Pozor na zrádné letní bakterie!

| Autor: redakce | Rubrika: Zdraví

S příchodem léta se zvyšuje riziko nákazy některou ze střevních infekcí. Ty jsou způsobeny bakteriemi, z nichž nejznámější jsou salmonela a campylobakter.

Nepříjemná onemocnění, která jsou doprovázena průjmy a horečkami, propukají obvykle do několika hodin po infekci. Bakterie se dokáží velice rychle množit, např. počet bakterií salmonely se při pokojové teplotě každou půlhodinu zdvojnásobí.

Abychom zabránili výskytu těchto bakterií v naší domácnosti, musíme zvýšeně dbát na některá hygienická pravidla. Potraviny konzumujeme zásadně dokonale tepelně zpracované. Pravidelně očišťujeme místa, která přicházejí do styku s rizikovými potravinami nebo u nichž lze předpokládat zvýšený výskyt bakterií. Věnujeme pozornost nejen pracovním plochám, na nichž zpracováváme drůbež a ostatní masné produkty , ale i nožům, přepravkám a lednicím, a to z jejich vnější i vnitřní strany.

Zapomínat bychom neměli na odpadkový koš a jeho okolí, záchodovou mísu a splachovací zařízení, přepady a odpady. Přítomnost plísní na těchto místech nám může pomoci detekovat i jejich specifický zápach. Ostražitost zvýšíme v případě, jestliže bylo nakažení v rodině již diagnostikováno.

Za samozřejmost dnes už všichni bereme nutnost umytí rukou před začátkem přípravy potravin, zejména po použití WC.

Aby náš úklid byl opravdu účinný, měli bychom používat čisticí prostředek, jehož aktivní složku tvoří chlor. Čisticí a dezinfekční prostředek založený na bázi chlornanu sodného se po použití rychle rozkládá na běžnou kuchyňskou sůl, vodu a kyslík, takže je pro zdraví lidí i zvířat naprosto neškodný.

zdroj: AMI Communications

Další články z rubriky

Mýty o pitném režimu: Jak správně pít, aby nedošlo k dehydrataci?

Mýty o pitném režimu: Jak správně pít, aby nedošlo k dehydrataci?

Včera | 1 | Tekutiny jsou pro organismus důležité a pitný režim je třeba brát na zřetel. Co je ale správné a…

Jahodové zmrzliny pětkrát jinak: Se smetanou i s jogurtem

Jahodové zmrzliny pětkrát jinak: Se smetanou i s jogurtem

21. 6. | Není nad studené osvěžení v letním horku. Když je ještě plné minerálů a vitamínů, je to skvělé.…

Jahodové pokušení: 6 jahodových dezertů, které musíte zkusit

Jahodové pokušení: 6 jahodových dezertů, které musíte zkusit

19. 6. | Jahodová sezóna je v plném proudu, už jste určitě měli jahody se šlehačkou, palačinky s jahodami i…

Horko se blíží: Otékají vám nohy? Víme, co s tím!

Horko se blíží: Otékají vám nohy? Víme, co s tím!

19. 6. | S nastávajícím létem mnoho žen trápí stejný problém – otoky na nohou. Nemusí jít o nic vážného,…