Při dráždění hlavy může dojít k navození stavu podobného orgasmu

Při dráždění hlavy může dojít k navození stavu podobného orgasmu

Pokud u kadeřníka člověku na těle vyskáče husí kůže a celým organismem při česání a péči o pokožku hlavy projíždějí vlny rozkoše, pak patří k početné části populace zažívající tzv. hlavový orgasmus. Jedná se o zvláštní schopnost nervového systému reagovat na podráždění pokožky hlavy a zažívat stav velmi příjemné blaženosti.

Podle neurologů se jev nazývá autonomní senzorickou meridiánovou reakcí (ASMR) a nejcitlivější jedinci zažívají potěšení i při česání a dráždění vlastníma rukama.

„ASMR je nedávno objeveným fenoménem, o němž se jako o mnoha jiných jevech začalo mluvit díky internetu, dnes na něm tak naleznete fanouškovské stránky, články týkající se výzkumu tohoto neurologického fenoménu a také mnoho videí demonstrujících prožitky člověka s ASMR,“ píše britský Daily Mail.

Několik pracovišť na světě už začalo mapovat mozek osob s ASMR pomocí magnetické rezonance. A první výzkumy naznačují, že při dráždění člověk zažívá podobnou slast jako při orgasmu.

„Většinou tento pocit provází naprostá euforie a může člověka se silnou ASMR reakcí skutečně úplně zahltit. U některých osob je tento zážitek neovladatelný po vnějším stimulu, jiní jej dokážou vědomě navodit či ovládat,“ píše dále Daily Mail.

Doporučujeme

Články odjinud