Při práci na zahradě se spálí zdravě více kalorií než v posilovně

| Autor: Famous | Rubrika: Zdraví

Ve srovnání se cvičením v posilovně k tomu stačí mnohem levnější oblečení, je to pohyb zdravější a spálí se při něm více energie. Řeč je o zahradničení. Mladí lidé se dnes stále častěji pouštějí do zápasu s přírodou a snaží se pěstovat vlastní zeleninu, květiny či zkrášlit okolí domu. A tahle fyzicky velmi náročná činnost na čerstvém vzduchu pomáhá spalovat v tuku uloženou energii.

Při práci na zahradě se spálí zdravě více kalorií než v posilovně

Pohyb a práce na zahradě je smysluplná a člověk se při ní snaží splnit nějaký úkol, takže se do pohybu nemusí tolik nutit a myslet na něj. Vykonává jej automatičtěji, což je důležité pro osoby, které mají problémy se stereotypní činností. Zahradničení je pohybově variabilnější. Stačí pak strávit jen pět hodin týdně mezi zelení na čerstvém vzduchu – což je pro dýchací soustavu stonásobně prospěšnější než cvičení v klimatizovaném vzduchu posilovny – a člověk spálí tři tisíce kalorií tedy třetinu denního energetického příjmu dospělého člověka.

Při půlhodině pletí se spálí kolem šest set třicet kilojoulů, při práci se sekačkou či motorovou pilou už je to ale sedmnáct set kilojoulů. Což může představovat lehký oběd.

Při sázení keřů a stromů spálí člověk za hodinu kolem třinácti set kilojoulů a to platí také pro ořezávání stromů a sklízení klestu.

Komentáře

Komentářů celkem: 0

Další články z rubriky

9 dietních receptů s rýží: Pečená s rajčaty, fazolková i v salátech

9 dietních receptů s rýží: Pečená s rajčaty, fazolková i v salátech

19. 1. | Rýže je bohatá na živiny, přitom nezatěžuje organizmus. Prospěje imunitě a pomůže tělu zbavit se…

Ovesné vločky k snídani i k večeři: Lívance, placičky či pomazánka

Ovesné vločky k snídani i k večeři: Lívance, placičky či pomazánka

17. 1. | 1 | Ovesné vločky máme většinou spojené se snídaní či se sušenkami. Ale lze z nich připravit i slané…

Teplý zeleninový salát: Čočkový s batáty, brokolicový i z červené řepy

Teplý zeleninový salát: Čočkový s batáty, brokolicový i z červené řepy

10. 1. | V zimě zpravidla nemáme chuť na salát tak jako v létě. Salát ale nemusí být jen z rukoly, polníčku…

Celozrnná mouka žitná, pšeničná i špaldová. Jak je využít na pečení?

Celozrnná mouka žitná, pšeničná i špaldová. Jak je využít na pečení?

5. 1. | Poslední roky se celozrnná mouka těší zvláště velké oblibě. Je ale skutečně vše, co se nazývá…