Pozor na oblíbená jídla: Dobroty, které nám denně ničí zdraví

| Autor: Ivana Štědrá | Rubrika: Zdraví

Některé z našich oblíbených jídel můžou přispívat ke vzniku rakoviny a nejde jen o do černa spálené buřty na grilu. Karcinogeny, tedy látky, které způsobují rakovinu, jsou v mnoha dalších potravinách, u nichž byste to ani nečekala. Pokud si chcete být jistá, že nekonzumujete nic závadného, podívejte se na náš seznam věcí, které by ke vzniku rakoviny mohly přispět.

Pozor na oblíbená jídla: Dobroty, které nám denně ničí zdraví

Bramborové chipsy, hranolky

Jsou neodolatelně dobré a dokud není prázdný pytlík, nedá se skoro s jejich jedením přestat. Jenže právě ta neodolatelná chuť, která nás nutí dávat si do úst další a další kousek, je díky umělým příchutím a chemikáliím, v nichž jsou brambůrky obalené.

Chipsy před smažením procházejí tzv. blanšírováním, aby se u nich standardizoval proces smažení a chuť. Pak jsou připravované ve vysokých teplotách, aby byly křupavé, a právě kvůli tomu obsahují akrylamid, karcinogen, který se vyskytuje i v cigaretách.

Smažená jídla s vysokým obsahem škrobu obsahují velké množství akrylamidu, látky bez barvy a zápachu, která vzniká při smažení nebo pečení při vysokých teplotách a tvoří se hlavně v potravinách s vysokým obsahem škrobu. Nekonzumujte je tedy ve velkém množství.

Následující »

Komentáře

Komentářů celkem: 0

Další články z rubriky

Jak připravit batáty? 6 nejlepších receptů s masem i rybou

Jak připravit batáty? 6 nejlepších receptů s masem i rybou

Dnes | Sladké brambory neboli batáty u nás nejsou příliš rozšířené. Pomalu se učíme zařazovat je do našeho…

9 dietních receptů s rýží: Pečená s rajčaty, fazolková i v salátech

9 dietních receptů s rýží: Pečená s rajčaty, fazolková i v salátech

19. 1. | Rýže je bohatá na živiny, přitom nezatěžuje organizmus. Prospěje imunitě a pomůže tělu zbavit se…

Ovesné vločky k snídani i k večeři: Lívance, placičky či pomazánka

Ovesné vločky k snídani i k večeři: Lívance, placičky či pomazánka

17. 1. | 1 | Ovesné vločky máme většinou spojené se snídaní či se sušenkami. Ale lze z nich připravit i slané…

Teplý zeleninový salát: Čočkový s batáty, brokolicový i z červené řepy

Teplý zeleninový salát: Čočkový s batáty, brokolicový i z červené řepy

10. 1. | V zimě zpravidla nemáme chuť na salát tak jako v létě. Salát ale nemusí být jen z rukoly, polníčku…