Pozor: Virus HIV se nešíří jen krví, proniká i zdravou tkání

| Autor: Korzo | Rubrika: Zdraví

Virus HIV může do organismu proniknout drobnými rankami, ale podle nedávných studií také zdravou tkání ženských genitálií. Tento objev znamená převrat v prevenci nemoci AIDS.



Vědci se dosud domnívali, že virus HIV napadá imunitní systém poté, co do těla pronikne drobnými rankami, které se v oblasti pohlavních orgánů mohou vyskytovat.

Byli toho názoru, že pokud je vaginální sliznice zdravá, poskytuje dostatečnou ochranu ženy před nákazou při pohlavním styku. Lékaři z univerzity Feinberg School of Medicine ovšem zveřejnili studii, která dosavadní názor popírá.

Vedoucí výzkumu Thomas Hope říká: "I zdravá tkáň je zranitelná. Dříve jsme se domnívali, že k přenosu dochází při nepatrných poraněních. Neznali jsme ale přesný způsob, jak se HIV na ženy přenáší."

Hope se svým týmem vyvinul novou metodu, díky níž mohou sledovat pohyb viru v hostitelském organismu. Zjistili, že HIV rychle proniká i zdravou tkání, aby mohl napadnout imunitní systém.

Virus se objevuje hlavně mezi heterosexuály

Jejich objev vysvětluje, proč některé dosavadní způsoby prevence, například používání pesaru, které se praktikuje v některých afrických zemích, selhává. Jedinou efektivní ochranou tak stále zůstává používání kondomu.

"AIDS hrozí všem. Je smutné, když si uvědomíme, že kdyby lidé běžně používali kondomy, tento problém by vůbec nevzniknul," říká Hope.

Virus HIV se navzdory vžitým představám šíří především mezi heterosexuály. Na celém světě už mu podlehlo více než 25 miliónů lidí.





ČTĚTE TAKÉ:
Ženy a porno






ČTĚTE TAKÉ:
Problémy v ložnici? I s pivním břichem či malými ňadry lze prožít báječný sex

Další články z rubriky

Ovesné vločky k snídani i k večeři: Lívance, placičky či pomazánka

Ovesné vločky k snídani i k večeři: Lívance, placičky či pomazánka

Včera | 1 | Ovesné vločky máme většinou spojené se snídaní či se sušenkami. Ale lze z nich připravit i slané…

Teplý zeleninový salát: Čočkový s batáty, brokolicový i z červené řepy

Teplý zeleninový salát: Čočkový s batáty, brokolicový i z červené řepy

10. 1. | V zimě zpravidla nemáme chuť na salát tak jako v létě. Salát ale nemusí být jen z rukoly, polníčku…

Celozrnná mouka žitná, pšeničná i špaldová. Jak je využít na pečení?

Celozrnná mouka žitná, pšeničná i špaldová. Jak je využít na pečení?

5. 1. | Poslední roky se celozrnná mouka těší zvláště velké oblibě. Je ale skutečně vše, co se nazývá…

Kocovina vás nedostane! Zdolejte ji s našimi 8 tipy

Kocovina vás nedostane! Zdolejte ji s našimi 8 tipy

1. 1. | Čeká vás divoký silvestr a už předem se děsíte bolavé kocoviny? Nebojte. Perfektní lék na následky…