Pravidla zdravého opalování

Pravidla zdravého opalování

Léto je čas, kdy sluneční paprsky září nejintenzivněji a všichni mají chuť jim vystavovat své tělo. Proto je třeba připomenout si pár zásad zdravého opalování.

Základy slunění

Dermatoložka Miloslava Prokopová Moskalyková z Ústavu estetické medicíny v Praze říká, že základním pravidlem slunění je správná ochrana kůže. Bez té se totiž může na slunci spálit, a jak se říká, kůže má paměť. Pravidelná spálení se po čase vrátí formou předčasného stárnutí pokožky, pigmentových skvrn a pih. Pokud se tedy budete pohybovat na slunci, nezapomeňte namazat tělo opalovacím prostředkem s UV faktorem. Nejlepší ochranu vám dodá ten nejvyšší, tedy SPF 50+. A neplatí to pouze v přímořských oblastech. Také u nás jsou paprsky velmi intenzivní a ozonovou dírou proniká každým rokem více škodlivého UV záření, takže buďte opatrní i v Čechách u rybníka. Slunci byste se určitě neměli vystavovat mezi 11.-15. hodinou, kdy jsou paprsky nejsilnější. Nezapomínejte také chránit oči a pořiďte si sluneční brýle se 100% UV ochranou.

Pamatujte, že určité části těla jsou na slunce citlivější a je jim třeba věnovat větší péči. MUDr. Miloslava Prokopová Moskalyková upozorňuje: ,,Je třeba myslet na to, že například uši a nos, u mužů pleš a zadní stranu krku je nutné chránit také. Jsou to slunci hodně vystavované části těla, které lidé často zapomínají mazat nebo schovávat. Zvláštní pozornost byste měli věnovat také čerstvým jizvám, aby nedošlo k jejich větší pigmentaci. Významnější péči rovněž věnujte mateřským znaménkům a tetování.‘‘ Pokud jste světlý typ, opalujete se tedy hůř a máte tendenci ke spálení, věnujte ochraně pokožky obzvlášť velkou pozornost. Vždy zvolte takový krém, který je fotostabilní, termostabilní a voděodolný.

Fotostabilní přípravek neztrácí svůj ochranný faktor ani po dlouhém slunění. Přesto nestačí namazat se jen jednou. Když je krém termostabilní, značí to, že se jeho ochranné filtry nerozloží ani v případě, kdy je produkt vystavován teplu a horku.

Krémy

Mají hustější konzistenci, lépe na pokožce drží a obvykle jsou určeny na obličej. Liší se jak hodnotou SPF, tak složením, hutností i vlastnostmi. Ochranný faktor si vyberete podle vlastního uvážení, doporučuje se však nejít pod SPF 30. Opalovací krémy volte podle typu své pleti. Pokud máte problémy se suchou nebo atopickou kůží, opatřete si krém, který vás ochrání před UV zářením, a navíc bude také vyživovat a zklidňovat pokožku.

Jestli trpíte sluneční alergií, na slunci se vám tvoří pupínky a máte pokožku podrážděnou, pořiďte si opalovací krém na citlivou kůži, který ji utiší a zmírní příznaky alergie. Dokonce i pro ty, kteří se trápí s akné, je tu řešení pro jejich typ pleti. Existují totiž přípravky, které nejsou nadměrně mastné, neucpávají póry, a navíc obsahují matující a antibakteriální složky. Některé opalovací krémy dokonce působí proti vráskám, v poslední době se velkým hitem staly tónované opalovací krémy na obličej, takže vaše pleť získá jemně opálený nádech. Výhodou krémů je jejich odolnost a přesnost nanášení. Tím, že aplikace není tak rychlá jako u spreje či mléka a ztratíte s ní o něco více času, alespoň nehrozí, že nějaké místo vynecháte. Další výhodou krému je jeho kompaktnost, na mateřská znaménka nebo jizvy nanesete prostě větší vrstvu krému a ta bude držet.

Spreje

Mají jedno velké plus - snadné nanášení. Mají totiž velmi lehkou a jemnou texturu. Nemusíte se bát, že se vám polovina prostředku vylije do dlaně, ale jednoduše na tělo nastříkáte požadované množství a pak přípravek rozmažete. Některé dokonce mají tak jemný rozprašovač, že je není třeba dále roztírat. Může se však stát, že omylem nějaké místo vynecháte. Sprej má totiž tu nevýhodu, že s ním těžko přípravek aplikujete na malé plochy, například na uši, kde hrozí, že většina spreje skončí ve vlasech. Pokud ho budete používat na obličej, raději zavřete oči. Lepší volbou však je nastříkat prostředek do dlaní a až potom namazat na tvář. V podobě sprejů se často setkáte i s opalovacími oleji.

Ty obecně mívají nižší ochranný faktor a řada z nich podporuje zhnědnutí. Hodí se lépe na již opálenou pokožku. Jejich předností je, že hydratují a vyživují kůži namáhanou sluncem. Pokud vám vadí mastný pocit, nemusíte si zoufat, existují tzv. suché oleje, jejichž textura je sametově hebká a velmi rychle se vstřebá. Opalovací spreje seženete stejně jako krémy a mléka s nízkou (SPF 0-10), střední (SPF 15-25), vysokou (SPF 30-50) i velmi vysokou ochranou (SPF 50+). Vlastnosti opalovacích sprejů ocení zejména lidé, kteří neradi ztrácejí čas zdlouhavým mazáním. Oblíbí si je jak muži, tak i děti. Dalším populárním produktem je pěna po opalování s panthenolem. Pokud ji navíc budete uchovávat v ledničce, v případě spálení sluncem vám pokožku nejen uklidní a vyživí, ale také příjemně zchladí.

Mléka

Patří k nejoblíbenějším na trhu. Výborně se roztírají, mají příjemnou, lehce vstřebatelnou texturu. Bývají tekutější a lehčí než krémy, ale jsou hutnější než spreje. Mléka na opalování bývají určena na pokožku těla, dokážou pokožku hydratovat a vyživit. Konzistence mléka je také velmi populární u přípravků po opalování. Na rozdíl od krému nevynaložíte tolik úsilí na rozetření, nemusíte tedy spálenou pokožku, která je citlivá a choulostivá, zbytečně dráždit třením. Pokud toužíte po intenzivním opálení, pořiďte si opalovací mléko, které přispívá k rychlejšímu zhnědnutí pokožky. Tato mléka navíc udržují bronzový tón pokožky po delší dobu.

Při aplikaci s ním rozhodně nešetřete, je mnohem lepší to s množstvím přehnat než zanedbat. Hlavním kritériem výběru je samozřejmě, jaký má ochranný faktor. Pokud trpíte problémy s kůží, zvolte přípravek na citlivou pokožku a proti sluneční alergii. Důležité je, aby přípravek neiritoval kůži. Jestliže toužíte po projasněné pokožce i ve chvílích, kdy se sluníte, jsou ideální volbou mléka s třpytivými mikročásticemi. Přípravky se doporučuje aplikovat alespoň dvacet minut před sluněním. Tuto zásadu byste měli dodržovat, ať už se jedná o krém, sprej, nebo mléko.

ČTĚTE TAKÉ:
Slunce ohrožuje děti více než dospělé

Doporučujeme

Články odjinud