Přesčasy jsou rizikem pro zdraví

| Autor: Pluspress | Rubrika: Zdraví

Mnohahodinová práce může významně zvýšit riziko zranění nebo onemocnění. Dospěli k tomu američtí vědci na základě rozsáhlé studie.

Lidé, kteří pracují přesčas, jsou o 61% více ohroženi tím, že u nich dojde k úrazu nebo onemocnění. Pokud pracují více než 12 hodin denně, zvyšuje se toto riziko ještě o více než další třetinu. Zjistili to vědci z massachusettské univerzity.

Jejich studie se zaměřila na údaje od roku 1987 do roku 2000. Jeden z autorů, Allard Dembe, říká, je přesvědčen, že riziko nutně nemusí souviset s tím, o jak nebezpečné zaměstnání se jedná.

"Výsledky studie potvrzují, že zaměstnání s dlouhou pracovní dobou není riskantnější výhradně tam, kde se jedná o zjevně rizikové obory. Výsledky souhlasí s hypotézou, že dlouhá pracovní doba způsobuje nehody i na zcela obyčejných pracovištích, především kvůli vyčerpání a stresu. Více než polovinu z 5 139 pracovních úrazů, které za sledovanou dobu vědci zaznamenali, byla prokázána u pracovníků, kteří byli v zaměstnání přesčas. Přitom je nutné uvědomit si, že nehody způsobené přepracovaností neohrožují pouze unavené pracovníky, ale i ostatní," říká Dembe. (Plus)

Další články z rubriky

Soutěžte o probiotika Pearls a užijte si léto bez starostí!

Soutěžte o probiotika Pearls a užijte si léto bez starostí!

15. 8. | Na pět z vás čeká letní balíček plný zdravý. Nenechte se zaskočit problémy spojenými s cestováním.…

Typické příznaky: Jak poznáte roztroušenou sklerózu?

Typické příznaky: Jak poznáte roztroušenou sklerózu?

14. 8. | Roztroušenou sklerózu není zpočátku snadné odhalit, protože se téměř neprojevuje. Jejím příznakům…

5 chutných receptů z rajčat: Rajčatová žemlovka i nákyp

5 chutných receptů z rajčat: Rajčatová žemlovka i nákyp

14. 8. | 1 | Sezóna rajčat je tu, už jste letos měli rajčata s bazalkou a mozzarellou, rajský salát, polévku,…

5 největších mýtů o jídle! Zapomeňte na ně a budete konečně štíhlá!

5 největších mýtů o jídle! Zapomeňte na ně a budete konečně štíhlá!

10. 8. | V touze po štíhlé postavě začala řada z nás sladit umělými sladidly, jako jsou aspartam či sacharin…