POZOR! Čechratka podvinutá. „Jedlá“ houba, která může zabíjet!

| Autor: KF | Rubrika: Zdraví

Dá se z ní uvařit vynikající houbový guláš a ve starších houbařských atlasech je označována jako jedlá. Neobsahuje sice toxiny, ale u některých lidí vyvolává prudkou alergickou reakci, která nezřídka končí smrtí.

Čechratka podvinutá (Paxillus involutus) je běžná houba, najdete ji prakticky všude. V listnatých a jehličnatých lesích, parcích, zahradách. Ještě v první polovině dvacátého století ji houbové atlasy i kuchařky doporučovaly jako jedlou, chutnou houbu, obzvláště vhodnou k přípravě houbového guláše a na zavařování.

O nebezpečnosti čechratky podvinuté se začalo mluvit až počátkem dvacátého století, když na následky jejího pozření zemřel známý mykolog Julius Schäfer. Teprve poté se stala předmětem bližšího vědeckého zkoumání.

Čechratka (jako mnoho jiných hub) je mírně jedovatá za syrova. Její požití v nedostatečně tepelně zpracované formě může vyvolat žaludeční nevolnost, zvracení, bolesti břicha a průjem. V tom však záludnost této běžně sbírané houby nespočívá. Jednorázové snědení čechratky vám pravděpodobně neublíží. Pokud ji ale budete jíst opakovaně, může vyvolat prudkou alergickou autoimunitní reakci. Projevuje se bolestmi v kříži, závratěmi, třesem rukou, nízkým krevním tlakem. V konečné fázi vede alergická reakce k poškození jater a akutnímu selhání ledvin.

Při podezření na otravu čechratkou podvinutou je potřeba ihned zavolat záchrannou službu. Protože se vlastně nejedná o otravu, neexistuje účinná protilátka, kterou by vám lékaři mohli naordinovat jako první pomoc. Léčba probíhá na specializovaných pracovištích a jedná se spíše o podpůrné metody, stabilizaci krevního oběhu, v krajním případě napojení na umělou ledvinu.

Čechratka podvinutá patří mezi houby stopkovýtrusé, do řádu hřibotvarých (Boletales). Má hnědý, žlutohnědý, narezlý, 5 – 20 cm široký klobouk, na koncích podvinutý (odtud také získala své jméno), nahnědlé lupeny, které po stisknutí vytvářejí hnědé skvrny a žlutavě vílou hnědnoucí dužinu.

Lehce ji můžete zaměnit s ryzcem (kravským, šeredným).

Dáma.cz je na facebooku. Přidejte se k nám!

Další články z rubriky

9 dietních receptů s rýží: Pečená s rajčaty, fazolková i v salátech

9 dietních receptů s rýží: Pečená s rajčaty, fazolková i v salátech

Dnes | Rýže je bohatá na živiny, přitom nezatěžuje organizmus. Prospěje imunitě a pomůže tělu zbavit se…

Ovesné vločky k snídani i k večeři: Lívance, placičky či pomazánka

Ovesné vločky k snídani i k večeři: Lívance, placičky či pomazánka

17. 1. | 1 | Ovesné vločky máme většinou spojené se snídaní či se sušenkami. Ale lze z nich připravit i slané…

Teplý zeleninový salát: Čočkový s batáty, brokolicový i z červené řepy

Teplý zeleninový salát: Čočkový s batáty, brokolicový i z červené řepy

10. 1. | V zimě zpravidla nemáme chuť na salát tak jako v létě. Salát ale nemusí být jen z rukoly, polníčku…

Celozrnná mouka žitná, pšeničná i špaldová. Jak je využít na pečení?

Celozrnná mouka žitná, pšeničná i špaldová. Jak je využít na pečení?

5. 1. | Poslední roky se celozrnná mouka těší zvláště velké oblibě. Je ale skutečně vše, co se nazývá…