Pozor na salmonelu v čokoládě

| Autor: redakce | Rubrika: Zdraví

Pro mnoho milovníků čokolády bude asi zklamáním, že i jejich oblíbený pokrm může obsahovat salmonelu. Čokoládové tyčinky Merci totiž ohrožuje salmonela.

Pozor na salmonelu v čokoládě


Pro
mnoho milovníků čokolády bude asi zklamáním, že i jejich oblíbený pokrm
může obsahovat salmonelu. Čokoládové tyčinky Merci totiž ohrožuje
salmonela. Česká zemědělská a potravinářská inspekce doporučila
distributorovi stáhnout z trhu čokoládové tyčinky Merci. Jde celkem od 46
tisíc balení, jejichž datum spotřeby je 1. dubna a 1. května 2002.


Salmonela se pravděpodobně dostala do výrobku ze surovin dovezených z
tropických krajů. Výrobce firma Storck stáhla inkriminované čokolády z většiny
zemí Evropy. Podle prvních informací tyčinky s obsahem salmonely nebyly do
Čech dovezeny. Česká zemědělská a potravinářská inspekce přesto raději
provedla kontrolní odběry. Distributor potvrdil, že nakažené tyčinky byly
do ČR dovezeny a v současné době je stahuje z trhu.

Již zakoupené i rozbalené tyčinky můžete vrátit na bezplatné telefonní
lince 0800 /555 900. Podle výrobce jsou další výrobky značky Merci zdravotně
nezávadné.


zdroj: ČZPI




Salmonelóza je celosvětově nejrozšířenější a nejčastější
alimentární nákaza. Počet salmonelóz � tj. onemocnění způsobených
salmonelami v posledních letech stoupá � do r. 1998 bylo v ČR ročně hlášeno
cca 12
- 15 tisíc onemocnění, v r. 2000 již více než 38 tisíc!.


Salmonely jsou střevní baktérie , které vstupují do organizmu ústy s
potravinami nebo vodou. Jsou  značně odolné k vlivům zevního prostředí
:

- odolávají vyschnutí

- ve vlhkém prostředí vydrží dny až týdny

- rostou při teplotě 6 - 50 st.C , nejlépe při 37 st.C- ale rychle se vyvíjí
i při pokojové teplotě � každých 20- 30 minut se jejich množství zdvojnásobí

- dobře přežívají zmrazení a chlazení

- rostou v prostředí s kyslíkem i bez kyslíku


Salmonely jsou rychle ničeny:

- kyselým prostředím

- teplotou nad 70 st.C působící minimálně 20 minut

- běžnými dezinfekčními prostředky


Existuje přes 2000 různých typů salmonel , jejichž nebezpečnost pro
lidi je různá. Riziku onemocnění salmonelózou jsou vystaveni všichni lidé,
ale nejvyšší nemocnost je u malých dětí , starších lidí s jiným základním
onemocněním a lidí s oslabenou imunitou.


Příznaky jsou velmi různé a záleží na typu Salmonely a
obranyschopnosti napadeného jedince. Nejčastějším příznakem je průjem,
kterému většinou předchází nadavování a křečovité bolesti břicha a následuje
vývoj teploty a někdy zvracení. Stav se vyvíjí cca 12-48 hodin po kontaktu
s infekčním materiálem. Diagnosa je potvrzena výtěrem z konečníku a
antibiotická terapie většinou není nutná. Léčení spočívá v dodávání
dostatku tekutin a mírnění bolestí břicha a zvracení. Velmi zřídka dochází
při tomto postupu k vývoji bacilonosičství, protože napadený lidský
organismus většinou velmi rychle vyloučí všechny bakterie a imunitní
reakce se postará o "vyčištění terénu" od zbylých kolonií.

Tam, kde není stav komplikován velkou ztrátou tekutin, vysokými dlouhotrvajícími
teplotami, krví ve stolici nebo náhlými břišními příhodami, se k
antibiotikům nesahá. Stav většinou sám odezní. K antibiotikům sahá lékař
jen u novorozenců, velmi starých nemocných a u pacientů s poruchami imunity
(HIV pozitivní).


zdroj: MUDr. Kateřina Cajthamlová

Health Centre Prague, Vodičkova 28, Praha 1

Další články z rubriky

Mýty o pitném režimu: Jak správně pít, aby nedošlo k dehydrataci?

Mýty o pitném režimu: Jak správně pít, aby nedošlo k dehydrataci?

Dnes | 1 | Tekutiny jsou pro organismus důležité a pitný režim je třeba brát na zřetel. Co je ale správné a…

Jahodové zmrzliny pětkrát jinak: Se smetanou i s jogurtem

Jahodové zmrzliny pětkrát jinak: Se smetanou i s jogurtem

Včera | Není nad studené osvěžení v letním horku. Když je ještě plné minerálů a vitamínů, je to skvělé.…

Jahodové pokušení: 6 jahodových dezertů, které musíte zkusit

Jahodové pokušení: 6 jahodových dezertů, které musíte zkusit

19. 6. | Jahodová sezóna je v plném proudu, už jste určitě měli jahody se šlehačkou, palačinky s jahodami i…

Horko se blíží: Otékají vám nohy? Víme, co s tím!

Horko se blíží: Otékají vám nohy? Víme, co s tím!

19. 6. | S nastávajícím létem mnoho žen trápí stejný problém – otoky na nohou. Nemusí jít o nic vážného,…