Při chřipce vsaďte na houby, česnek a bezinkovou šťávu

| Autor: Ulekare.cz | Rubrika: Zdraví

Chřipka je poměrně závažné onemocnění, které se právě v těchto dnech dostává opět ke slovu. Každoročně jím onemocní statisíce obyvatel České republiky. Nejlepším opatřením, jak se jí vyhnout, je očkování. Co ale dělat, když už chřipka udeřila? Pomozte si vhodným jídelníčkem.

Při chřipce vsaďte na houby, česnek a bezinkovou šťávu

Pokud se necítíte ve své kůži a zdá se vám, že na vás „něco leze“, nečekejte a pusťte se do boje ihned. Ať už jde o chřipku, nebo jen nachlazení, rychlá reakce je pro zdárné a rychlé zdolání nemoci hlavní. Inkubační doba viru je 24–72 hodin. Poté se nemoc rozvíjí naplno. Pokud zasáhnete ještě před jeho namnožením, máte z půlky vyhráno.

Co jíst, abyste byli brzy fit

Houby – léčivé účinky hub bývají často přehlíženy, ale japonští a čínští léčitelé porozuměli jejich síle již před stoletími. Houby šiitake či reiši obsahují látky, které pomáhají zničit infekci a stimulují imunitní systém. Nejlepší je se jimi zásobit ještě před začátkem chřipkové sezóny a užívat je preventivně. Můžete vyzkoušet i tradiční asijskou kuchyni, která je těchto malých zázraků plná.

Černý bez – bezinková šťáva má několik výhod – je to přirozený antioxidant, působí proti zánětům a navíc skvěle chutná, takže s ní nemají problém ani děti. Jedna až dvě čajové lžičky bezinkového sirupu čtyřikrát denně po dobu dvou až čtyř dnů dokážou zkrátit a zmírnit příznaky onemocnění.

Česnek – se svou přírodní antibiotickou složkou působí pozitivně nejen při chřipce, ale i při bakteriálních infekcích dýchacích cest. Nejúčinnější je v syrové podobě, bez tepelných úprav. Ze stroužku česneku smíchaného s olivovým olejem a citrónovou šťávou vyrobíte například jednoduchý a vitamíny nabitý dresink do salátu. Při onemocnění je doporučováno sníst alespoň 3 stroužky česneku denně.

Tip: Trocha petrželové natě po jídle vás zbaví nepříjemného česnekového dechu.

Zázvor – výborný pomocník při horečkách a zimnicích. Pro úlevu od chřipkových projevů vyvařte kousek zázvoru v polévce nebo vyzkoušejte tento jednoduchý recept na zázvorový čaj: Oloupejte kůru z kousku čerstvého zázvoru, nakrájejte ho na plátky a vložte do nádoby s vodou. Na dva šálky silného čaje vám vystačí asi 5 cm kořene. Povařte zázvor po dobu 20 minut, poté přidejte lžičku medu a šťávu vymačkanou z poloviny čerstvého citrónu. Takto připravený nápoj vypijte, dokud je horký.

Losos – podle nejnovějších studií je pro obranu proti chřipce a infekcím dýchacích cest důležitá i hladina vitamínu D. Ten se přirozeně tvoří v kůži působením slunečního záření, ale v období nedostatku slunečných dnů je nutné jeho příjem doplnit z vnějších zdrojů. Nejvhodnější jsou čerstvé mořské ryby. Například v jedné porci lososa je obsažena až polovina doporučovaného denního množství tohoto vitamínu.

Ve formě po celý rok

Vždy pamatujte na dvě zásady, které udrží vaši obranyschopnost silnou po celý rok:

  • Strava bohatá na vitamín C – přirozený vitamín je lépe vstřebatelný a účinnější než v tabletách.
  • Dostatek spánku a relaxace – dlouhodobý stres a nevyspání jsou pro vaši imunitu největšími nepřáteli.

Možnosti nákazy se dá vyhnout jen těžko, ale když už se s virem setkáte, nenechte ho nad vámi zvítězit.

www.ulekare.cz

Další články z rubriky

Svačinky ve vzduchu aneb Co jíst zdravého v letadle

Svačinky ve vzduchu aneb Co jíst zdravého v letadle

23. 9. | 8 | Jídlo hraje na cestách důležitou roli. Když nám nekručí v žaludku, hned si své zážitky užíváme…

Vyplázněte jazyk: Co poznáte podle tvaru, barvy či povlaku

Vyplázněte jazyk: Co poznáte podle tvaru, barvy či povlaku

21. 9. | Zdravotní stav člověka se dá vyčíst z mnoha ukazatelů. Jedním z nich je jazyk. Pokud je růžový až…

5 receptů na plněné papriky: S masem, sýrem i čočkou

5 receptů na plněné papriky: S masem, sýrem i čočkou

20. 9. | K podzimu neodmyslitelně patří i plněné papriky. Nejklasičtější jsou asi ty s mletým masem, zkuste…

11x lahodná houbová polévka: Se smetanou, bulgurem i s brokolicí

11x lahodná houbová polévka: Se smetanou, bulgurem i s brokolicí

18. 9. | Hříbky, klouzci, lišky, růžovky nebo žampiony. Jedlých hub je nepřeberné množství druhů, stejně tak…