Pozor na chronickou únavu

| Autor: redakce | Rubrika: Zdraví

Stále větší počet lidí trpí únavou. Rozhodně přitom zdaleka ne vždy jde o běžnou reakci přetíženého organismu. Není vyloučeno, že pravou příčinou je - duševní porucha! Ťnava, asténie a deprese jsou příbuzní. Přestože první dvě můžeme chápat jako synonyma, mohou snadno vyústit ve třetí, v depresi.

Medicína zná způsoby, jak je rozlišit a léčit. Jejich symptomy jsou leckdy sice nesnadno, ale přesto rozpoznatelné. Důležité je oddělit a pojmenovat příčiny těchto stavů, od toho se potom odvíjí léčba. Ať už se jedná o medikamenty, přes různé kůry, luminoterapii, akupunkturu či jiné způsoby, jak se s únavou vypořádat.
Únava může souviset s věkem, neschopností si odpočinout, poruchami spánkových rytmů. Ale i s řadou nebezpečných psychosomatických nemocí, které se za únavu jen „převlékají“.

Bohužel pouze pětina lidí, kteří se cítí trvale unaveni, se na lékaře skutečně obrátí. Mnozí z nich trpí nebezpečným syndromem chronické únavy, syndromem, který medicína sice registruje, je předmětem vědeckých studií, středobodem různých asociací, ale kromě dohadu, že může být odstartován vakcínou proti hepatitidě B, se o něm mnoho neví.

Hodně se v poslední době píše o správné životosprávě, jakožto účinné zbrani proti únavě. Zejména v zimních měsících, kdy lidskou psychiku podlamuje i nedostatek slunečního svitu, bychom měli více dbát na dostatečný přísun vitamínů a minerálů a tělo zbytečně nezatěžovat, byť i „jen“ nevhodnou stravou. (Plus)

Další články z rubriky

9 dietních receptů s rýží: Pečená s rajčaty, fazolková i v salátech

9 dietních receptů s rýží: Pečená s rajčaty, fazolková i v salátech

Včera | Rýže je bohatá na živiny, přitom nezatěžuje organizmus. Prospěje imunitě a pomůže tělu zbavit se…

Ovesné vločky k snídani i k večeři: Lívance, placičky či pomazánka

Ovesné vločky k snídani i k večeři: Lívance, placičky či pomazánka

17. 1. | 1 | Ovesné vločky máme většinou spojené se snídaní či se sušenkami. Ale lze z nich připravit i slané…

Teplý zeleninový salát: Čočkový s batáty, brokolicový i z červené řepy

Teplý zeleninový salát: Čočkový s batáty, brokolicový i z červené řepy

10. 1. | V zimě zpravidla nemáme chuť na salát tak jako v létě. Salát ale nemusí být jen z rukoly, polníčku…

Celozrnná mouka žitná, pšeničná i špaldová. Jak je využít na pečení?

Celozrnná mouka žitná, pšeničná i špaldová. Jak je využít na pečení?

5. 1. | Poslední roky se celozrnná mouka těší zvláště velké oblibě. Je ale skutečně vše, co se nazývá…