Pravda o pitném režimu. Kolik a co bychom měli za den vypít?

Pravda o pitném režimu. Kolik a co bychom měli za den vypít?

V poslední době se skloňuje ve všech pádech. Je potřeba tekutin opravdu přeceňována, nebo je voda pro náš organismus nezbytná?

Naše tělo obsahuje až 60 % vody. Svaly tvoří voda asi ze 70 % a kosti obsahují zhruba 25 %. To je jasný důkaz, že náš organismus se bez vody prostě neobejde. Nedávno se v některých médiích objevily zprávy o tom, že doporučovaný pravidelný pitný režim je nesmysl. Kolik a co bychom tedy měli za den vypít?

Konkrétní rada neexistuje

Člověk by měl vypít tolik tekutin, kolik v danou chvíli organismus potřebuje s tím, že během dne dochází k rozdílným ztrátám. Na každého působí jiné faktory – žijeme v různém prostředí, máme odlišnou fyzickou aktivitu a také hmotnost, věk, pohlaví a stravovací zvyky. To všechno ovlivňuje, kolik vody potřebujeme.

Obecně se dnes doporučuje vypít kolem 2 až 2,5 litru tekutin denně. Jak na takové množství odborníci přišli? Organismus denně ztratí kolem 2,5 litru vody, která odchází kůží (pocením), plícemi, močí a stolicí. Potravou přijmeme zhruba 600 až 700 ml, což znamená, že za těchto předpokladů bychom měli doplnit alespoň 1800 ml.

Jiní odborníci se zase přiklánějí spíše k teorii přepočtu množství přijaté vody na množství přijaté stravy, kdy na každých 1000 kcal (4100 kJ) energetického příjmu je potřeba vypít 1 litr vody. Průměrný optimální příjem energie se pohybuje někde mezi 1800 až 2500 kcal. A tak se opět dostáváme k onomu obecnému doporučení vypít za den zhruba 2 až 2,5 litru vody. Jinak to ale bude u dětí, těhotných a také kojících žen.

Voda v potravinách

Do pitného režimu bychom mohli zařadit i zkonzumované potraviny, jenže dnešní strava obsahuje mnohem méně v ní původně obsažené vody. Záleží tedy na tom, jak se stravujete.

Ovoce a zelenina je tvořena až z 90 % vodou, jenže kolik jí za den sníte? Dvě rajčata k večeři vás opravdu nezachrání. Potraviny, které se dnes na talířích objevují nejčastěji, jsou na vodu chudé a obsahují navíc velké množství soli, což potřebu tekutin ještě zvyšuje.

Pokud se stravujete zdravě a spíš si vybíráte potraviny čerstvé, nezpracované, v jídelníčku máte dostatek zeleniny i ovoce a příliš nesolíte, 2,5 litru vody do sebe opravdu dostat nemusíte. Je však potřeba počítat i s dalšími faktory. Při sportu, v horkých dnech, klimatizovaných místnostech nebo při redukci váhy tomu totiž bude jinak. Jestli například úspěšně hubnete, je dostatek tekutin jediný prostředek, jak vyloučit vzniklé odpadní látky.

Jak zjistím, že piju dost?

Všímejte si barvy i množství své moči. Za den byste měli močí vyloučit asi 1 až 1,5 l vody. Její barva má být světle žlutá. Tmavě zabarvená moč a malý objem provázený i malou četností močení je důkazem toho, že vaše tělo potřebuje více tekutin.

Co pít?

Nejlepší je kvalitní pitná voda. Pokud chcete pitný režim občas proložit minerálkami, budou lepší ty s nízkým obsahem sodíku. Vhodné jsou také bylinkové nebo ovocné čaje. Zařadit můžete i ředěné zeleninové, případně ovocné šťávy. Kofeinové nápoje, limonády a alkohol do pitného režimu nezapočítáváme.

Den začněte tím, že ráno nalačno vypijete jednu sklenku vlažné vody (ideálně s pár kapkami citronu). Každý doušek vody, který vypijete, funguje pro váš organismus jako vnitřní sprcha. Pravidelný přísun udrží tělo po celý den aktivní a umožní i správné fungování důležitých orgánů. Rozhodně nepijte velké množství tekutin naráz. To je snad ještě horší, než když nepijete vůbec nebo málo.

Článek vyšel v časopise Dieta

Doporučujeme

Články odjinud