Příjem vitamínů v těhotenství

| Autor: Barbara Švigová | Rubrika: Zdraví

Tělo nastávající maminky je velmi namáhané a potřebuje zvýšený příjem řady látek, které v našem běžném jídelníčku přirozeně chybí. Přitom právě vyvážený příjem všech potřebných látek rozhoduje o kondici matky i jejího nenarozeného miminka.Když nemáte perfektně vyvážený jídelníček, pomohou zdravému vývoji dítěte doplňky stravy.

Nevyvážený jídelníček se týká mnoha lidí
Vyvážený jídelníček. Tak zní nejčastější poučka lékařů pro všechny těhotné. Přesto, že v létě je naše strava nejbohatší, zdaleka nedosahuje pestrosti kuchyní středomořských národů. Maminky sebe i své děti často připravují o řadu potřebných látek nevědomky. Na vině jsou špatné stravovací návyky i potraviny, u kterých je často nejdůležitější nízká cena.

Narychlo pěstovaná zelenina nám nedá to, co potřebujeme
Nedostatek vitamínů a dalších prospěšných látek není otázkou jen zimních měsíců, ale už i slunečného léta. Na vině je především narychlo pěstovaná zelenina. „Nepřirozené pěstování zeleniny ve sklenících sice zkracuje dobu jejího zrání, ale nevytvoří se v ní dostatek látek, které ji dělají výživově hodnotnou,“ říká výkonný ředitel ČASP Bohumil Hlavatý.

Kyselina listová v těhotenství je třeba dvojnásobek
Tento problém se bohužel týká i hladin kyseliny listové, obsažené zejména ve špenátu, brokolici nebo kapustě. Tato látka pomáhá vývoji nervové soustavy plodu a je prevencím proti vývojovým vadám mozku a míchy. Při pravidelném užívání kyseliny listové se riziko vzniku těchto vad sníží až o 70%. Proto jí těhotné ženy potřebují dvakrát více než je běžné (těhotné 400 mikrogramů denně oproti 200 mikrogramům běžně). Zvýšený přísun kyseliny listové doporučují odborníci už tři měsíce před otěhotněním.

Jódu získáváme z naší stravy nedostatek
Další nedostatkovou potravinou našeho jídelníčku jsou mořské ryby. I přesto, že jsou bohaté na jód, jich Češi konzumují velmi málo. Přitom těhotné ženy by si měly rybu dopřát třikrát týdně. Proto odborníci těhotným ženám doporučují přidat do jídelníčku jód i v doplňcích stravy. Napomáhají tak totiž vývoji štítné žlázy u vyvíjejícího se plodu.

Mějte jasno v pojmech a užívejte doplňky stravy s rozmyslem
Těhotné ženy by měly úzkostlivě rozlišovat mezi pojmy doporučená denní dávka a maximální denní dávka. Doporučená denní dávka je pro jedince optimální a její mírné překročení není pro člověka nebezpečné. Dlouhodobé překračování maximální denní dávky nebezpečné je. Bezpodmínečně nutné je proto dodržování pokynů na krabičkách doplňků stravy. O užívání jednotlivých doplňků stravy v období těhotenství je dobré poradit s lékařem nebo lékárníkem. Ti nejlépe poradí, jaké množství látek těhotná žena potřebuje.

Zdroj: Ogilvy

Komentáře

Komentářů celkem: 0

Další články z rubriky

Lehce a chutně: 5 zdravých chuťovek na letní dámskou jízdu

Lehce a chutně: 5 zdravých chuťovek na letní dámskou jízdu

Dnes | K zábavě prostě patří i něco na zub. Můžete sice s kamarádkami na sebe koukat a povídat si o tom,…

Jak oddálit menstruaci před dovolenou? Léky i babské rady

Jak oddálit menstruaci před dovolenou? Léky i babské rady

26. 6. | Plánovat si dovolenou podle svých dní by bylo sice krásné, ale v reálném životě jen těžko…

5 lehkých salátů do horkých dní: Křupavé lupení i lahodné avokádo

5 lehkých salátů do horkých dní: Křupavé lupení i lahodné avokádo

26. 6. | V horkém počasí člověk nemá ani chuť na jídlo, přesto odkládat přísun energie až na večer je…

Štavnaté grilování: 5 lahodných dipů k masu i zelenině

Štavnaté grilování: 5 lahodných dipů k masu i zelenině

23. 6. | Domácí omáčky neboli dipy dodají grilování punc originality. Jsou čerstvé, chutné a víte, co jíte.