Pozor: Léky proti rakovině a bylinky se často špatně snášejí

Pozor: Léky proti rakovině a bylinky se často špatně snášejí

Neodsoudili je přímo, ale tvrdí, že používat při léčbě rakoviny zároveň bylinné léky s konvenčními chemoterapeutiky může být nebezpečné. Tak například olej z tresčích jater jako alternativní lék může snižovat nebo rušit účinky léků ředících krev, hormonálních léků nebo chemoterapie.

"Každý pacient, který užívá rostlinná léčiva, by si měl být vědom toho, že je s tím spojeno riziko poškození zdraví. Toto nebezpečí může souviset přímo s léčivem samotným, ale také s dalšími léky, které jsou užívány současně," prohlásila doktorka Ursula Wernekeová z Homerton Hospital v Londýně.

U více než poloviny zkoumaných pacientů léčících se na rakovinu bylo zjištěno, že užívají různé rostlinné preparáty nebo doplňkové léky, popřípadě obojí. Přitom více než třetina těchto pacientů netušila, jaké množství a zda vůbec mohou přípravky používat.

"Mezi lidmi panuje představa, že bylinné léky nemohou tělu uškodit, protože jsou z rostlin a jsou přírodní. Ale to je omyl, jsou to drogy jako každé jiné léky a musejí být konzultovány s lékaři," zdůraznila Ursula Wernekeová.

Studie potvrdily, že například česnek a olej z tresčích jater mohou zvyšovat účinek léčiv ředících krev. Naopak Echinacea (třepatka), léčivá rostlina pocházející z prérií Severní Ameriky a ovlivňující imunitní systém může účinky léků působících proti leukémii a lymfómii zeslabovat.

Každý pacient by proto měl s lékařem opravdu pozorně konzultovat každý bylinný čaj a preparát, který užívá současně. Rostlinné preparáty bývají mnohdy jen málo účinné a mohou oslabovat skutečně účinné léky.

ČTĚTE TAKÉ:
Pět stravovacích neřestí

ČTĚTE TAKÉ:
Jak ve cvičení dosáhnout svých cílů

Doporučujeme

Články odjinud