Přebrali jste? A co na to vaše tělo?

Přebrali jste? A co na to vaše tělo?

Alkohol je v naší společnosti považován za tolerovanou drogu… Jak to ale s jeho účinky na naše zdraví opravdu je?

Co se děje v organismu po prvním přípitku?

Během několika minut se alkoholový toxin dostane ke všem buňkám v našem těle. A i když může být v tu chvíli už silně zředěný, má stále jistý - byť i docela malý - účinek na každou buňku těla. Nejprve pociťujeme lehké povzbuzení. Ve stejnou dobu se zaktivizuje obranný systém našeho těla, protože se snaží zbavit nepřítele. Bílé krvinky začnou pracovat na tom, aby zbavily tělo poškozených nebo mrtvých buněk. Celkový počet obranných buněk v těle se dočasně sníží. Vytvoří se shluky červených krvinek jako tělesná stráž a vzniknou tak překážky, kterými je odříznut přívod krve k některým skupinám buněk v různých částech těla, zvláště mozku, přičemž některé z takto odříznutých buněk jsou totálně zničeny.

Toto shlukování červených krvinek může být patrné i ještě za dvanáct hodin po vypití několika skleniček. Při každém požití alkoholu ztrácíme určitý počet mozkových buněk, které již nemohou být nahrazeny, i když jejich funkce přebírají další buňky.

Jak to s alkoholem vlastně je?

Alkohol je i podle lékařů výborným rozpouštědlem stresu, nervozity i úzkostí, protože uvolňuje a navazuje pocit blaženosti. Takovému vlivu se říká psychotropní vliv neboli vliv na duševní procesy. Alkohol způsobuje změnu prokrvení, povzbuzuje vylučování trávicích šťáv, dokonce snižuje nepříznivou složku cholesterolu. Vše ovšem v malé dávce.

Ale organismus touží udržet si tento stav a vyžaduje dávky vyšší. Když člověk přestává požívání alkoholu kontrolovat a stává se závislým. Příznivé účinky se vytrácí. Nastupují povahové změny, úbytek schopností, chátrání, degenerace. Objevuje se impotence, nádory, cirhóza, ledvinové nemoci. I pokožka ztrácí pružnost a je povadlá.

Alkohol a naše játra

Po několika minutách začínáme pociťovat uvolnění, ale některé části těla začínají kypět aktivitou. Buňky jater zahajují horečnou činnost směřující k odstranění alkoholového toxinu. To je jeden z důvodů, proč mají těžcí pijáci tak opotřebovaná játra a podléhají jednomu z nejzávažnějších dlouhodobých účinků alkoholu - cirhóze neboli tvrdnutí jater. Dvě skleničky samozřejmě cirhózu nezpůsobí, nicméně už lehké - tzv. „společenské“ pití může způsobit jinou nepříjemnou chorobu, a to akutní zánět slinivky břišní.

Co na alkohol říká naše srdce?

Dlouhou dobu si lékaři mysleli, že alkohol uvolňuje cévy dopravující výživu k srdci. Věřilo se, že sklenka vína zlepší dodávku kyslíku do srdce, a tak sníží riziko srdečního záchvatu. Současné výzkumy ukázaly, že platí pravý opak. Pár skleniček vyvolá křeč věnčitých tepen, čímž sníží přívod kyslíku do srdce, což přispívá k vzniku infarktu myokardu – srdečnímu záchvatu. Těžké jídlo zapité alkoholem může být pro osobu se zúženými věnčitými tepnami přímo vražedná kombinace.

Sklenka plná prázdných kalorií

Jedním z dalších vážných dopadů alkoholu na lidský organismus je jeho neblahý vliv na nedostatečnou výživu. Lidé, kteří ho pravidelně pijí, totiž většinou pořádně nejedí. Má to dva důvody: jednak alkohol otupuje nebo úplně ničí přirozený mechanismus hladu, jednak je alkohol bohatým zdrojem prázdných kalorií. To znamená, že pokud někdo vypije 0,5 litru vodky za den, dodá svému tělu přibližně 3000 kalorií. Ale ani jedna z těchto kalorií nemá sebemenší výživnou hodnotu.

U alkoholiků se proto velmi často můžeme setkat s úbytkem bílkovin a s různými avitaminózami. Alkoholici trpí nemocemi jako beri-beri (nedostatek vitamínu B1), kurděje (avitaminóza - nedostatek vitamínu C) a pelagra (nedostatek niacinu). Nedostatek vitamínů, minerálů a výživných látek snižuje schopnost organismu bránit se infekcím. K tomu přidáme zničené bílé krvinky a jiné poruchy obranného systému a máme odpověď, proč na zápaly plic a jiná nakažlivá onemocnění umírá více alkoholiků než abstinentů. I ti, kteří pijí jen příležitostně, trpí infekčními chorobami více než ti, kteří nepijí vůbec.

Šestnáct kostek cukru v jednom pivu

Míšené a sladové nápoje (např. pivo) obsahují cukr, který doplňuje jedovatý účinek alkoholu. Půl litru piva obsahuje šestnáct kostek cukru. A člověk, který denně užívá alkohol, a to i v malém množství, má 16x vyšší spotřebu hořčíku než abstinent.

Alkohol a „mladí dospělí“

Jedním z nejzávažnějších problémů spojených s drogovou závislostí v posledních letech je zvýšení spotřeby alkoholu mezi mladistvými. Tento problém je způsoben hlavně tím, že je to velmi dostupná droga. Alkohol je příliš často brán na lehkou váhu a dokonce propagován - viz televizní reklamy na pivo, vysílané během celého dne. Podívejme se zblízka na společenské i zdravotní problémy, které působí při pití alkoholu jak v malých, tak velkých dávkách, a posuďme, zda alkohol může nějak prospět našemu zdraví , nebo ho opravdu skutečně ohrožuje.

Jedna sklenička opravdu stačí…

Kvalitní víno či destilát mohou mít i léčivé účinky na naše zdraví. Je důležité si ale uvědomit, že zvýšená konzumace alkoholu může u nervově labilních jedinců vyvolat závislost a poškodit mozek, játra, ledviny i slinivku.

Doporučujeme

Články odjinud