Prevence rakoviny: 10 novinek, které by vás neměly minout

Prevence rakoviny: 10 novinek, které by vás neměly minout

Než se však před strašákem jménem rakovina roztřeseme a zůstaneme jen v bezmocném údivu, co všechno dokáže napáchat, je dobré uvědomit si jednu důležitou věc: rakovině se dá účinně předcházet, navíc naše možnosti prevence jsou stále lepší.

www.ulekare.cz

Věda nezůstala stát ani tento rok a může se na poli onkologického výzkumu pochlubit novými poznatky. Jde o tak praktické a vlastně velmi jednoduché věci, že je do svého života může zařadit každý z nás.

1. Začít je nutné už u dětí: chraňte je před sluncem a rakovina kůže se jim vyhne – vědecká studie potvrdila, že právě v dětství kolem šestého roku nasbírá naše kůže největší podíl škodlivého ultrafialového záření, které ovlivňuje naše riziko rakoviny kůže po celý život. Přitom stačí tak málo: chránit děti před sluncem lehkým oděvem, případně krémem, a udržet je přes poledne ve stínu.

2. Zabiják jménem metabolický syndrom podporuje rakovinové bujení – za metabolický syndrom si většinou můžeme sami: zahrnuje obezitu, vysoký krevní tlak nebo cukrovku a vzniká jako důsledek přejídání, nezdravé stravy, nedostatku pohybu nebo kouření. A jako by nebyl dost hrozný už sám o sobě, objevují vědci stále nové důkazy o tom, že metabolický syndrom zvyšuje riziko nejrůznějších druhů rakoviny. Dobrá zpráva je, že změna k lepšímu je v naší moci – jedním z druhů rakoviny, jejichž výskyt můžeme nejvíce ovlivnit, je rakovina tlustého střeva.

3. Pověst sóji očištěna – jezte sóju a zůstaňte zdraví. Ženy po vyléčené rakovině prsu by se prý měly vyhýbat sóje, která může zvýšit riziko návratu onemocnění. Nedávná rozsáhlá studie však pověst nevinné luštěniny očistila a ukázala pravý opak dřívějšího tvrzení: konzumace sóji neškodí, a návratu rakoviny může naopak zabránit.

4. I obyčejný aspirin možná dokáže velké věci – tenhle prášek zabere na bolest hlavy, sníží horečku nebo, při dlouhodobém užívání, chrání před mozkovou mrtvicí a dalšími nemocemi srdce a cév. A právě u těch pacientů, kteří aspirin v nízkých dávkách užívali dlouhodobě každý den, si lékaři všimli zajímavé věci: oproti svým vrstevníkům umírali méně často na rakovinu všeho druhu. Čím to je a jak tuto pozitivní vlastnost nenápadného prášku co nejlépe využít, ukáže budoucnost.

5. Každý pohyb se počítá, když jde o rakovinu prsu – nová studie amerických vědců ukázala, že ženy nemusí lámat výkonnostní rekordy, aby výrazně snížily své riziko rakoviny prsu. I mírná pohybová aktivita má podle vědců pozitivní účinek, a to bez ohledu na to, v jakém věku se cvičením začneme.

6. Nový lék pro prevenci rakoviny jater – účinná prevence rakoviny od nás často vyžaduje bolestivé změny našeho životního stylu: méně a zdravěji jíst, více se hýbat, nekouřit. „Zázračné“ pilulky a všelijaké přípravky samy o sobě většinou nefungují. Nedávno se však objevila jedna z výjimek potvrzující toto pravidlo – lék výrazně snižující riziko rakoviny jater. Tento poměrně vzácný druh rakoviny se objevuje hlavně u lidí s chronickou žloutenkou a právě oni by z nového objevu mohli v budoucnu nejvíce těžit.

7. Vitamíny v hlavní roli – již od dětství slýcháme o tom, že vitamíny jsou zdravé, a lékaře tato ohraná písnička pravděpodobně hned tak neomrzí. Zvláště když se v poslední době opět několikrát ukázalo, že některé vitamíny mají schopnost nás chránit před rakovinou. Riziko vzniku zhoubného bujení účinně snižuje například vitamín D a E.

8. „Svatá trojice“ se nemění: přestat kouřit, zdravě jíst a začít se hýbat – kromě neotřesitelné pozice vitamínů se v poslední době nezměnilo ani další dogma v oblasti prevence rakoviny. Světová zdravotnická organizace na svých stránkách stále hlásá „přestaňte s kouřením, začněte cvičit a zdravěji jíst a snížíte riziko rakoviny tím nejlepším možným způsobem“. A nové vědecké studie tato slova stále jenom potvrzují. Tento způsob ochrany před rakovinou je sice těžký, ale účinný.

9. Účinnější způsoby detekce rakoviny pomáhají přežít – ruku v ruce s prevencí kráčí také stále pokročilejší metody, jak rakovinu všeho druhu včas odhalit. Mamografii nebo test na krvácení do stolice všichni známe, ale žhavé novinky možná čekají pány v oblasti detekce rakoviny prostaty.

10. A nakonec skvělá zpráva: rakovině se dá zabránit – podle psychologů má člověk největší hrůzu před věcmi, které nedokáže nijak ovlivnit, které prostě přijdou a znenadání ho úplně zničí. A právě tato bezmoc a nemožnost jakkoli ovlivnit nástup nebo průběh nemoci už v případě rakoviny téměř neplatí. Podle vědců je možné účinnou prevencí zabránit vzniku více než 50 % případů rakoviny a je pravděpodobné, že toto číslo se bude do budoucna zvyšovat. Spolu s tím, jak stále více poznáváme mechanismy, které ke vzniku rakoviny vedou, učíme se také o tom, jak jednotlivým druhům rakoviny můžeme zabránit. A přestože v budoucnu s největší pravděpodobností nebudeme žít zcela bez rakoviny, nebudeme se jí už tolik bát.

www.ulekare.cz

Doporučujeme

Články odjinud