Pozor na letní úrazy – prevence, rizika a první pomoc

| Autor: Kateřina Prachařová | Rubrika: Zdraví

Léto je pro většinu z nás obdobím dovolených, odpočinku a relaxu, ale také sportování a nejrůznějších aktivit pod širým nebem. K tomu teplo, sluníčko, posezení nad sklenicí lahodného moku na zahrádkách. Najednou máme více energie a často i odvahy pouštět se do věcí, které bychom běžně nedělali.



Co všechno nás může potkat a co v takové chvíli dělat?
Nejčastěji zřejmě letní neštěstí nějak souvisejí s vodou. Při plavání zvažte své síly a nikdy se nenechte „hecovat“ k neuváženým činům. Nejste-li zdatný plavec, pohybujte se jen tam, kde bezpečně stačíte, a vybírejte si klidnou vodu bez proudů. Při sjíždění řek je bezpodmínečně nutná nafukovací vesta, bez ní do lodě nevstupujte.

Při koupání rovněž nezapomínejte na postupné osvěžení. Jedna z největších chyb, kterou lidé rok co rok opakují, je skákat do vody rozehřátý a bez osmělení, často ještě s podporou alkoholu v krvi. To může končit tragicky. Mluvíme-li o skocích do vody, dbejte na to, abyste skákali jen tam, kde víte, jak je voda hluboká a co je na dně. Při skoku do mělké vody hrozí nevratná poškození páteře.

Trochu jinak s vodou souvisí také pitný režim. V létě je obzvlášť důležitý! Denně bychom měli vypít dva až tři litry vody, ale při vysokých teplotách je potřeba tekutin mnohem vyšší, obzvlášť když sportujeme. Pijte průběžně po celý den. Ideální je čistá voda a neslazené čaje. Opatrní buďte také s teplotou nápojů. V horku je sice velmi příjemné dopřát si nápoj s kostkami ledu, ale tělo se tím paradoxně ještě více zahřívá, mnohem více mu prospěje vlažný čaj. Na ledovou tekutinu mohou navíc rozehřáté útroby reagovat střevními potížemi a v kostkovém ledu se mohou ukrývat zákeřné bakterie salmonely.

V létě také vzrůstá počet případů otravy alkoholem – posezení na zahrádkách svádí k vyšší konzumaci, která v kombinaci s pražícím sluncem může napáchat značné škody. Důležité je pít s rozumem a prokládat alkohol dostatečným množstvím nealkoholických nápojů a také jídlem.

Další typicky letní nepříjemností jsou úžeh a úpal. Úžeh hrozí při pobytu na přímém slunci, a není potřeba ani moc dlouhá doba. Postižený pak trpí silnou bolestí hlavy, závratěmi, zrychlením srdečního tlaku. Důležité je tělo co nejdříve ochladit a podávat chlazené nápoje. Úpal je způsoben nadměrným horkem, kdy organismus nezvládá odvádět nadměrné teplo. Vzniká například při pobytu v přehřátém autě. Nikdy nenechávejte děti nebo zvířata samotné v autě! Pozor také na dopravní zácpy. Úpal se projevuje zvýšenou teplotou, malátností, zvracením, někdy i bezvědomím. Postiženého je třeba dostat na chladnější místo, položit ho na zem a zvednout nohy výše, než je hlava.

Také sportovní úrazy k létu bohužel patří. Lidé zkoušejí nejrůznější adrenalinové atrakce a na dovolených často přecení své síly a pouštějí se do výkonů, které neodpovídají jejich fyzické kondici. Pokud se například v horách vydáte sami na túru, vždy mějte u sebe nabitý mobilní telefon a dejte vědět, kam jdete.

Všechny výše zmiňované situace mají jedno společné – včasná první pomoc může zachránit život. Základem je přivolání lékaře nebo záchranné služby, zjištění všech životních funkcí a zajištění přísunu kyslíku, pokud postižený nedýchá. Ve chvílích, kdy jde o život, musí veškeré ohledy stranou, s výjimkou úrazů páteře – zde raději s poraněným člověkem nehýbejte a nechte vše na přivolaném lékaři.


ČTĚTE TAKÉ: MAMINKA.CZ - Web pro těhotné a maminky!


ČTĚTE TAKÉ:
Orbion: Portál pro cestovatele




Další články z rubriky

Sezóna rajčat je tu: Jak mít bohatou úrodu bez chorob? Plus ty nejlepší recepty

Sezóna rajčat je tu: Jak mít bohatou úrodu bez chorob? Plus ty nejlepší…

Včera | Rajčat existuje bezpočet druhů, jsou kulatá, oválná, malá cherry rajčátka, škála barev sahá od…

Bolí vás záda? Začněte se o ně správně starat!

Bolí vás záda? Začněte se o ně správně starat!

20. 7. | Bolestí v zádech trpí čas od času každá z nás. Ať už od celodenního sezení u počítače, od těžké…

Jak na zavařování meruněk. Skvělá marmeláda, kompot, zkuste i sušení

Jak na zavařování meruněk. Skvělá marmeláda, kompot, zkuste i sušení

19. 7. | Není nad domácí meruňkovou marmeládu. Krásně voní, lahodně doplní chléb s máslem i dovede k…

Klasika, která nezklame, aneb 9x tradiční omáčky našich babiček

Klasika, která nezklame, aneb 9x tradiční omáčky našich babiček

17. 7. | Milují je děti i dospělí. Co naplat, i když dietologové nemají omáčky v oblibě, k české kuchyni…