Při jízdě autem nezapomínejte na sluneční brýle a opalovací krém

| Autor: Pluspress | Rubrika: Zdraví

Jen málokterý z řidičů, či kterýkoliv ze spolucestujících, používá při jízdě automobilem sluneční brýle. Jen mizivé procento se před jízdou natírá opalovacím krémem. Obě tyto věci jsou přitom podle odborníků v automobilu naprosto nezbytné. I v autě je totiž sluneční záření velice nebezpečné a pokud se člověk nechrání, hrozí mu stejné riziko onemocnění rakovinou kůže, jako přímo na slunci.

„Lidé si myslí, že jsou v autě před sluncem chránění jednoduše proto, že jsou v uzavřeném prostoru, kde na ně paprsky přímo nemohou. Jenže to tak bohužel vůbec není. Okna sice dokáží zastavit sluneční UVB záření, které je příliš krátké, aby prošlo sklem, ale na paprsky mnohem delšího UVA záření je i sklo krátké.

A právě UVA proniká daleko hlouběji do kůže, než UVB, a způsobuje tak rakovinu kůže, rychlejší stárnutí a vrásky, respektive zapříčiňuje ztrátu pružnosti kůže,“ vysvětluje doktor Bruce Katz, který je ředitelem Kožního a laserového centra v New Yorku.

Doktor Katz mimo jiné také uvedl, že ve třiceti až čtyřiceti procentech případů se rakovina kůže vyskytuje na levé straně lidského těla, tedy na té straně, která je při řízení automobilu vystavována slunečnímu záření.

„Pokud cestujete v autě, ať už jako řidič či jen jako spolucestující, pak byste rozhodně neměli zapomínat na krém na opalování s ochranným faktorem nejméně 15,“ vzkazuje všem lékař, podle jehož názoru by lidé měli používat především kombinované opalovací krémy, které chrání kůži jak proti UVA, tak proti UVB záření. Ne všechny krémy totiž ochraňují i proti UVA paprskům.
Všem, kteří se v létě prohánějí kabriolety a auty bez střech, doktor Katz vzkazuje, že by si měli kůži na temeni hlavy chránit alespoň nějakou kšiltovkou či šátkem. (Plus)

Další články z rubriky

Ovesné vločky k snídani i k večeři: Lívance, placičky či pomazánka

Ovesné vločky k snídani i k večeři: Lívance, placičky či pomazánka

Dnes | 1 | Ovesné vločky máme většinou spojené se snídaní či se sušenkami. Ale lze z nich připravit i slané…

Teplý zeleninový salát: Čočkový s batáty, brokolicový i z červené řepy

Teplý zeleninový salát: Čočkový s batáty, brokolicový i z červené řepy

10. 1. | V zimě zpravidla nemáme chuť na salát tak jako v létě. Salát ale nemusí být jen z rukoly, polníčku…

Celozrnná mouka žitná, pšeničná i špaldová. Jak je využít na pečení?

Celozrnná mouka žitná, pšeničná i špaldová. Jak je využít na pečení?

5. 1. | Poslední roky se celozrnná mouka těší zvláště velké oblibě. Je ale skutečně vše, co se nazývá…

Kocovina vás nedostane! Zdolejte ji s našimi 8 tipy

Kocovina vás nedostane! Zdolejte ji s našimi 8 tipy

1. 1. | Čeká vás divoký silvestr a už předem se děsíte bolavé kocoviny? Nebojte. Perfektní lék na následky…