POZOR! Čechratka podvinutá. „Jedlá“ houba, která může zabíjet!

| Autor: KF | Rubrika: Zdraví

Dá se z ní uvařit vynikající houbový guláš a ve starších houbařských atlasech je označována jako jedlá. Neobsahuje sice toxiny, ale u některých lidí vyvolává prudkou alergickou reakci, která nezřídka končí smrtí.

Čechratka podvinutá (Paxillus involutus) je běžná houba, najdete ji prakticky všude. V listnatých a jehličnatých lesích, parcích, zahradách. Ještě v první polovině dvacátého století ji houbové atlasy i kuchařky doporučovaly jako jedlou, chutnou houbu, obzvláště vhodnou k přípravě houbového guláše a na zavařování.

O nebezpečnosti čechratky podvinuté se začalo mluvit až počátkem dvacátého století, když na následky jejího pozření zemřel známý mykolog Julius Schäfer. Teprve poté se stala předmětem bližšího vědeckého zkoumání.

Čechratka (jako mnoho jiných hub) je mírně jedovatá za syrova. Její požití v nedostatečně tepelně zpracované formě může vyvolat žaludeční nevolnost, zvracení, bolesti břicha a průjem. V tom však záludnost této běžně sbírané houby nespočívá. Jednorázové snědení čechratky vám pravděpodobně neublíží. Pokud ji ale budete jíst opakovaně, může vyvolat prudkou alergickou autoimunitní reakci. Projevuje se bolestmi v kříži, závratěmi, třesem rukou, nízkým krevním tlakem. V konečné fázi vede alergická reakce k poškození jater a akutnímu selhání ledvin.

Při podezření na otravu čechratkou podvinutou je potřeba ihned zavolat záchrannou službu. Protože se vlastně nejedná o otravu, neexistuje účinná protilátka, kterou by vám lékaři mohli naordinovat jako první pomoc. Léčba probíhá na specializovaných pracovištích a jedná se spíše o podpůrné metody, stabilizaci krevního oběhu, v krajním případě napojení na umělou ledvinu.

Čechratka podvinutá patří mezi houby stopkovýtrusé, do řádu hřibotvarých (Boletales). Má hnědý, žlutohnědý, narezlý, 5 – 20 cm široký klobouk, na koncích podvinutý (odtud také získala své jméno), nahnědlé lupeny, které po stisknutí vytvářejí hnědé skvrny a žlutavě vílou hnědnoucí dužinu.

Lehce ji můžete zaměnit s ryzcem (kravským, šeredným).

Dáma.cz je na facebooku. Přidejte se k nám!

Další články z rubriky

Štavnaté grilování: 5 lahodných dipů k masu i zelenině

Štavnaté grilování: 5 lahodných dipů k masu i zelenině

Včera | Domácí omáčky neboli dipy dodají grilování punc originality. Jsou čerstvé, chutné a víte, co jíte.

Mýty o pitném režimu: Jak správně pít, aby nedošlo k dehydrataci?

Mýty o pitném režimu: Jak správně pít, aby nedošlo k dehydrataci?

Včera | 1 | Tekutiny jsou pro organismus důležité a pitný režim je třeba brát na zřetel. Co je ale správné a…

Jahodové zmrzliny pětkrát jinak: Se smetanou i s jogurtem

Jahodové zmrzliny pětkrát jinak: Se smetanou i s jogurtem

21. 6. | Není nad studené osvěžení v letním horku. Když je ještě plné minerálů a vitamínů, je to skvělé.…

Jahodové pokušení: 6 jahodových dezertů, které musíte zkusit

Jahodové pokušení: 6 jahodových dezertů, které musíte zkusit

19. 6. | Jahodová sezóna je v plném proudu, už jste určitě měli jahody se šlehačkou, palačinky s jahodami i…