Přesčasy jsou rizikem pro zdraví

| Autor: Pluspress | Rubrika: Zdraví

Mnohahodinová práce může významně zvýšit riziko zranění nebo onemocnění. Dospěli k tomu američtí vědci na základě rozsáhlé studie.

Lidé, kteří pracují přesčas, jsou o 61% více ohroženi tím, že u nich dojde k úrazu nebo onemocnění. Pokud pracují více než 12 hodin denně, zvyšuje se toto riziko ještě o více než další třetinu. Zjistili to vědci z massachusettské univerzity.

Jejich studie se zaměřila na údaje od roku 1987 do roku 2000. Jeden z autorů, Allard Dembe, říká, je přesvědčen, že riziko nutně nemusí souviset s tím, o jak nebezpečné zaměstnání se jedná.

"Výsledky studie potvrzují, že zaměstnání s dlouhou pracovní dobou není riskantnější výhradně tam, kde se jedná o zjevně rizikové obory. Výsledky souhlasí s hypotézou, že dlouhá pracovní doba způsobuje nehody i na zcela obyčejných pracovištích, především kvůli vyčerpání a stresu. Více než polovinu z 5 139 pracovních úrazů, které za sledovanou dobu vědci zaznamenali, byla prokázána u pracovníků, kteří byli v zaměstnání přesčas. Přitom je nutné uvědomit si, že nehody způsobené přepracovaností neohrožují pouze unavené pracovníky, ale i ostatní," říká Dembe. (Plus)

Další články z rubriky

9 dietních receptů s rýží: Pečená s rajčaty, fazolková i v salátech

9 dietních receptů s rýží: Pečená s rajčaty, fazolková i v salátech

19. 1. | Rýže je bohatá na živiny, přitom nezatěžuje organizmus. Prospěje imunitě a pomůže tělu zbavit se…

Ovesné vločky k snídani i k večeři: Lívance, placičky či pomazánka

Ovesné vločky k snídani i k večeři: Lívance, placičky či pomazánka

17. 1. | 1 | Ovesné vločky máme většinou spojené se snídaní či se sušenkami. Ale lze z nich připravit i slané…

Teplý zeleninový salát: Čočkový s batáty, brokolicový i z červené řepy

Teplý zeleninový salát: Čočkový s batáty, brokolicový i z červené řepy

10. 1. | V zimě zpravidla nemáme chuť na salát tak jako v létě. Salát ale nemusí být jen z rukoly, polníčku…

Celozrnná mouka žitná, pšeničná i špaldová. Jak je využít na pečení?

Celozrnná mouka žitná, pšeničná i špaldová. Jak je využít na pečení?

5. 1. | Poslední roky se celozrnná mouka těší zvláště velké oblibě. Je ale skutečně vše, co se nazývá…