Pravdy a mýty o kávě. Zajímavosti, které vás překvapí

| Autor: Jiřina Drážská | Rubrika: Zdraví

I laik cítí rychlý nástup povzbuzujícího účinku šálku lahodného moku. Ta vůně a chuť nás okamžitě postaví na nohy. Jaká je tedy pravda o kávě a co mýty, které oblíbený nápoj neodmyslitelně provázejí?

Pravdy a mýty o kávě. Zajímavosti, které vás překvapí

Káva obsahuje antioxidanty a při konzumaci kvalitního espresa v počtu čtyř až šesti šálků denně dostaneme do svého těla tolik antioxidantů, jež jsou potřebné pro snížení vzniku civilizačních chorob a onkologických onemocnění. Tento počet šálků nahradí až půl kila ovoce. Dále je káva skvělým pomocníkem pro odbourávání tuků v těle,“ vysvětluje barista Michal Jakoubek. Na druhou stranu, všeho s mírou. „Každý člověk snese jiné denní množství kávy. Negativní účinky má většinou pro jedince s žaludečními problémy.“ Přesto provázejí konzumaci kávy omyly a mýty, které se přenášejí z generace na generaci. Jaké jsou nejčastější?

BEZKOFEINOVÁ KÁVA JE ZDRAVÁ

„Lidé si často myslí, že když si dají bezkofeinovou kávu, něco pro sebe udělají – považují ji za zdravější. Většinou tomu tak ale není, protože kofein se z kávy u velkoobchodních řetězců dostává převážně pomocí chemikálií,“ objasňuje Jakoubek. „V tomto případě je kvalitně připravené espreso ze 100% Arabiky vhodnější než bezkofeinová káva zakoupená v koncernu, jelikož 100% Arabika má 2x méně kofeinu než Robusta. Ale v malých pražírnách je možno sehnat bezkofeinovou kávu, která má označení ‚swiss water process‘, 100% bez chemie, kofein z ní byl odstraněn vodní cestou.“

ČÍM DRAŽŠÍ, TÍM KVALITNĚJŠÍ

„Pokud vám jde o kvalitní čerstvou kávu, rozhodně ji nekupujte ve velkoobchodech. Když se totiž podíváte na datum pražení, které je většinou staré tři čtvrtě roku a více, je úplně jedno, co to bylo nebo je za kávu, protože po tolika dnech jsou zrnka znehodnocená a platíte jen za značku. Rozhodně není pravidlem, že čím je káva dražší, tím je kvalitnější,“ vysvětluje barista.

SKLADOVÁNÍ: SKLO A LEDNIČKA

„Káva by se měla skladovat na temném místě, ne na denním světle. Vhodná dóza na skladování je ze skla či nerezu a s gumovým těsněním. V ledničce nebo mrazáku káva navlhne a hlavně natáhne pachy z ostatních potravin,“ vyvrací Jakoubek další mýtus.

NAMLETÁ A VAKUOVĚ ZABALENÁ = DLOUHÁ KVALITA A ČERSTVOST

„Káva skladovaná více než dva měsíce od doby pražení je znehodnocená, třebaže je uchovávána v trojvrstvém obalu s jednostranným ventilkem. A je úplně jedno, o který druh kávy se jedná. S kávou je to obdobné jako s čerstvým pečivem.“

DÁM SI ESPRESO PICCOLO

Tato terminologie je nesprávně použita a rozhodně ji nepoužívejte v Itálii, kde by se vám vysmáli. „Espreso je jen jedno, a to podle jasných kritérií. Ani střední, ani velké, ani malé neexistuje. Italský výraz piccolo je označením něčeho malého. Rozhodně by se neměl užívat společně s termínem espreso,“ uvádí na pravou míru Michal Jakoubek. Pokud tedy patříte mezi vyznavače kávových dýchánků, snažte se vybírat jen kvalitní kávu a dodržujte zásady jejího skladování. Ať vám ten požitek dlouho vydrží.

SLOVNÍČEK MILOVNÍKA KÁVY

Acidita – kyselost, v našem případě tzv. ovocnost kávy, která určuje chuť kávy

Barista (coffee sommelier) – odborník a specialista na přípravu kávy

Cappuccino – 1/3 espreso + 1/3 horké mléko + 1/3 mléčná pěna s minimálně 1cm tmavým pruhem kolem šálku Doppio – z dvojnásobné dávky kávy

Espreso – 30 ml kávové emulze do 20–30 vteřin výtoku při tlaku 9 bar a 88–93 stupňů Celsia

Latte art – způsob přípravy uměleckého obrazce na cappuccinu (či jiného kávového nápoje z espresa a mléčné pěny) tím, že se espreso nalévá do mléčné pěny a vytvoří se jím požadovaný ornament. V tomto oboru se pořádá i mistrovství světa.

Latte macchiato – 1/3 horkého mléka + 1/3 espreso + 1/3 bílá mléčná pěna

Lungo/Long espreso – 30 ml espresa v lungo šálku (větší šálek než espreso) + konvička s horkou vodou, kde si zákazník zvolí poměr vody a kávové emulze, nebo 30 ml horké vody + 30 ml espresa nalité po stěně šálku

Ristretto – 20 ml kávové emulze

Článek vyšel v časopise Maminka

Komentáře

Komentářů celkem: 0

Další články z rubriky

Vařte za hubičku: Levná a chutná jídla z brambor

Vařte za hubičku: Levná a chutná jídla z brambor

26. 5. | Brambory jsou snadno k dostání a když víte, jak je připravit, nebudou vás nudit. Existuje totiž…

Když ovečky nezabírají: Rady, jak co nejrychleji usnout

Když ovečky nezabírají: Rady, jak co nejrychleji usnout

25. 5. | 2 | Už jste se po dvacáté v posteli převalila ze strany na stranu a spánek se stále někde toulá?…

Jak udělat dokonalý smažák? Známe 4 triky!

Jak udělat dokonalý smažák? Známe 4 triky!

24. 5. | 1 | Na klasický smažený sýr dostane čas od času chuť každý z nás. Ne vždy se ale povede, aby sýr ze…

Populární superpotraviny: Zázvor prodlouží menstruaci a borůvky zvýší cukr

Populární superpotraviny: Zázvor prodlouží menstruaci a borůvky zvýší cukr

22. 5. | Superpotravinami se to v poslední době všude jen hemží a výživoví poradci si je nemohou vynachválit…