Pozor na letní úrazy – prevence, rizika a první pomoc

| Autor: Kateřina Prachařová | Rubrika: Zdraví

Léto je pro většinu z nás obdobím dovolených, odpočinku a relaxu, ale také sportování a nejrůznějších aktivit pod širým nebem. K tomu teplo, sluníčko, posezení nad sklenicí lahodného moku na zahrádkách. Najednou máme více energie a často i odvahy pouštět se do věcí, které bychom běžně nedělali.



Co všechno nás může potkat a co v takové chvíli dělat?
Nejčastěji zřejmě letní neštěstí nějak souvisejí s vodou. Při plavání zvažte své síly a nikdy se nenechte „hecovat“ k neuváženým činům. Nejste-li zdatný plavec, pohybujte se jen tam, kde bezpečně stačíte, a vybírejte si klidnou vodu bez proudů. Při sjíždění řek je bezpodmínečně nutná nafukovací vesta, bez ní do lodě nevstupujte.

Při koupání rovněž nezapomínejte na postupné osvěžení. Jedna z největších chyb, kterou lidé rok co rok opakují, je skákat do vody rozehřátý a bez osmělení, často ještě s podporou alkoholu v krvi. To může končit tragicky. Mluvíme-li o skocích do vody, dbejte na to, abyste skákali jen tam, kde víte, jak je voda hluboká a co je na dně. Při skoku do mělké vody hrozí nevratná poškození páteře.

Trochu jinak s vodou souvisí také pitný režim. V létě je obzvlášť důležitý! Denně bychom měli vypít dva až tři litry vody, ale při vysokých teplotách je potřeba tekutin mnohem vyšší, obzvlášť když sportujeme. Pijte průběžně po celý den. Ideální je čistá voda a neslazené čaje. Opatrní buďte také s teplotou nápojů. V horku je sice velmi příjemné dopřát si nápoj s kostkami ledu, ale tělo se tím paradoxně ještě více zahřívá, mnohem více mu prospěje vlažný čaj. Na ledovou tekutinu mohou navíc rozehřáté útroby reagovat střevními potížemi a v kostkovém ledu se mohou ukrývat zákeřné bakterie salmonely.

V létě také vzrůstá počet případů otravy alkoholem – posezení na zahrádkách svádí k vyšší konzumaci, která v kombinaci s pražícím sluncem může napáchat značné škody. Důležité je pít s rozumem a prokládat alkohol dostatečným množstvím nealkoholických nápojů a také jídlem.

Další typicky letní nepříjemností jsou úžeh a úpal. Úžeh hrozí při pobytu na přímém slunci, a není potřeba ani moc dlouhá doba. Postižený pak trpí silnou bolestí hlavy, závratěmi, zrychlením srdečního tlaku. Důležité je tělo co nejdříve ochladit a podávat chlazené nápoje. Úpal je způsoben nadměrným horkem, kdy organismus nezvládá odvádět nadměrné teplo. Vzniká například při pobytu v přehřátém autě. Nikdy nenechávejte děti nebo zvířata samotné v autě! Pozor také na dopravní zácpy. Úpal se projevuje zvýšenou teplotou, malátností, zvracením, někdy i bezvědomím. Postiženého je třeba dostat na chladnější místo, položit ho na zem a zvednout nohy výše, než je hlava.

Také sportovní úrazy k létu bohužel patří. Lidé zkoušejí nejrůznější adrenalinové atrakce a na dovolených často přecení své síly a pouštějí se do výkonů, které neodpovídají jejich fyzické kondici. Pokud se například v horách vydáte sami na túru, vždy mějte u sebe nabitý mobilní telefon a dejte vědět, kam jdete.

Všechny výše zmiňované situace mají jedno společné – včasná první pomoc může zachránit život. Základem je přivolání lékaře nebo záchranné služby, zjištění všech životních funkcí a zajištění přísunu kyslíku, pokud postižený nedýchá. Ve chvílích, kdy jde o život, musí veškeré ohledy stranou, s výjimkou úrazů páteře – zde raději s poraněným člověkem nehýbejte a nechte vše na přivolaném lékaři.


ČTĚTE TAKÉ: MAMINKA.CZ - Web pro těhotné a maminky!


ČTĚTE TAKÉ:
Orbion: Portál pro cestovatele




Další články z rubriky

Svačinky ve vzduchu aneb Co jíst zdravého v letadle

Svačinky ve vzduchu aneb Co jíst zdravého v letadle

Dnes | 8 | Jídlo hraje na cestách důležitou roli. Když nám nekručí v žaludku, hned si své zážitky užíváme…

Vyplázněte jazyk: Co poznáte podle tvaru, barvy či povlaku

Vyplázněte jazyk: Co poznáte podle tvaru, barvy či povlaku

21. 9. | Zdravotní stav člověka se dá vyčíst z mnoha ukazatelů. Jedním z nich je jazyk. Pokud je růžový až…

5 receptů na plněné papriky: S masem, sýrem i čočkou

5 receptů na plněné papriky: S masem, sýrem i čočkou

20. 9. | K podzimu neodmyslitelně patří i plněné papriky. Nejklasičtější jsou asi ty s mletým masem, zkuste…

11x lahodná houbová polévka: Se smetanou, bulgurem i s brokolicí

11x lahodná houbová polévka: Se smetanou, bulgurem i s brokolicí

18. 9. | Hříbky, klouzci, lišky, růžovky nebo žampiony. Jedlých hub je nepřeberné množství druhů, stejně tak…