou hnědnoucí dužinu.

Lehce ji můžete zaměnit s ryzcem (kravským, šeredným).

Dáma.cz je na facebooku. Přidejte se k nám!

Další články z rubriky

6 mýtů o stárnutí, které nemusíme brát vážně

6 mýtů o stárnutí, které nemusíme brát vážně

Dnes | Taky už jste slyšeli, že s přibývajícím věkem začíná být tělo vetché, mysl chatrná a člověk málo…

10 drobností, díky kterým budete zdravější a šťastnější

10 drobností, díky kterým budete zdravější a šťastnější

25. 2. | Ať už je vaším cílem zdravější tělo nebo hezčí domov, udělejte si jeden víkend, abyste vylepšila…

Tři podoby drštěk: v polévce, obalované i pekelně ostré

Tři podoby drštěk: v polévce, obalované i pekelně ostré

24. 2. | Kdysi lidé věřili, že dršťky jim dodají odolnost a sílu, a neřešili, jak z nich udělat lahůdku. My…

Česneková tinktura podle starého Tibetu: Sníží tlak i cholesterol

Česneková tinktura podle starého Tibetu: Sníží tlak i cholesterol

24. 2. | To, že je česnek nejsilnější přírodní antibiotikum, je všeobecně známé. Navíc ale obsahuje…