Přesčasy jsou rizikem pro zdraví

| Autor: Pluspress | Rubrika: Zdraví

Mnohahodinová práce může významně zvýšit riziko zranění nebo onemocnění. Dospěli k tomu američtí vědci na základě rozsáhlé studie.

Lidé, kteří pracují přesčas, jsou o 61% více ohroženi tím, že u nich dojde k úrazu nebo onemocnění. Pokud pracují více než 12 hodin denně, zvyšuje se toto riziko ještě o více než další třetinu. Zjistili to vědci z massachusettské univerzity.

Jejich studie se zaměřila na údaje od roku 1987 do roku 2000. Jeden z autorů, Allard Dembe, říká, je přesvědčen, že riziko nutně nemusí souviset s tím, o jak nebezpečné zaměstnání se jedná.

"Výsledky studie potvrzují, že zaměstnání s dlouhou pracovní dobou není riskantnější výhradně tam, kde se jedná o zjevně rizikové obory. Výsledky souhlasí s hypotézou, že dlouhá pracovní doba způsobuje nehody i na zcela obyčejných pracovištích, především kvůli vyčerpání a stresu. Více než polovinu z 5 139 pracovních úrazů, které za sledovanou dobu vědci zaznamenali, byla prokázána u pracovníků, kteří byli v zaměstnání přesčas. Přitom je nutné uvědomit si, že nehody způsobené přepracovaností neohrožují pouze unavené pracovníky, ale i ostatní," říká Dembe. (Plus)

Další články z rubriky

Sezóna rajčat je tu: Jak mít bohatou úrodu bez chorob? Plus ty nejlepší recepty

Sezóna rajčat je tu: Jak mít bohatou úrodu bez chorob? Plus ty nejlepší…

Dnes | Rajčat existuje bezpočet druhů, jsou kulatá, oválná, malá cherry rajčátka, škála barev sahá od…

Bolí vás záda? Začněte se o ně správně starat!

Bolí vás záda? Začněte se o ně správně starat!

Včera | Bolestí v zádech trpí čas od času každá z nás. Ať už od celodenního sezení u počítače, od těžké…

Jak na zavařování meruněk. Skvělá marmeláda, kompot, zkuste i sušení

Jak na zavařování meruněk. Skvělá marmeláda, kompot, zkuste i sušení

19. 7. | Není nad domácí meruňkovou marmeládu. Krásně voní, lahodně doplní chléb s máslem i dovede k…

Klasika, která nezklame, aneb 9x tradiční omáčky našich babiček

Klasika, která nezklame, aneb 9x tradiční omáčky našich babiček

17. 7. | Milují je děti i dospělí. Co naplat, i když dietologové nemají omáčky v oblibě, k české kuchyni…