Pozor na salmonelu v čokoládě

| Autor: redakce | Rubrika: Zdraví

Pro mnoho milovníků čokolády bude asi zklamáním, že i jejich oblíbený pokrm může obsahovat salmonelu. Čokoládové tyčinky Merci totiž ohrožuje salmonela.

Pozor na salmonelu v čokoládě


Pro
mnoho milovníků čokolády bude asi zklamáním, že i jejich oblíbený pokrm
může obsahovat salmonelu. Čokoládové tyčinky Merci totiž ohrožuje
salmonela. Česká zemědělská a potravinářská inspekce doporučila
distributorovi stáhnout z trhu čokoládové tyčinky Merci. Jde celkem od 46
tisíc balení, jejichž datum spotřeby je 1. dubna a 1. května 2002.


Salmonela se pravděpodobně dostala do výrobku ze surovin dovezených z
tropických krajů. Výrobce firma Storck stáhla inkriminované čokolády z většiny
zemí Evropy. Podle prvních informací tyčinky s obsahem salmonely nebyly do
Čech dovezeny. Česká zemědělská a potravinářská inspekce přesto raději
provedla kontrolní odběry. Distributor potvrdil, že nakažené tyčinky byly
do ČR dovezeny a v současné době je stahuje z trhu.

Již zakoupené i rozbalené tyčinky můžete vrátit na bezplatné telefonní
lince 0800 /555 900. Podle výrobce jsou další výrobky značky Merci zdravotně
nezávadné.


zdroj: ČZPI




Salmonelóza je celosvětově nejrozšířenější a nejčastější
alimentární nákaza. Počet salmonelóz � tj. onemocnění způsobených
salmonelami v posledních letech stoupá � do r. 1998 bylo v ČR ročně hlášeno
cca 12
- 15 tisíc onemocnění, v r. 2000 již více než 38 tisíc!.


Salmonely jsou střevní baktérie , které vstupují do organizmu ústy s
potravinami nebo vodou. Jsou  značně odolné k vlivům zevního prostředí
:

- odolávají vyschnutí

- ve vlhkém prostředí vydrží dny až týdny

- rostou při teplotě 6 - 50 st.C , nejlépe při 37 st.C- ale rychle se vyvíjí
i při pokojové teplotě � každých 20- 30 minut se jejich množství zdvojnásobí

- dobře přežívají zmrazení a chlazení

- rostou v prostředí s kyslíkem i bez kyslíku


Salmonely jsou rychle ničeny:

- kyselým prostředím

- teplotou nad 70 st.C působící minimálně 20 minut

- běžnými dezinfekčními prostředky


Existuje přes 2000 různých typů salmonel , jejichž nebezpečnost pro
lidi je různá. Riziku onemocnění salmonelózou jsou vystaveni všichni lidé,
ale nejvyšší nemocnost je u malých dětí , starších lidí s jiným základním
onemocněním a lidí s oslabenou imunitou.


Příznaky jsou velmi různé a záleží na typu Salmonely a
obranyschopnosti napadeného jedince. Nejčastějším příznakem je průjem,
kterému většinou předchází nadavování a křečovité bolesti břicha a následuje
vývoj teploty a někdy zvracení. Stav se vyvíjí cca 12-48 hodin po kontaktu
s infekčním materiálem. Diagnosa je potvrzena výtěrem z konečníku a
antibiotická terapie většinou není nutná. Léčení spočívá v dodávání
dostatku tekutin a mírnění bolestí břicha a zvracení. Velmi zřídka dochází
při tomto postupu k vývoji bacilonosičství, protože napadený lidský
organismus většinou velmi rychle vyloučí všechny bakterie a imunitní
reakce se postará o "vyčištění terénu" od zbylých kolonií.

Tam, kde není stav komplikován velkou ztrátou tekutin, vysokými dlouhotrvajícími
teplotami, krví ve stolici nebo náhlými břišními příhodami, se k
antibiotikům nesahá. Stav většinou sám odezní. K antibiotikům sahá lékař
jen u novorozenců, velmi starých nemocných a u pacientů s poruchami imunity
(HIV pozitivní).


zdroj: MUDr. Kateřina Cajthamlová

Health Centre Prague, Vodičkova 28, Praha 1

Další články z rubriky

5x zeleninové karbanátky: Přidejte k masu cuketu, brokolici či houby

5x zeleninové karbanátky: Přidejte k masu cuketu, brokolici či houby

Dnes | Karbanátky patří k oblíbeným jídlům. Co doplnit maso zeleninou, zejména pokud se těšíte vlastní…

8 věcí o tamponech, které mužům vrtají hlavou

8 věcí o tamponech, které mužům vrtají hlavou

21. 8. | 3 | I když už dneska v televizi běží xkrát za večer reklama na všechny možné intimní výrobky, neznamená…

Doba bezinková: 5 receptů z bezinek na marmeládu, sirup či omáčku

Doba bezinková: 5 receptů z bezinek na marmeládu, sirup či omáčku

21. 8. | Je to už otřepané, ale pravdivé: Před bezinkou klekni, před heřmánkem smekni. Černý bez má mnoho…

Chcete skoncovat s cukrem? Vyhněte se těmto potravinám!

Chcete skoncovat s cukrem? Vyhněte se těmto potravinám!

19. 8. | Pokud chcete omezit konzumaci cukru, neznamená to, že jen ze svého jídelníčku vypustíte čokoládu,…