Přátelské bakterie

Přátelské bakterie

Každý z nás je takový chodící hotel, který hostí milióny mikroorganismů a bakterií. Nejvíc jich obývá náš zažívací trakt, kde vytvářejí vnitřní ekosystém lidského těla.

Ani se tomu nechce věřit, ale v tlustém střevě najdete až 500 různých druhů bakterií, které váží až 1,5 kila a jejich počet převyšuje počet vlastních buněk našeho těla až desetinásobně. Za milióny let, po které spolu bakterie a náš organismus žijí, se je naše tělo naučilo nejen tolerovat, ale především některé z nich využívat ke svému prospěchu. Důležité ale je, abychom i my tak říkajíc přiložili ruku k dílu a pomáhali „hodným“ bakteriím v jejich nelehké práci, tedy boji s bakteriemi „zlými“. Pomůžou nám probiotika.

V zažívacím traktu to žije!

Bez mikroorganismů by nebyl život, jsou všude kolem, ale i v nás. Žijí v naší kůži, ústech, horních cestách dýchacích a v gastrointestinálním traktu. Správně fungující ekosystém, který právě tyto organismy vytvářejí, nám pomáhá se zpracováním potravy, podílí se na látkové výměně cukrů, žlučových kyselin, bílkovin, ale i některých hormonů a důležitý je také pro vylučování škodlivin z těla. Vzhledem k tomu, že v našich střevech se nachází nejvíce imunitních buněk, které se podílejí až na 70 procentech našeho imunitního systému, je jasné, že osídlení zažívacího traktu správnou střevní mikroflórou je pro nás nesmírně důležité, protože nám pomůže zbavovat se plísní, kvasinek a virů, které imunitní buňky likvidují.

Přátelské bakterie

Před nebezpečnými mikroorganismy, které stojí za vnikem mnoha nepříjemných nemocí a zdravotních obtíží, nás chrání bakterie, které souhrnně nazýváme probiotika a jenž velmi příznivě ovlivňují vyvážené složení střevní bakteriální flóry a zároveň zlepšují prokrvenost a hybnost střeva. Jednoduše řečeno: stojí za pravidelným a zdravým trávením a především pak vyprazdňováním.

Bez zajímavosti není, že díky probiotikům lépe přijímáme a zpracováváme vitaminy, laktózu a vápník z mléčných výrobků. Jejich hlavní předností ale je, že zvyšují odolnost střeva proti mikroorganismům, které vyvolávají infekce, průjmová onemocnění, ale také střevní, vaginální či močové záněty. Snižují také hladinu cholesterolu a k nezaplacení jsou při posilování našeho imunitního systému. Probiotika se doporučuje tělu dodávat při, nebo po léčbě silnými širokospektrálními antibiotiky, které likvidují prospěšné mikroorganismy v našem těle.

Kde je najdeme

Samozřejmě můžeme zajít do lékárny, koupit si další potravinový doplněk a doma jím rozšířit už tak dlouhou řadu jiných krabiček, jejichž obsah nám slibuje dodávat vitaminy, minerály a stopové prvky. Ale upřímně, není mnohem příjemnější pochutnat si na nějaké lahůdce, než polykat další pilulku? Jedničkou mezi potravinami, díky kterým můžeme tělu dodat živé kultury, jsou mléčné výrobky. Od jogurtů (např. Jogurt bílý selský Hollandia), přes kysané mléčné výrobky (např. kefíry a acidofilní mléka) až po čerstvé sýry (např. Lučina Biaktiv). Nabídka je široká, ale důležité je vybrat si právě ty, které jsou obohaceny o potřebný obsah bifidobakterií nebo laktobacilů, tedy o živé kultury.

Prebiotika - živitelé probiotik

Prebiotika jsou s probiotiky často zaměňována a je pravdou, že souvislost zde existuje. Na rozdíl od probiotik však prebiotika nejsou živými mikroorganismy. Jde vlastně o nestravitelnou složku potravin, která zůstává delší dobu v tlustém střevě. Pro člověka nemá žádnou výživovou hodnotu, je však potravou pro bakterie probiotické – podporuje jejich růst a množení.

Mezi nejvýznamnější prebiotika patří rozpustná vláknina a inulin – složitý sacharid, který se nachází třeba v kořenu čekanky, v cibuli, česneku anebo v pórku. Rozhodně byste si tedy měli dopřávat potraviny bohaté na vlákninu, tedy ovoce, zeleninu, luštěniny nebo ořechy a samozřejmě také mléčné výrobky s obsahem vlákniny (např. Lučinu linie s vlákninou nebo tavený sýr Maratonec s vlákninou).

ČTĚTE TAKÉ:
Inna už vybírá šaty, Jágr ale svatbu neplánuje!


STAŇTE SE FANOUŠKEM DAMA.CZ NA FACEBOOKU

Doporučujeme

Články odjinud