Předejděte vzniku nevzhledných jizev!

| Autor: Tomas Šebek | Rubrika: Zdraví

Ačkoliv může být jizva někdy výrazem poněkud dobrodružnější povahy, pro většinu z nás představuje spíš kosmetický problém. A i když je v dnešní době možné různými metodami jizvy vyhladit, nebo i úplně odstranit, jistě je lepší jim v prvé řadě předejít. Čím se řídit, když nechceme, aby se nám rána zhojila nehezky?

Zapomeňte na peroxid
Byť se jako dezinfekce často doporučuje užití peroxidu vodíku, raději se mu vyhněte. Je to často používaný, ale poměrně agresivní prostředek, který kromě jiného ničí i zdravou tkáň v okolí vlastní rány. To může prodloužit celý proces hojení a zvýšit pravděpodobnost vzniku nežádoucí jizvy.

Vyhněte se slunci
Nejen že sluneční paprsky zpomalují hojení, rovněž mohou způsobit změnu barvy případné jizvy, která se pak stává mnohem výraznější. Pokud se slunci zcela vyhnout nemůžete, použijte alespoň krém s ochranným faktorem minimálně 20.

Využijte mokrého hojení
Už téměř odzvonilo hojení, při kterém se rána vysuší a vznikne strup. Tzv. mokré hojení pomocí nejrůznějších přípravků, například gelů, umožňuje ráně časnější zacelení a zabraňuje vzniku jizvy. Buňky se rychleji dělí a pohybují, zajištěno je ideální prostředí pro celý hojivý proces a rána je chráněna před případnou infekcí.

Masírujte a tlačte
Je známo, že tlakem a masáží rány lze předejít jizvení. Na zahojenou ránu tlačte prstem asi půl minuty. Tímto způsobem promasírujte celou délku poraněného místa, nikdy však po něm nepřejíždějte ze strany na stranu. Pořídit si dokonce můžete speciální destičky či tlakové obvazy, které masírují a tlačí za vás.

Pamatujte, že poraněné místo se jizvou zhojí vždy. Dokonce i po tom nejlepším plastickém chirurgovi, který použil ten nejšetrnější steh. Vy sami ale můžete tělu pomoci a výše zmíněnými opatřeními vytvořit jizvičku hezkou a nenápadnou!

zdroj: http://www.hojeni-ran.cz

Další články z rubriky

Levné recepty z cibule: Pizza, chléb i pomazánka

Levné recepty z cibule: Pizza, chléb i pomazánka

Včera | Jednoduchá potravina, jako je cibule, se dá připravit na mnoho způsobů. Nejen ve své čerstvé formě,…

Pohled do mísy: Co o vás prozradí barva a konzistence stolice?

Pohled do mísy: Co o vás prozradí barva a konzistence stolice?

Včera | Podíváte se občas před spláchnutím, co po vás na toaletě zůstalo? Měla byste. Barva, struktura,…

Tuky, nebo zadržená voda v těle? Víme, jak to poznat

Tuky, nebo zadržená voda v těle? Víme, jak to poznat

22. 4. | Probouzíte se ráno s pytli pod očima, oteklými prsty na rukou, lýtky a také břichem jako balon a…

Tvaroh v hlavní roli: Sladké recepty, kterým neodoláte

Tvaroh v hlavní roli: Sladké recepty, kterým neodoláte

21. 4. | Tvaroh nikdy nezklame, ať už se pustíte do pečení bábovky, přípravy lívanců nebo tvarohových…