POZOR! Čechratka podvinutá. „Jedlá“ houba, která může zabíjet!

| Autor: KF | Rubrika: Zdraví

Dá se z ní uvařit vynikající houbový guláš a ve starších houbařských atlasech je označována jako jedlá. Neobsahuje sice toxiny, ale u některých lidí vyvolává prudkou alergickou reakci, která nezřídka končí smrtí.

Čechratka podvinutá (Paxillus involutus) je běžná houba, najdete ji prakticky všude. V listnatých a jehličnatých lesích, parcích, zahradách. Ještě v první polovině dvacátého století ji houbové atlasy i kuchařky doporučovaly jako jedlou, chutnou houbu, obzvláště vhodnou k přípravě houbového guláše a na zavařování.

O nebezpečnosti čechratky podvinuté se začalo mluvit až počátkem dvacátého století, když na následky jejího pozření zemřel známý mykolog Julius Schäfer. Teprve poté se stala předmětem bližšího vědeckého zkoumání.

Čechratka (jako mnoho jiných hub) je mírně jedovatá za syrova. Její požití v nedostatečně tepelně zpracované formě může vyvolat žaludeční nevolnost, zvracení, bolesti břicha a průjem. V tom však záludnost této běžně sbírané houby nespočívá. Jednorázové snědení čechratky vám pravděpodobně neublíží. Pokud ji ale budete jíst opakovaně, může vyvolat prudkou alergickou autoimunitní reakci. Projevuje se bolestmi v kříži, závratěmi, třesem rukou, nízkým krevním tlakem. V konečné fázi vede alergická reakce k poškození jater a akutnímu selhání ledvin.

Při podezření na otravu čechratkou podvinutou je potřeba ihned zavolat záchrannou službu. Protože se vlastně nejedná o otravu, neexistuje účinná protilátka, kterou by vám lékaři mohli naordinovat jako první pomoc. Léčba probíhá na specializovaných pracovištích a jedná se spíše o podpůrné metody, stabilizaci krevního oběhu, v krajním případě napojení na umělou ledvinu.

Čechratka podvinutá patří mezi houby stopkovýtrusé, do řádu hřibotvarých (Boletales). Má hnědý, žlutohnědý, narezlý, 5 – 20 cm široký klobouk, na koncích podvinutý (odtud také získala své jméno), nahnědlé lupeny, které po stisknutí vytvářejí hnědé skvrny a žlutavě vílou hnědnoucí dužinu.

Lehce ji můžete zaměnit s ryzcem (kravským, šeredným).

Dáma.cz je na facebooku. Přidejte se k nám!

Další články z rubriky

Vyplázněte jazyk: Co poznáte podle tvaru, barvy či povlaku

Vyplázněte jazyk: Co poznáte podle tvaru, barvy či povlaku

Včera | Zdravotní stav člověka se dá vyčíst z mnoha ukazatelů. Jedním z nich je jazyk. Pokud je růžový až…

5 receptů na plněné papriky: S masem, sýrem i čočkou

5 receptů na plněné papriky: S masem, sýrem i čočkou

20. 9. | K podzimu neodmyslitelně patří i plněné papriky. Nejklasičtější jsou asi ty s mletým masem, zkuste…

11x lahodná houbová polévka: Se smetanou, bulgurem i s brokolicí

11x lahodná houbová polévka: Se smetanou, bulgurem i s brokolicí

18. 9. | Hříbky, klouzci, lišky, růžovky nebo žampiony. Jedlých hub je nepřeberné množství druhů, stejně tak…

10 triků, jak použít citron: Na stařecké skvrny, kuří oka i průjem

10 triků, jak použít citron: Na stařecké skvrny, kuří oka i průjem

18. 9. | Citron máme spojený s horkým čajem nebo naopak letní osvěžující citronádou. Toto ovoce nabušené…