Při chřipce vsaďte na houby, česnek a bezinkovou šťávu

| Autor: Ulekare.cz | Rubrika: Zdraví

Chřipka je poměrně závažné onemocnění, které se právě v těchto dnech dostává opět ke slovu. Každoročně jím onemocní statisíce obyvatel České republiky. Nejlepším opatřením, jak se jí vyhnout, je očkování. Co ale dělat, když už chřipka udeřila? Pomozte si vhodným jídelníčkem.

Při chřipce vsaďte na houby, česnek a bezinkovou šťávu

Pokud se necítíte ve své kůži a zdá se vám, že na vás „něco leze“, nečekejte a pusťte se do boje ihned. Ať už jde o chřipku, nebo jen nachlazení, rychlá reakce je pro zdárné a rychlé zdolání nemoci hlavní. Inkubační doba viru je 24–72 hodin. Poté se nemoc rozvíjí naplno. Pokud zasáhnete ještě před jeho namnožením, máte z půlky vyhráno.

Co jíst, abyste byli brzy fit

Houby – léčivé účinky hub bývají často přehlíženy, ale japonští a čínští léčitelé porozuměli jejich síle již před stoletími. Houby šiitake či reiši obsahují látky, které pomáhají zničit infekci a stimulují imunitní systém. Nejlepší je se jimi zásobit ještě před začátkem chřipkové sezóny a užívat je preventivně. Můžete vyzkoušet i tradiční asijskou kuchyni, která je těchto malých zázraků plná.

Černý bez – bezinková šťáva má několik výhod – je to přirozený antioxidant, působí proti zánětům a navíc skvěle chutná, takže s ní nemají problém ani děti. Jedna až dvě čajové lžičky bezinkového sirupu čtyřikrát denně po dobu dvou až čtyř dnů dokážou zkrátit a zmírnit příznaky onemocnění.

Česnek – se svou přírodní antibiotickou složkou působí pozitivně nejen při chřipce, ale i při bakteriálních infekcích dýchacích cest. Nejúčinnější je v syrové podobě, bez tepelných úprav. Ze stroužku česneku smíchaného s olivovým olejem a citrónovou šťávou vyrobíte například jednoduchý a vitamíny nabitý dresink do salátu. Při onemocnění je doporučováno sníst alespoň 3 stroužky česneku denně.

Tip: Trocha petrželové natě po jídle vás zbaví nepříjemného česnekového dechu.

Zázvor – výborný pomocník při horečkách a zimnicích. Pro úlevu od chřipkových projevů vyvařte kousek zázvoru v polévce nebo vyzkoušejte tento jednoduchý recept na zázvorový čaj: Oloupejte kůru z kousku čerstvého zázvoru, nakrájejte ho na plátky a vložte do nádoby s vodou. Na dva šálky silného čaje vám vystačí asi 5 cm kořene. Povařte zázvor po dobu 20 minut, poté přidejte lžičku medu a šťávu vymačkanou z poloviny čerstvého citrónu. Takto připravený nápoj vypijte, dokud je horký.

Losos – podle nejnovějších studií je pro obranu proti chřipce a infekcím dýchacích cest důležitá i hladina vitamínu D. Ten se přirozeně tvoří v kůži působením slunečního záření, ale v období nedostatku slunečných dnů je nutné jeho příjem doplnit z vnějších zdrojů. Nejvhodnější jsou čerstvé mořské ryby. Například v jedné porci lososa je obsažena až polovina doporučovaného denního množství tohoto vitamínu.

Ve formě po celý rok

Vždy pamatujte na dvě zásady, které udrží vaši obranyschopnost silnou po celý rok:

  • Strava bohatá na vitamín C – přirozený vitamín je lépe vstřebatelný a účinnější než v tabletách.
  • Dostatek spánku a relaxace – dlouhodobý stres a nevyspání jsou pro vaši imunitu největšími nepřáteli.

Možnosti nákazy se dá vyhnout jen těžko, ale když už se s virem setkáte, nenechte ho nad vámi zvítězit.

www.ulekare.cz

Další články z rubriky

Levné recepty z cibule: Pizza, chléb i pomazánka

Levné recepty z cibule: Pizza, chléb i pomazánka

Včera | Jednoduchá potravina, jako je cibule, se dá připravit na mnoho způsobů. Nejen ve své čerstvé formě,…

Pohled do mísy: Co o vás prozradí barva a konzistence stolice?

Pohled do mísy: Co o vás prozradí barva a konzistence stolice?

Včera | Podíváte se občas před spláchnutím, co po vás na toaletě zůstalo? Měla byste. Barva, struktura,…

Tuky, nebo zadržená voda v těle? Víme, jak to poznat

Tuky, nebo zadržená voda v těle? Víme, jak to poznat

22. 4. | Probouzíte se ráno s pytli pod očima, oteklými prsty na rukou, lýtky a také břichem jako balon a…

Tvaroh v hlavní roli: Sladké recepty, kterým neodoláte

Tvaroh v hlavní roli: Sladké recepty, kterým neodoláte

21. 4. | Tvaroh nikdy nezklame, ať už se pustíte do pečení bábovky, přípravy lívanců nebo tvarohových…